Kuchnia Pięciu Przemian


Kuchnia Pięciu Przemian nie jest dietą, lecz filozofią mówiącą o nieoderwalności człowieka od natury. Jedynym sposobem na zachowanie równowagi i zdrowia jest funkcjonowanie zgodnie z rytmem pór roku. 

W Starożytnych Chinach opracowano system Pięciu Przemian. Jest to system zgodności energetycznej, wynikający i ściśle związany z prawami natury, porami roku i szerokością geograficzną. Stosowanie teorii  Pięciu Przemian sprawia, że jedzenie jest zharmonizowane, odżywia wszystkie narządy i służy zdrowiu.

Główne zasady:

  • ścisłe przestrzeganie dodawania produktów do garnka według ustalonej kolejności
  • wycofanie z diety produktów przetworzonych
  • wzbogacenie diety  w  naturalne zboża, owoce, warzywa, rośliny strączkowe, gdyż to właśnie one napełniają nas energią
  • utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej 

Pory roku, przemiany,  smaki

Wiosna – przemiana drzewa – smak kwaśny
Przykładowe produkty: ocet, kiszonki, cytryna

Lato – przemiana ognia – smak gorzki
Przykładowe produkty: kakao, kawa, kurkuma, żyto, kasza gryczana

Późne lato – przemiana ziemi – smak słodki
Przykładowe produkty: kasza jaglana, marchewka, burak, ziemniaki, cukinia, dynia

Jesień przemiana metalu – smak ostry
Przykładowe produkty: czosnek, cebula, imbir, ostra papryka, curry

Zima – przemiana wody – smak słony
Przykładowe produkty: sól, woda, glony, ryby, rośliny strączkowe

Gotowanie według kuchni Pięciu Przemian polega na dodawaniu do garnka produktów związanych z każdą przemianą (porą roku) po kolei, zgodnie z ruchem wskazówek zegara.

Dla lepszego zrozumienia tej techniki gotowania, podajemy przykładowy przepis:

Zupa krem z warzyw z nasionami słonecznika

Składniki:
O (ogień) – 2 l wrzącej wody,
Z  (ziemia) – 3 marchewki, ½ szklanki nasion słonecznika,
M (metal) – 1 mały seler, mała pokrojona rzepa, 1 łyżka utartego korzenia imbiru,
W  (woda) – sól, sos sojowy shoyu,
D (drzewo) – sok z cytryny.

Przygotowanie: do gotującej się wody należy dodać pokrojoną marchew, nasiona słonecznika, pokrojony seler i rzepę. Następnie całość gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem przez 25 – 30 minut, aż warzywa zmiękną. Odstawić zupę z ognia, doprawić świeżym sokiem z imbiru, sokiem z cytryny, solą, sosem sojowym i zmiksować.

Smacznego!

Ciekawostka
Kuchnia pięciu przemian wyklucza pokarmy przygotowane/ podgrzane w kuchence mikrofalowej i nazywa je “martwą żywnością” (fale niszczą wiązania białkowe).

 

Przepis zaczerpnięto ze strony: http://bonavita.pl/kuchnia-pieciu-przemian-przepisy-i-zasady-chinskiej-filozofii-zdrowia