Suszone owoce w diecie – solidne wsparcie czy kłopotliwy element?


Suszone owoce, takie jak banany, jabłka, gruszki, figi czy morele, są wartościowe odżywczo, dlatego też dodaje się je do musli, owsianek, koktajli czy jogurtu. Czy jednak można je jeść bez ograniczeń? Jak suszone owoce w diecie wpływają na odchudzanie?

Suszone owoce – co o nich wiemy?

Suszone owoce są produktem wysokoenergetycznym, w 100 g dostarczają ok. 300 kcal. W wyniku procesu produkcji powstaje produkt o małej zawartości wody (od 10 do 25%), ale większej koncentracji cukrów i kalorii. Jednak wyższa temperatura i inne czynniki powodują, iż dochodzi do utleniania witaminy C. Ponadto produkt traci aromat, barwę oraz zmienia smak. Suszenie utrwala jednak owoce i przedłuża ich termin przydatności do spożycia. Niestety nie wszystkie suszone owoce są polecane do spożycia. Większość z nich zawiera dwutlenek siarki (E220). Warto wybierać owoce niesiarkowane, które mają ciemniejszą barwę i wyglądają mniej apetycznie, są zaś zdrowsze. Omijajmy też takie, które wzbogacone są cukrem i innymi substancjami. Kupując suszone owoce, należy pamiętać o czytaniu etykiet.

Suszone owoce dla zdrowia

Owoce są źródłem wielu witamin, minerałów i innych substancji odżywczych. Korzystne jest również spożywanie ich w formie suszonej. Warto jednak wiedzieć, że proces suszenia wpływa na kaloryczność owoców – suszone owoce mają więcej kalorii niż świeże. Jednak „zagęszczone” zostają też niektóre witaminy i składniki mineralne. Dlatego też suszone morele zawierają więcej żelaza i witaminy A niż morele świeże. Suszone owoce zawierają też związki fenolowe, które działają przeciwutleniająco. Figi są źródłem m.in. wapnia i magnezu, a suszone śliwki witamin A i K. Współczesne badania potwierdziły wysoką wartość odżywczą, jak też i właściwości prozdrowotne jagód goji. Suszone owoce goji zawierają białko (18 aminokwasów), węglowodany, tłuszcz (w tym z grupy omega-6), witaminy C i E, żelaza, miedzi, fosforu, wapnia, cynku, selenu. Wszystkie suszone owoce są źródłem błonnika (najwięcej w rodzynkach i suszonych jabłkach) korzystnie wpływającego m.in. na pracę jelit. Większość suszonych owoców (z wyjątkiem daktyli i rodzynek) ma stosunkowo niski indeks glikemiczny.

Suszone owoce a odchudzanie

Niejednokrotnie pada pytanie, czy owoce suszone tuczą i czy można je spożywać na diecie redukcyjnej. Na pewno warto po nie sięgać jako dodatek do jogurtu czy owsianki, czy też jako zamiennik słodyczy. Zawierają dużo błonnika, wpływają więc na przemianę materii, ułatwiają trawienie i zapobiegają zaparciom. Owoce suszone doskonale nadają się też jako przekąska dla osób aktywnych. Warto wiedzieć, iż cukry skoncentrowane w owocach nie wpływają znacząco na indeks glikemiczny, gdyż fruktoza nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Należy jednak pamiętać o ich kaloryczności i zachować umiar w ich spożywaniu.

Suszone owoce mają dużo zastosowań kulinarnych, dlatego też mogą urozmaicić dietę. Mogą być na przykład dodatkiem do sałatek, a suszone śliwki czy żurawina doskonale sprawdzą się w potrawach mięsnych.

Ile kalorii mają owoce suszone?

Obecnie dostępnych jest dużo owoców w formie suszonej. Możemy kupić suszone banany, ananasy, figi, daktyle, śliwki, jagody goji, jabłka, gruszki, żurawinę czy nawet jarzębinę. Warto jednak wiedzieć, ile produkty te dostarczają kalorii tak, by nie ucierpiała na tym nasza sylwetka. Kalorie w 100 g owoców:

  • figi suszone – ok. 290 kcal,
  • daktyle suszone – ok. 280 kcal,
  • jabłko suszone – ok. 240 kcal,
  • banany suszone – ok. 340 kcal,
  • śliwki suszone – ok. 300 kcal,
  • suszony ananas – ok. 200 kcal.

Suszone owoce są kaloryczne, jednak spożywanie ich korzystnie wpływa na zdrowie. Warto jednak pamiętać o ich kaloryczności i zachować umiar w ich spożywaniu.