Kuchnia chińska- 5 przepisów fit


Wielu z nas przepada za kuchnią chińską, niestety dania te często nie są dla nas zbyt zdrowe. Zawierają dużo tłuszczu, cukru i soli. Mamy jednak dla Was dobrą wiadomość. Istnieją przepisy, dzięki którym możemy cieszyć się aromatami i smakami tych pysznych potraw, bez ponoszenia konsekwencji zdrowotnych.

Sweet And Sour Pork
Wieprzowina w słodko-kwaśnym sosie
Składniki na 4 porcje

  • ½ kg polędwicy wieprzowej pokrojonej na 1,5 cm kawałki
  • 2 1/2 łyżki octu balsamicznego
  • Sól
  • 2 łyżeczki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli.
  • 1 łyżka stołowa mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 3 łyżki oleju arachidowego, bądź roślinnego
  • 3 ząbki czosnku, zmielonego
  • 2 marchewki, startej na cieniutkie talarki
  • 3 szalotki, pokrojone
  • 3 szklanki zielonego groszku (snow peas), pokrojonego w połówki

Krok po kroku
Do miski włóż wieprzowinę. Wetrzyj w nią odrobinę soli i ½ łyżki octu balsamicznego.

W drugiej misce zmieszaj 2 łyżki octu balsamicznego, sos sojowy, mąkę kukurydzianą, ketchup, 3 łyżki ksylitolu, ⅓ szklankę wody i ½ łyżeczkę soli.

Rozgrzej 2 łyżki oleju arachidowego na dużej patelni. Podsmaż ją przez 2 minuty. Zdejmij mięso z ognia i przełóż na talerz.  Wykorzystany tłuszcz wyrzuć i umyj patelnię.

Rozgrzej patelnię ponownie z 1 łyżką oleju arachidowego, wrzuć czosnek, szczyptę soli, szczyptę ksylitolu i podsmaż przez 15 sekund. Dodaj marchewkę z cebulką i mieszaj przez 2-3 minuty (wlej troszkę wody jeżeli czosnek będzie przywierać do patelni). Dodaj wieprzowinę, groszek i miksturę sosu sojowego. Smaż mieszając przez około 6 minut lub do tej pory, aż mięso zostanie ugotowane.

Chicken Egg-Drop Soup
Zupa Egg-Drop z kurczakiem
Składniki na 4 porcje

  • 4 szklanki bulionu z kurczaka o obniżonej zawartości soli
  • 1 kawałek imbiru (2 cm), cieniutko pokrojony
  • 4 szalotki, pokrojone
  • 2 łyżki wytrawnego wina sherry lub wina ryżowego (mirin)
  • 250 g piersi z kurczaka, pokrojone w ½ cm  kostkę
  • 1 łyżeczka podgrzanego oleju sezamowego
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • Szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu
  • 3 duże jajka, roztrzepane
  • 1 garść rzeżuchy

Krok po kroku
Włóż kurczaka do miski, polej olejem sezamowym, dodaj 1 łyżkę mąki kukurydzianej, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu i wstaw do lodówki. Zagotuj bulion z kurczaka, imbir i szalotki. Zmniejsz ogień, zakryj pokrywką i gotuj powolutku przez 20 minut. Zdejmij z pieca, przecedź. Zachowaj płyn, wyrzuć szalotki i imbir. Wlej z powrotem do garnka i dodaj wino.

Rozpuść 3 łyżki mąki kukurydzianej w ¼ szklance wody. Wstaw bulion na średni ogień. Dodaj rozpuszczoną mąkę kukurydzianą i gotuj mieszając przez około 4-5 minut. Dodaj kurczaka i trzymaj na małym ogniu, aż się ugotuje. Wlej bardzo powolutku jajko do zupy. Ostrożnie wmieszaj rzeżuchę i podziel zupę na 4 równe porcje.

