Halloweenowe pomysły


Wszyscy posiadamy halloweenowe skojarzenia:  zabawa“cukierek albo psikus”, parady, kostiumy, wydrążone dynie, pajęczyny, czarownice, siekiery i inne…

Jaka jest jednak historia tego święta?

Wszystko zaczęło się 2 tysiące lat temu podczas celtyckiego festiwalu “Samhain” obchodzonego 1 listopada. Wierzono, iż w noc przed festiwalem zmarli powracali  na ziemię w postaci duchów. Ludzie, chcąc powstrzymać ich przed wejściem do domów,  zostawiali dla nich na zewnątrz jedzenie i wino. Wychodząc z domów ubierali maski z nadzieją, że wtopią się w tłum zmarłych dusz.

W VIII wieku, kościół chrześcijański przemianował “Samhain” w dzień wszystkich świętych “All Hallows day”. Noc przed tym świętem nazwana została “All Hallows eve”, co z biegiem czasu skrócono do “Halloween”.

źródło: https://www.flickr.com/photos/cozinhandofantasias/12915868633/in/photolist-8PtEsn-kFkcLe

Halloweenowe przysmaki

Halloween obecnie, głównie skoncentrowane wokół dzieci, lecz jest także czasem spotkań z przyjaciółmi i rodziną.

Jeżeli szykujesz Halloween w swoim domu, poznaj kilka tradycyjnych przekąsek serwowanych tego dnia:

  • Karmelowe Jabłka- jabłka nabite na patyk, zanurzone w karmelu i posypane rozdrobnionymi orzechami, wiórkami z czekolady, kolorową posypką tortową lub kokosem.
  • Babeczki- udekorowane najczęściej białym, pomarańczowym i czarnym lukrem.
  • Suger cookies- ciasteczka podobne do tych pieczonych przed Bożym Narodzeniem. Jednak zamiast choinek wycinamy duchy, trumny, nagrobki, nietoperze,  dynie i czarownice.
  • Bezy w kształcie duchów.

źródło: http://recipes.howstuffworks.com/feet-of-meat-recipe.ht

Oprócz słodyczy możesz przygotować także “straszną” kolację przy świecach. Jako gwiazdę wieczoru proponujemy podać “pieczone stopy” 🙂 Jak je zrobic? Jeżeli znasz dobry przepis na kotleciki mielone, to już połowa sukcesu. Miksturę uformuj w kształcie stóp. Użyj ząbków czosnku zamiast paznokci i połóż plaster cebuli w miejscu kostki, które przed podaniem można polać keczupem.

Smacznego!