Dieta odkwaszająca


Równowaga kwasowo-zasadowa, to jeden z kluczowych mechanizmów regulacyjnych prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu.  Brak homeostazy może prowadzić do wystąpienia przewlekłych schorzeń i nowotworowych.

Nasz organizm lubi środowisko zasadowe. Poziom ph krwi powinien być równy 7,365

Objawy zakwaszonego organizmu:

  • Bóle głowy.
  • Bóle mięśni.
  • Bóle reumatyczne.
  • Stany zapalne.
  • Wypadanie włosów.
  • Problemy skórne.
  • Łamliwe, pogrubione paznokcie.
  • Białawy lub żółtawy nalot na języku.
  • Nieprzyjemny zapach z ust.
  • Skłonność do próchnicy.
  • Nadwaga.
  • Zaburzenia gastryczne.
  • Problemy z trawieniem.
  • Zaparcia.
  • Refluks żołądka.
  • Podrażnienie śluzówki jelit i żołądka.
  • Drażliwość jelita.
  • Brak odporności immunologicznej.
  • Osłabienie organizmu.
  • Uczucie zmęczenia.
  • Osłabienie psycho-fizyczne.
  • Zaburzenia hormonalne.
  • Depresja.
  • Irytacja.

Przyczyny zakwaszenia organizmu?

  • Zbyt wielki stres.
  • Spożycie mięsa w nadmiarze.
  • Żywność przetworzona (słodycze, nabiał).
  • Brak, lub zbyt wielka aktywność fizyczna.
  • Brak aktywności fizycznej.
  • Nałogi (papierosy, alkohol, kofeina).
  • Niedobór minerałów alkalizujących (potas, magnez, wapń).
  • Odwodnienie organizmu.

Zaleca się przeprowadzenie kuracji odkwaszającej przynajmniej 2 razy w roku, polegającej na spożywaniu 80% produktów zasadotwórczych i 20% kwasotwórczych.Poniżej podajemy małą ściągę produktów spożywczych, którą można posłużyć się przy komponowaniu jadłospisu.

Produktu neutralne PH 7,0:

Świeże masło, śmietana, serwatka, jogurt naturalny. oleje roślinne.

Produkty wysokozasadotwórcze PH 9,0-8,1

Warzywa: bakłażany, dynia, cukinia, czarna rzodkiew, ogórki, sałaty liściaste, botwina, szpinak surowy, soki warzywne, grzyby.

Owoce: kiwi, arbuz, ananas,figi, daktyle, winogrona, soki owocowe świeże (niesłodzone).

Produkty średniozasadotwórcze PH 8,0-7,1

Warzywa: buraki, brokuły, kapusta, szczaw, szpinak gotowany, marchew, seler, pomidory, chrzan, fasolka szparagowa, kalarepa, por.

Owoce: dojrzałe banany, słodkie brzoskwinie, mandarynki, pomarańcze, cytryny, maliny, truskawki, awokado.

Produkty słabozasadotwórcze PH  do 7,0

Warzywa: kalafior, cebula, roszponka, kiełki pszenicy i orkiszu,

Owoce:wiśnie, czereśnie, jabłka, gruszki, śliwki,

Inne: zielona herbata, oliwa, migdały, maślanka, wytrawne wino, olej rzepakowy, olej kokosowy, olej lniany, sól morska, mleko kozie, mąka orkiszowa, komosa ryżowa, gryka, amarantus, kasza jaglana, woda alkaiczna, stewia, cukier brzozowy, miód pszczeli, woda z cytruną,

 

Do terapii można także włączyć kąpiele odkwaszające z solą EPSOM,  masaże odkwaszające, oraz umiarkowaną aktywność fizyczną.

 

Na podstawie:

Biernat A., Dieta, która żywi i leczy