Pomysły na szybkie i zdrowe śniadania


Wrzesień oznacza powrót do naszej rutyny sprzed wakacji. Znów szaleństwo, znów wyścig z czasem. Obudzić, ubrać, umyć, nakarmić dzieci, odwieźć je do szkoły i jeszcze zdążyć do pracy. Rozumiemy Was wszystkie doskonale. Wiemy, że każda minuta przed 8:00 rano jest na wagę złota. Wiemy również, iż większość z nas porywa kanapkę na drogę i leci. Przygotowaliśmy dla Was kilka szybkich przepisów na zdrowe śniadania. Wymienione przepisy uwzględniają 1 porcję śniadaniową- ilości składników można zwiększać “na oko” w zależności od wielkości rodziny.

5 pomysłów na szybkie i zdrowe śniadania

1. Jajecznica ze szczypiorkiem, pieczarkami i pomidorkiem.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1 mały pomidor,
  • 4 małe pieczarki,
  • 1 łyżka pokrojonego szczypiorku.

Uwagi: Sugerujemy podawać z 1 kromeczką pumpernikla lub innego chleba pełnoziarnistego.

2. Placuszki bananowe-czekoladowe.

Składniki:

  • 1 banan,
  • 2 jajka,
  • 1 kopiasta łyżka płatków owsianych,
  • 1 łyżeczka kakao.

Uwagi: Po zmiksowaniu, smażymy placuszki na oleju kokosowym. Przed podaniem można posypać cynamonem, łyżką posiekanych orzeszków lub polać odrobiną miodu bądź soku z agawy.

3. Owsianka z owocami.

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych,
  • ¾ szklanki mleka (rodzaj dowolny),
  • ½ szklanki owoców (rodzaj dowolny- jabłka, banan, borówki, maliny, truskawki, winogrona, śliwki, gruszki, morele, brzoskwinie, żurawina, itp.),
  • łyżka posiekanych orzeszków.
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • łyżeczka miodu lub syropu z agawy (opcjonalnie)

Uwagi: Dla urozmaicenia, wrzuć do miseczki kilka kawałków gorzkiej czekolady co jakiś czas 🙂 

4. Koktajl bananowo-orzechowy.

Składniki:

  • 1 banan,
  • ¾ szklanki mleka (rodzaj dowolny),
  • 1 łyżka masła orzechowego.

Uwagi: Wrzuć troszkę płatków owsianych w razie potrzeby zagęszczenia. Jeżeli dzieciom przygotowałaś co innego, dodaj do mieszanki w blenderze 1 małe espresso 🙂

5. Jogurt z musli owocowym.

Składniki:

  • 1 jogurt,
  • 1 łyżka płatków owsianych,
  • 1 łyżka płatków żytnich,
  • 2 łyżki owoców (rodzaj dowolny- jabłka, banan, borówki, maliny, truskawki, winogrona, śliwki, gruszki, morele, brzoskwinie, żurawina, itp.),
  • 1 łyżeczka kokosu (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich,
  • 1 łyżeczka posiekanych orzechów laskowych,
  • 1 łyżeczka nasion ze słonecznika,
  • 1 łyżeczka nasion z dyni,
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy (opcjonalnie).

Uwagi: Dodatki do owsianki i musli zawsze można zmieniać, aby nie popaść w rutynę. Dobrym pomysłem jest, aby w weekend przygotować mieszankę musli, a w tygodniu jedynie wsypywać po kilka łyżek do miseczek z jogurtem i podawać z dodatkiem świeżego owocu. Nic prostrzego, prawda?

Udanej zabawy z porannym i ekspresowym eksperymentowaniem śniadaniowym.

Smacznego!