Lista produktów o właściwościach antynowotworowych


Każdego roku obserwujemy przyrost liczby osób cierpiących na nowotwory.
W 1990 roku zachorowalność w Polsce wynosiła 83,4 tysiąca.
W 2013 roku liczba ta zwiększyła się do 156,5 tysiąca.
Według Krajowej Rady Ludności zachorowalność na raka w roku 2025 wyniesie 175 tysiąca osób.
Prognoza ta brzmi przerażająco, dlatego poniżej zamieszczamy kilka pomocnych wskazówek w profilaktyce antynowotworowej.

Jedz produkty o właściwościach antynowotworowych

  1. Pomidor. Zawiera w sobie likopen (karoten), jeden z najsilniejszych związków o działaniu przeciwutleniającym. Aby zmaksymalizować właściwości pomidora, należy go ugotować. Jedząc 2 pomidorowe posiłki tygodniowo możesz zredukować ryzyko zachorowania na raka prostaty nawet o 25%.
  2. Czosnek. Zawiera allicynę, substancję czynną o działaniu antybiotycznym. Badania sugerują, iż ma on zdolność blokowania rozwoju komórek rakowych. Naukowcy badają szczególnie jego wpływ na rozwój raka przełyku i żołądka.
  3. Brokuł. Zawierają sulforafan, przeciwutleniacz. Jedząc brokuły można zmniejszyć ryzyko zachorowalności na raka piersi, macicy, wątroby, płuc, jelita grubego, prostaty. Dla maksymalizacji efektów naukowcy sugerują, by jeść brokuły w połączeniu z produktami zawierającymi mirozynazę (musztarda, rzodkiew, rukola, wasabi, warzywa kapustne). Brokuł należy gotować na parze przez 3-4 minuty. Inne sposoby przygotowania (gotowanie, pieczenie) powodują utratę sulforafanu, na skutek czego traci on także antyrakowe właściwości.
  4. Siemię lniane. Zawierają lignany, związki należące do grupy fitoestrogenów. Mają one właściwości antyoksydacyjne, antynowotworowe. Regulują one także gospodarkę hormonalną organizmu. Poprzez jedzenie siemienia lnianego zmniejszamy poziom estrogenu, a tym samym zmniejszamy ryzyko zachorowania na raka piersi.
  5. Kurkuma. Zawiera kurkuminę (polifenol), mającą działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, antynowotworowe i chemoprewencyjne.
  6. Ryby. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które zmniejszają ryzyko mutacji komórek.
  7. Jagody. Zawierają kwas elagowy (polifenol), mający silne działanie antyoksydacyjne, antymutogenne i przeciwzapalne. Według badań prowadzonych na Uniwersytecie Medycznym Karoliny Południowej stwierdzono, iż kwas elagowy hamuje podział komórek nowotworowych oraz powoduje ich obumieranie.
  8. Zielona herbata. Zawiera katechiny (flawanol), będący bardzo silnymi przeciwutleniaczami. Regularne picie zielonej herbaty zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi, skóry, płuc, okrężnicy i przełyku.

Dodatkowe wskazówki

  1. Badaj się systematycznie.
  2. Zaprzestań niezdrowych nawyków: palenia, picia, jedzenia żywności przetworzonej.
  3. Zmień dietę na zróżnicowaną i bogatą w antyoksydanty. Nutridieta Catering dietetyczny  w swoim menu uwzględnia składniki o właściwościach antynowotworowych.
  4. Unikaj cukru.
  5. Dbaj o swój system odporniościowy (monitoruj poziom witaminy C i witaminy D w organizmie).
  6. Bądź aktywny fizycznie.
  7. Unikaj stresu i praktykuj techniki relaksacyjne.