5 przepisów na zupy FIT


Okres jesienno-zimowy, to idealny czas na przyrządzanie zup. Lekkostrawne zupy krem odżywią i skutecznie nas rozgrzeją po powrocie z pracy do domu. Dodatkowo są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do garka, a następnie zmiksować – i gotowe! Poniżej podajemy 5 szybkich, prostych, smacznych i zdrowych przepisów na FIT zupy warzywne, które z powodzeniem przygotujesz niezależnie od sezonu, czy pory roku.

1. Zupa z soczewicy

Składniki:

  • szklanka czerwonej soczewicy
  • duża marchew
  • duża pietruszka
  • duży seler
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 gram przecieru pomidorowego
  • litr wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • przyprawy: kmin rzymski, kolendra, papryka wędzona, cynamon, curry, kurkuma, sól, pieprz

Krok po kroku:
Obierz warzywa. Podgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodaj wodę, warzywa i soczewicę. Gotuj przez 25 minut. Na samym końcu wlej sok z cytryny i dopraw według uznania. Podziel na 4 porcje. Do dekoracji użyj plasterków cytryny i łodyżek pietruszki.

2.Zupa warzywna z białą kapustą

Składniki:

  • ½ białej kapusty
  • 4 pomidory
  • 5 łodyg selera naciowego
  • czerwona papryka
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 litry wody
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, mielony kminek, sól, pieprz

Krok po kroku:
Poszatkuj kapustę, resztę warzyw pokrój drobno (czosnek zostawiamy w całości). Wrzuć wszystko do garnka, zalej wodą, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj przez 30 minut, aż kapusta zmięknie. Po tym czasie dopraw zupę resztą przypraw według uznania.

3.Krem z marchewki

Składniki:

  • 10 sporych marchewek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy
  • ½ szklanki pokrojonej pietruszki
  • przyprawy: mielony kmin rzymski, curry, sól, pieprz

Krok po kroku:
Obierz  i drobno pokrój marchewkę, cebulę i przeciśnij przez praskę czosnek. Podgrzej oliwę i przesmaż na niej cebulkę i czosnek. Dodaj marchewkę i zalej małą ilością wody, tak aby delikatnie zakryć warzywa i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie zblenduj zawartość garnka i dopraw przyprawami według uznania, dodając sok z cytryny i pietruszkę na samym końcu. Jeżeli zupa wyszła zbyt gęsta można do niej dodać troszkę wody.

4. Zupa z dyni i słodkich ziemniaków

Składniki:

  • 1 mała dynia
  • 2 słodkie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • litr bulionu warzywnego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/3 szklanki pestek z dyni
  • przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Krok po kroku:
Pokrój dynię i ziemniaki na małe kawałki. Wymieszaj je z łyżką oliwy, wrzuć na blaszkę i wstaw do piekarnika na 30 min (temp 200 stopni). Podgrzej resztę oliwy i podsmaż na niej pokrojoną drobno cebulkę, czosnek i chili. Po wyciągnięciu z piekarnika, dodaj do nich dynię i ziemniaki. Zalej warzywa bulionem i gotuj przez 20 minut. Po tym czasie zblenduj wszystko, dodaj mleko kokosowe i przyprawy według uznania. Posyp każdą z porcji podprażonymi pestkami z dyni.

5.Zupa brokułowo-szpinakowa

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 150 gram szpinaku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ litra bulionu warzywnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 20 gram płatków migdałowych
  • garść oregano

Krok po kroku:
Podsmaż cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek na oliwie. Dodaj bulion, brokuł i gotuj przez 20 min. Po tym czasie wrzuć do garnka szpinak i oregano. Gdy szpinak zwiędnie, zblenduj całość, dodaj sok z ½ cytryny i dopraw według uznania. Każdą z porcji posyp podprażonymi płatkami z migdałów.

Na podstawie:
http://dietetyczne-przepisy.net/tag/dietetyczne-zupy/
http://durszlak.pl/przepisy-kulinarne/zupy-fit
https://fooder.pl/etykiety/zupy-dietetyczne