Japa-dog i inne kanadyjskie przysmaki

Pomimo, iż Kanada i Stany Zjednoczone są krajami sąsiadującymi…

Ziołowy detox

Ziołoterapia jest bardzo istotnym elementem procesu oczyszczania.…

Aloes

Aloes rośnie w klimacie suchym i gorącym, głównie na sawannach…

Dieta Montignaca

Dieta Montignaca stworzona została z myślą o osobach, które…

Jesienna dieta

Jesień jest piękną porą roku, nierzadko jednak niosącą za  sobą zwiększone ryzyko zachorowania na przeziębienie i grypę.

Orzech Włoski

Orzech Włoski jest gatunkiem drzewa liściastego z rodziny orzechowatych. Wyrasta aż do 35 metrów wysokości, a średnica jego pnia może osiągnąć nawet 2 metry.

Kuchnia Pięciu Przemian

Kuchnia Pięciu Przemian nie jest dietą, lecz filozofią mówiącą o nieoderwalności człowieka od natury. Jedynym sposobem na zachowanie równowagi i zdrowia jest funkcjonowanie zgodnie z rytmem pór roku. 

Halloweenowe pomysły

Wszyscy posiadamy halloweenowe skojarzenia:  zabawa“cukierek albo psikus”, parady, kostiumy, wydrążone dynie, pajęczyny, czarownice, siekiery i inne… Jaka jest jednak historia tego święta?

Kolagen w diecie

Czym jest kolagen? Kolagen, czyli białko strukturalne, jest jednym z głównych składników tkanki łącznej. Znajduje się w przestrzeni międzykomórkowej. Jest budulcem narządów człowieka. 

Kuchnia chińska- 5 przepisów fit

Wielu z nas przepada za kuchnią chińską, niestety dania te często nie są dla nas zbyt zdrowe. Zawierają dużo tłuszczu, cukru i soli. Mamy jednak dla Was dobrą wiadomość. Istnieją przepisy, dzięki którym możemy cieszyć się aromatami i smakami tych pysznych potraw, bez ponoszenia konsekwencji zdrowotnych.

Dieta Samuraja

Zasady diety Samuraja przybliża nam Nate Miyaki w swojej książce “The Samurai Diet. The Science & Strategy of Winning the Fat Loss War”. Pokrywają się one częściowo ze znaną nam dietą Paleo. Główną jednak różnicą jest poszerzenie dopuszczalnych grup produktów spożywczych o bezglutenowe źródła węglowodanów.

Pomysły na szybkie i zdrowe śniadania

Wrzesień oznacza powrót do naszej rutyny sprzed wakacji. Znów szaleństwo, znów wyścig z czasem. Obudzić, ubrać, umyć, nakarmić dzieci, odwieźć je do szkoły i jeszcze zdążyć do pracy. Rozumiemy Was wszystkie doskonale. Wiemy, że każda minuta przed 8:00 rano jest na wagę złota. Wiemy również, iż większość z nas porywa kanapkę na drogę i leci. Przygotowaliśmy dla Was kilka szybkich przepisów na zdrowe śniadania. Wymienione przepisy uwzględniają […]

Czerwone wino

Często słyszymy, iż wino jest zdrowe. Ale czy oby na pewno? Jaki wpływ ma jego konsumpcja na zapadalność na choroby nowotworowe?

Cukinia

Cukinia przywędrowała do nas z pięknych Włoch, gdzie nosi nazwę “zucchina” – mała dynia. W Polsce znana również jako kabaczek. Ze względu na swój delikatny smak i zapach, jest produktem stosowanym i docenianym przez kucharzy i dietetyków na całym świecie. Osoby dbające o linię są fanami cukinii #1, gdyż w jej 100 gramach znajduje się jedynie 15 kalorii. Ponadto jest lekkostrawna, odkwasza organizm i stanowi bogate źródło wielu cennych […]