Angielska kuchnia

Kuchnia angielska


Kuchnia angielska, zwykle kojarzona z potrawami tłustymi i ciężkostrawnymi, jest bardziej różnorodna niż nam się wydaje. Doceniona została także przez Francuzów, którzy tworząc potrawy czerpali garściami z jej tradycji. To właśnie z Anglii pochodzi słynny „roast beef”, zupa ogonowa, zupa żółwiowa, pudding i wiele innych smacznych dań.

Potrawy kuchni angielskiej, których warto spróbować:

  • English breakfast- smażone jajka, boczek, kiełbaski, grzyby, pieczona fasola i grzanki.
  • Roast beef- pieczone mięso wołowe, podawane z Yorkshire Pudding, warzywami i ziemniakami.
  • Fish and Chips- filet z ryby (dorsz, łupacz, halibut), smażony na głębokim tłuszczu, podawany z frytkami i octem słodowym.
  • Shepherd’s Pie- mielona jagnięcina, warzywa i warstwa potłuczonych ziemniaków zapieczona w piekarniku.
  • Cottage Pie- potrawa podobna do Shepherd’s Pie, tutaj jagnięcina została zastąpiona mięsem wołowym.
  • Lancashire Hotpot- zapiekanka mięsno-warzywna, pokryta plastrami ziemniaków.
  • Bangers and mash- smażone kiełbaski podawane z tłuczonymi ziemniakami.
  • Bubble and Squeak- podsmażone ziemniaki, kapusta, marchewka, groszek, mięso.
  • Yorkshire Pudding- swego rodzaju ciasto naleśnikowe upieczone z mąki, mleka, wody i jajka, podawane do głównego dania z sosem i warzywami.
  • Toad in the Hole- potrawa bardzo podobna do Yorkshire Pudding, z tą różnicą, iż przed upieczeniem, do ciasta dodaje się kawałki kiełbaski.
  • Scotch Egg- usmażona lub upieczona kuleczka mięsa mielonego z ugotowanym jajkiem na twardo w środku.
  • Kullen Skink-  gęsta zupa z wędzonej ryby i ziemniaków.
  • Black Pudding- potrawa podobna do polskich krupnioków.
  • Mint sauce- sos miętowy podawany z pieczoną jagnięciną.
  • Apple sauce- mus jabłkowy podawany z pieczoną wieprzowiną.
  • Eccles Cake- słodkie bułeczki, wykonane z ciasta francuskiego, z nadzieniem porzeczkowym.

Narodowymi napojami Anglików jest piwo (Ale, Stout, Porter) i herbata do której dodaje się mleko, bądź śmietankę.

Przepis na słynny Yorkshire pudding. Może ktoś się skusi 🙂

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 4 łyżki tłuszczu spod pieczeni
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól

Krok za krokiem:

  1. Wsyp mąkę do miski, dodaj sól, proszek do pieczenia, wbij jajka i powoli mieszając dolewaj mleka. Ciasto jest gotowe do pieczenia, gdy pokażą się pęcherzyki.
  2. Formę wysmaruj tłuszczem, wlej do niej ciasto i piecz przez 25 minut w silnie nagrzanym piekarniku (205 stopni).
  3. Po wystygnięciu wyłóż ciasto z formy, pokrój i podaj do pieczeni zamiast ziemniaków. Smacznego!

Na podstawie:
Halbański M., “Potrawy z różnych stron świat”;
http://www.mojewypiekiinietylko.com/2014/07/yorkshire-pudding/;