catering dietetyczny dla diabetyków

Catering dietetyczny dla diabetyków


Cukrzyca, szczególnie typu II, jest obecnie jedną z najczęściej występujących chorób, lekarze nazywają ją wręcz epidemią XXI wieku. Najczęstszą przyczyną cukrzycy jest otyłość, która z kolei spowodowana jest nieprawidłowym sposobem odżywiania. Catering dietetyczny dla diabetyków to kompleksowe rozwiązanie, które pomaga kontrolować poziom cukru w krwi i jego groźne dla życia wahania. Odpowiednio zbilansowana dieta dla cukrzyka to niezbędny element leczenia. Co więc jeść, aby zapobiec wahaniom glukozy i uchronić się przed nadwagą?

Cukier – wróg, czy przyjaciel?

Dla osób borykających się z cukrzycą bardzo ważne są węglowodany, czyli podstawowe źródło energii w naszych organizmach. W wyniku trawienia cukrów powstaje glukoza, która trafia do krwioobiegu, a dzięki hormonowi zwanemu insulina wnika do wnętrza komórek. U cukrzyków ten proces ulega zaburzeniu ze względu na nieprawidłową produkcję insuliny. Stąd tak ważne jest kontrolowanie poziomu cukru w organizmie, a co za tym idzie ilości przyjmowanych węglowodanów. Węglowodany dzielimy ze względu na ich szybkość wchłaniania. Szybko wchłaniane węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym (IG) gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi. Diabetycy powinni wykluczyć je ze swojej diety, lub mocno ograniczyć. Do tej grupy należą m.in. słodycze, czekolada, lody, ciasta, słodkie napoje itd. Natomiast umiarkowany indeks glikemiczny, który stopniowo i bezpiecznie podnosi poziom cukru we krwi zawarty jest w produktach zbożowych, ryżu, kaszy, owocach, mleku, jogurtach itd

Dekalog diabetyka

  1. Jedz regularnie 5-6 posiłków dziennie.
  2. Przyrządzaj posiłki oparte o dzienne zapotrzebowanie na kalorie dostosowane do Twojego trybu pracy i życia.
  3. Pamiętaj o indeksie i ładunku glikemicznym w spożywanych produktach.
  4. Każdy posiłek powinien zawierać wszystkie grupy pokarmowe: tłuszcze, węglowodany i białka.
  5. Jedz produkty pełnoziarniste, ryby i rośliny strączkowe. Codziennie jedz dozwolone owoce i warzywa. Ogranicz tłuszcze i alkohol.
  6. Pamiętaj o dostarczaniu organizmowi witamin i składników mineralnych.
  7. Pij co najmniej 8 – 9 szklanek płynów codziennie.
  8. Spędzaj aktywnie wolny czas.
  9. Gotuj na parze, zamiast smażyć.
  10. Odchodź od stołu z lekkim niedosytem, nie przejadaj się.

Menu diabetyka

Nie łatwo jest zaplanować odpowiednio zbilansowaną dietę dla cukrzyka, a coraz szybszy styl życia i wieczny niedobór czasu w tym nie pomagają. Dlatego warto rozważyć wybór cateringu dietetycznego dla diabetyków. Dieta pudełkowa dla diabetyków dopasowana jest do potrzeb i ograniczeń osób chorych. W menu jest nawet miejsce na deser. Największym wyzwaniem w przygotowywaniu posiłków dla cukrzyków są odpowiednie proporcje wszystkich składników odżywczych. Wybierając dietę pudełkową dla diabetyków wykwalifikowani specjaliści prawidłowo zaplanują dietę w zależności od typu choroby, zapotrzebowania na kalorie, sposobu leczenia itd. Catering dietetyczny dla cukrzyków to znaczne ułatwienie i krok w stronę lepszego i zdrowszego życia. Nie trzeba już samodzielnie liczyć ładunku glikemicznego, ani zastanawiać się,  z czego wykonane zostały półprodukty. Otrzymujemy kompleksową, zdrową i zbilansowaną dietę.

Poznaj cennik diety pudełkowej dla cukrzyków i wypróbuj promocyjne pakiety!