Imbir

Imbir- przyprawa, czy lekarstwo?


Imbir jest rośliną uprawianą w Azji, Ameryce południowej, Afryce i na Wyspach Oceanu Spokojnego. Jest on stosowany jako przyprawa w kuchni, ale także jako lecznicze zioło w medycynie naturalnej. Imbir lekarski był jedną z pierwszych przypraw przywiezionych do Europy. Dostępny jest na polskim rynku w postaci świeżej i suszonej.

Zastosowanie imbiru

Jest świetnym remedium na wiele przypadłości:

  • ułatwia trawienie,
  • łagodzi mdłości,
  • zmniejsza ryzyko zakrzepów,
  • łagodzi bóle miesiączkowe,
  • łagodzi bóle migrenowe.
  • rozgrzewa,
  • działa przeciwzapalnie.

Współcześnie firmy farmakologiczne stosują go między innymi w produkcji lekarstw na chorobę lokomocyjną. Nie sposób wymienić wszystkich zalet tej rośliny. Dzięki jej walorom smakowym jest wspaniałym dodatkiem do kompotów, herbat i potraw. Z ciekawostek warto wiedzieć, iż w Azji imbir uznawany jest za afrodyzjak.

Kliknij i poznaj prozdrowotne właściwości siemienia lnianego.

Na podstawie:

http://kreatorniazmian.pl/imbir-na-przeziebienie-i-inne-dolegliwosci/