Pikantny kurczak z warzywami
Spicy Szechuan Stir-Fry
Składniki na 4 porcje

  • 1 łyżka pieprzu Szechuan, nie zmielony
  • Sól
  • ½ kg piersi z kurczaka, pokrojone na 2 cm paski
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 2 łyżki imbiru, startego
  • 1 łyżka czosnku, mielonego
  • 1 szklanka cebulki, pokrojonej w paseczki
  • 1 szklanka brokułów
  • 1/4 szklanki zielonej papryki, pokrojonej w paseczki
  • 1/4 szklanki czerwonej papryki, pokrojonej w paseczki
  • 1/4 szklanki żółtej papryki, pokrojonej w paseczki
  • 1 szklanka grzybków shiitake, pokrojonych w paseczki
  • 2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • 1/4 szklanki wina wytrawnego sherry
  • 1 łyżka Chili Paste (ostry sos sprzedawany w słoiczkach)
  • 1/4 szklanki szalotki, drobno pokrojonej

Krok po kroku
Podgrzej mały garnek. Kiedy garnek jest już gorący, wsyp pieprz Szechuan, ruszając garnkiem,  praż go do chwili, aż zacznie wydzielać aromat.  Zdejmij z ognia, wsyp do młynka i zmiel. Przypraw kurczaka świeżo zmielonym pieprzem, solą, a następnie odłóż na bok. Rozgrzej olej w sporym garnku, dodaj imbir, czosnek, cebulę i smaż przez minutę. Dodaj kurczaka, brokuły, paprykę, grzybki, sos sojowy, wino i Chili Paste. Podsmaż, aż kurczak i warzywa zostaną ugotowane, około 10 minut. Dodaj garść zielonej cebulki i trzymaj na ogniu przez jedną dodatkową minutę.

Kalafiorowy smażony ryż
Cauliflower Fried Rice
Składniki na 4 porcje

  • 1 średniej wielkości główka kalafiora, pokrojona na małe kawałki
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 2 duże jajka, roztrzepane
  • ½ szklanki grzybków shiitake mushrooms,pokrojonych w paseczki
  • 6 szalotek, pokrojonych drobno
  • 1 duża marchewka, grubo starta
  • 1 duży ząbek czosnku, mielony
  • 1 kawałek imbiru (2 cm), starty
  • 2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • 2 łyżeczki podgrzanego oleju sezamowego
  • Sól
  • ½ szklanki groszku

Krok po kroku
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Włóż kawałki kalafiora do robota kuchennego i pulsując rozdrobnij, aż przypominać będzie wyglądem kuskus. Wyłóż blaszki folią do pieczenia i wsyp na nie rozdrobniony kalafior. Piecz przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Wyciągnij i odstaw na 10-15 minut.

Rozgrzej 2 łyżki oleju arachidowego na patelni, wlej jajka w taki sposób, aby uformowały coś w rodzaju naleśnika. W chwili, gdy jajko zostanie ugotowane wyłóż je na deskę do krojenia. Odczekaj chwilę i pokrój na centymetrowe kawałki.

W międzyczasie, wytrzyj patelnię papierowym ręcznikiem i rozgrzej na niej 1 łyżkę oleju arachidowego. Dodaj grzybki, szalotkę, marchewkę i smaż przez około 2 minuty, mieszając. Dodaj czosnek i imbir. Mieszaj przez minutę. Wlej sos sojowy, olej sezamowy, wsyp kalafior, ½ łyżeczki soli i mieszaj przez kolejne 2 minuty. Podaj od razu po zdjęciu z palnika posypując każdą porcję usmażonym jajkiem i zieloną cebulką.

Groszek Kung Pao
Kung Pao Snow Peas
Składniki na 4 porcje

  • 1 łyżka oleju arachidowego lub oleju z pestek winogron
  • 1/2 dużej słodkiej cebuli
  • 4 szklanki zielonego groszku, całego, z odciętymi końcami
  • 1/4 szklanki sosu kung pao (można użyć także sosu shiitake)
  • 2 łyżki pokrojonych, niesolonych orzeszków arachidowych bądź orzeszków cashew

Krok za krokiem
Rozgrzej olej na sporej patelni i podsmaż cebulkę. Dodaj groszek i mieszaj przez 2 minuty. Po tym czasie wlej sos i trzymaj na ogniu przez kolejną minutę. Przełóż do miski, posyp orzeszkami i podaj do stołu.

Na podstawie:
http://www.foodnetwork.com/recipes/packages/global-flavors/weeknights/healthy-chinese-recipes