Orzech Włoski

Orzech Włoski


Orzech Włoski jest gatunkiem drzewa liściastego z rodziny orzechowatych. Wyrasta aż do 35 metrów wysokości, a średnica jego pnia może osiągnąć nawet dwa metry.

Witaminy i minerały ukryte w skorupce:

Witaminy:  B3B5, B6, E.

Makroelementy i mikroelementy- Potas, Fosfor, Magnez, Cynk.

 

Dla kogo orzechy? 

Orzechy powinny jeść kobiety w ciąży, gdyż zawierają one spore ilości progesteronu, czyli żeńskiego hormonu steroidowego odpowiedzialnego za utrzymanie ciąży, oraz kwasu foliowego niezbędnego do prawidłowego rozwoju płodu.

Orzechy także polecane są osobom uczącym się, gdyż zawierający się w nich fosfor i nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 bardzo korzystnie wpływają na pracę mózgu.

Orzechy wpływają pozytywnie na układ krążenia. Obniżają poziom złego cholesterolu, zmniejszają ryzyko powstania zakrzepów i zawału serca.

Orzechy mają także właściwości przeciwnowotworowe. Jego składniki (kwas fenolowy i elagowy) unieszkodliwiają substancje rakotwórcze.

Zastosowanie liści Orzacha Włoskiego

Zawarte w liściach garbniki mają właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i ściągające. Napar skutecznie pomaga w zwalczaniu nadpotliwości. Może być on stosowany także w walce z hemoroidami, gdyż znajdują się w nim  związki hamujące drobne krwawienia. Wyciąg z orzecha jest częstym składnikiem produktów kosmetycznych.  Zatrzymuje on wodę w komórkach skóry i zwalcza wolne rodniki, dlatego też jest idealnym składnikiem produktów pielęgnacyjnych dla cery tłustej, trądzikowej i dojrzałej.

Ciekawostki: drzewo szczepione owocuje do 200 lat, a drzewo sadzone nawet do 500.

Kliknij i dowiedz się czegoś na temat kurkumy.

Na podstawie:
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/orzechy-wloskie-duzo-kalorii-ale-samo-zdrowie-wlasciwosci-odzywcze_37185.html