brukselka

Dlaczego powinniśmy jeść brukselkę?


Prawdziwą nazwą brukselki jest “kapusta brukselska”. Powstała, jako wynik skrzyżowania jarmużu z kapustą. W Belgii była uprawiana od stuleci, a w obecnym czasie jej największymi producentami jest Holandia, Niemcy i Wielka Brytania. Jest to roślina dwuletnia. Posiada długą, grubą łodygę. Główki brukselki znajdują się w kącikach niedużych, pofałdowanych listków tej rośliny.

Brukselka i jej właściwości

Te małe kapustki są istną kopalnią witamin i  minerałów.

Zawiera żelazo, sód, potas, wapń, magnez, cynk, fosformangan  oraz witaminę A, B1, B2, B5, B6, C, E, HK.

Pomimo wiedzy o korzyściach płynących z jedzenia tego warzywa, nie cieszy się ono popularnością z powodu swego specyficznego, gorzkawego posmaku.

Kto powinien unikać jedzenia brukselki?

  • Osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy
  • Osoby cierpiące na częste wzdęcia

Sposoby przyrządzenia brukselki

W Polsce jada się ją po ugotowaniu z dodatkiem zasmażki wykonanej z bułki tartej i masła.

Istnieje jednak wiele pysznych przepisów, których należy spróbować. Może sprawią, iż kapusta brukselska stanie się jednym z ulubionych warzyw spożywanych przez dorosłych i dzieci w naszym kraju. Na pewno warto przejrzeć i wypróbować nowe pomysły.

Kliknij i poznaj prozdrowotne właściwości kopru włoskiego.

Na podstawie:
http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/7,101460,21439243,brukselka-uwazaj-by-nie-rozgotowac-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci.html