Zwyczaje żywieniowe

na świecie

alt="Etiopia"

Etiopia

Etiopia jest najstarszym krajem Afryki. Jej tereny nigdy nie były kolonizowane ( z jednym wyjątkiem – lata 1936-1941 włoska okupacja). Pod względem wielkości populacji krajów afrykańskich, plasuje się na drugim miejscu – 90 milionów mieszkańców. Wśród jej mieszkańców wyróżnić można ponad 80 grup etnicznych. Read more

Potrawy tadycyjnej kuchni marokańskiej

Maroko

Spróbuj aromatycznych i pikantnych dań Północnej Afryki podczas wyjazdu do Maroka. Kraj ten może oczarować niejednego swą długą tradycją, oraz różnorodnymi krajobrazami gwarnych miast, łańcuchów górskich i wietrznych pustyń. Read more

Madagaskar- Kraj lemurów i baobabów

Madagaskar, to wyspa leżąca na południowym wschodzie wybrzeża afrykańskiego. Jej stolicą jest Antananarivo. Kraj ten słynie z bardzo oryginalnych przepisów kulinarnych. Potrawy charakteryzują się Read more

alt="Egipt"

Egipt

Egipt leży w  północno-wschodniej części Afryki. Graniczy on z Morzem Śródziemnym, Morzem Czerwonym, Izraelem, Strefą Gazy, Sudanem, oraz Libią. Ludność tego kraju zamieszkuje głównie w delcie Nilu i jej okolicach z powodu skrajnie suchego i zwrotnikowego klimatu. Read more

alt="Ghana"

Ghana- zupa z orzeszków i inne przysmaki.

Ghana – ogólne informacje

Ghana leży w zachodniej części Afryki, nad oceanem Atlantyckim i zatoką Gwinejską. Słynie z produkcji ziarna kakaowego, oraz Read more