Wodorosty, Sake, Sushi- Japonia


Kraj Kwitnącej Wiśni jest położony na łańcuchu wysp Oceanu Spokojnego, u wschodnich wybrzeży Azji. Jej czterema głównymi wyspami są: Hokkaido, Honsiu, Sikoku i Kiusiu. Fakt, iż kraj ten leży na oceanie, odgrywa wielką rolę na panujące tam zwyczaje żywieniowe. W kuchni japońskiej ryby, owoce morza i wodorosty mają szerokie zastosowanie. Najpopularniejszymi są wodorosty nori, w kolorze ciemnobrązowym. Są jednym z głównych składników roladek ryżowych, powszechnie znanych pod nawą sushi. Nori może być także stosowany jako przyprawa do zbóż, lub podawany jako przekąska. Tofu jest również popularnym produktem używanym w przygotowywaniu potraw. “Koyadofu”, jest to suszone tofu o długim terminie przydatności, stanowi ono bogate źródło protein. “Miso”, to częsty dodatek do zup i sosów, powstaje z fermentacji żółtej fasoli sojowej, wody i soli morskiej.
Japończycy do gotowania używają jedynie tłuszczy pochodzenia roślinnego. Do smażenia używa się oleju z ziaren sezamu, arachidowego, kukurydzianego, bądź słonecznikowego. Produktem charakterystycznym kuchni japońskiej są także grzyby Shiitake, które możemy zakupić w markecie w formie suszonej, oraz “Wasabi”, czyli esencja z zielonego chrzanu. Można ją zakupić w tubkach, jako gotową pastę, bądź w proszku, który należy zalać wrzątkiem. Jest to wspaniały dodatek do sushi. Należy jednak zachować ostrożność przy jego spożyciu, gdyż wasabi w dużych ilościach może okazać się zbyt pikantna w smaku. Innym dodatkiem do potraw wywodzącym się z tego regionu jest powszechnie znany sos sojowy. Powstaje on na skutek procesu fermentacji gotowanej soi, oraz prażonej pszenicy i połączenia tych składników z wodą i solą morską. Wszystkie te przyprawy i dodatki Japończycy stosują symbolicznie. Celem jest wyeksponowanie walorów smakowych produktów danych dań, a nie ich zagłuszenie.
W Japonii produkuje się także napoje alkoholowe. “Mirin”, to wino powstające z fermentacji ryżu glutenowego. Jego słodycz wykorzystywana jest w gotowaniu i balansowaniu pomiędzy pikantnymi i delikatnymi smakami potraw. “Sake”, także wino (ok. 15%), jest z kolei podawany głównie jako napój. Tradycyjnie serwowany w małych filiżankach na zimno, bądź ciepło. W marketach azjatyckich można zakupić te wszystkie produkty, a także przyrządy wykorzystywane do przygotowania potraw w tradycyjny sposób. Jeżeli planujemy spróbować własnych sił w zrobieniu sushi, to warto między innymi mieć pod ręką tzw. “Makisu”, czyli specjalną matę zrobioną z cieniutkich listewek, lub bambusowych patyczków połączonych ze sobą bawełnianymi sznureczkami. Dopełnieniem całego doświadczenia na pewno będzie zamiana sztućców na pałeczki. Początki mogą być trudne, lecz z praktyką sztuka ta jest do opanowania.