Produkty przyspieszające metabolizm: TOP 10 Nutridiety


Zgrabna i smukła sylwetka to marzenie każdej kobiety. Większość próbuje odzyskać figurę, stosując różne diety odchudzające. Zmieniając codzienne menu, warto do niego włączyć produkty poprawiające przemianę materii. Matka natura obdarowała nas owocami, warzywami i ziołami, które „podkręcają” metabolizm. Jakie produkty przyspieszają metabolizm?

1. Imbir

Stosując dietę odchudzającą, warto sięgnąć po przyprawy przyspieszające metabolizm. Jedną z nich jest imbir, który zawiera m.in. gingerol przyśpieszający spalanie tłuszczu zmagazynowanego na brzuchu, ale też w organach wewnętrznych. Składniki zawarte w przyprawie hamują rozwój bakterii, wirusów, grzybów i pasożytów. Imbir działa przeciwzapalnie, żółciopędnie. Pobudza pracę przewodu pokarmowego, ułatwiając trawienie. Ciasteczka owsiane z dodatkiem imbiru czy zielona herbatka imbirowa to dobry pomysł na podwieczorek.

2. Papryka ostra chili

Papryczka chili zawiera substancję o nazwie kapsaicyna, która podnosi termogenezę wewnątrz organizmu, wpływając na zahamowanie apetytu i przyspieszenie przemiany materii. Papryczkę warto więc dodawać do potraw, by ułatwić spalanie tłuszczu w organizmie. Jedzenie pikantnych potraw może wspomóc proces odchudzania.

3. Awokado

Awokado to owoc kaloryczny – 100 g tego owocu zawiera 221 kcal, jednak nie należy się go bać. Warto włączyć awokado do diety, gdyż zawiera zdrowy tłuszcz, witaminę E, witaminę A, B1, B2, C, PP, K, H, kwasy oraz minerały: wapń, potas fosfor oraz błonnik. Regularne spożywanie awokado korzystnie wpływa na pracę mózgu i przeciwdziała szkodliwemu działaniu stresu oksydacyjnego. Dzięki błonnikowi reguluje poziom glukozy we krwi oraz wspomaga odchudzanie. Jajko zapiekane w awokado to zdrowe i pyszne śniadanie.

4. Jabłka

Jabłka nalezą do owoców niskokalorycznych, 100 g dostarcza od 36 do 57 kcal. Jedno średniej wielkości jabłko może mieć od 54 do ok. 85 kcal. Owoce te są źródłem m.in. witamin, minerałów, pektyn i błonnika. Błonnik korzystnie wpływa na perystaltykę jelit, pomaga oczyścić układ pokarmowy z resztek pokarmów. Błonnik, ale też i pektyny, wypełniają żołądek, dając poczucie sytości na dłużej, co zapobiega podjadaniu. Jedzmy więc jabłka dla zdrowia, ale też i urody.

5. Siemię lniane

Siemię lniane należy do grupy polskich „superfoods”, gdyż jest cennym produktem odżywczym. To bogate źródło witamin z grupy B, witaminy E oraz minerałów: żelaza, potasu, cynku, magnezu, wapnia. Siemię lniane może wspomóc odchudzanie, gdyż dostarcza dużej ilości błonnika pokarmowego. Dzięki temu przyspiesza przemianę materii i pobudza pracę jelit, zapobiegając m.in. zaparciom. Napar z siemienia lnianego jest więc skutecznym środkiem wspomagającym walkę ze zbędnymi kilogramami.

6. Ryby

Ryby są bogatym źródłem tłuszczów, bogatych w kwasy omega-3. Spożywanie ryb korzystnie wpływa na układ krwionośny, ale przyśpiesza też spalanie tkanki tłuszczowej. Ponadto ryby są bogatym źródłem białka, które jest niezbędnym składnikiem diety odchudzającej. Badania naukowe potwierdzają, iż ryby sycą bardziej od mięsa drobiowego i wołowiny. Najlepiej wybierać ryby morskie, zwłaszcza śledzia, łososia czy dorsza.

7. Pokrzywa

Żeby organizm prawidłowo funkcjonował, potrzebne jest też odpowiednie nawodnienie. Oprócz wody warto pić zioła przyspieszające metabolizm, np. napar z pokrzywy. Działa on moczopędnie, pomaga pozbyć się nadmiaru wody i szkodliwych produktów przemiany materii. Likwiduje też obrzęki i opuchnięcia nóg i rąk.

8. Mniszek lekarski

Mniszek to niepozorne zioło o korzystnych dla zdrowia właściwościach. Zawiera kwas chlorogenowy, który zmniejsza ilość przyswajanych cukrów. Dzięki temu organizm spala tkankę tłuszczową. Ponadto kwas ten korzystnie wpływa na pracę wątroby, pobudzając wydzielanie żółci, co ułatwia trawienie.

9. Zielona herbata

Zielona herbata korzystnie wpływa na metabolizm, gdyż zawiera katechiny , czyli przeciwutleniacze zapewniające szybsze spalanie kalorii. Ostatnie badania udowadniają, że zielona herbata zmniejsza wchłanianie tłuszczu z pożywienia. Warto więc pić 3-4 filiżanki tego zdrowego naparu dziennie.

10. Yerba Mate

Yerba mate zawiera witaminy: A, C, E, B1, B2 oraz minerały: magnez, żelazo, wapń, sód, potas, krzem, siarkę, mangan, cynk. Ponadto obecne są w niej: karoten, kwas pantotenowy, biotyna, kwas chlorowodorowy, cholina, chlorofil i inozyt. Napój ten pobudza, ale też wykazuje właściwości m.in. stymulujące, moczopędne, przeczyszczające, przeciwgorączkowe. Yerba Mate  przyspiesza proces odchudzania, gdyż działa jak naturalny detox. Oczyszcza organizm i pobudza go do pracy.

Długotrwałe efekty odchudzające uzyskać można tylko dzięki wprowadzeniu zdrowej diety bogatej w owoce i warzywa, a także aktywności fizycznej. Oczywiście naturalne produkty zwiększające metabolizm wzbogacą codzienny jadłospis i pomogą w walce o smukłą sylwetkę. Pokarmy przyspieszające spalanie tłuszczu to nie wszytko. Więcej informacji znajdziesz w naszym artykule – Jak przyspieszyć przemianę materii?.