kalafior

Kalafior na raka?


Kalafior na raka? Tak. Nie od dziś wiadomo, iż częste spożywanie kalafiora lub innych warzyw pochodzących z rodziny kapustowatych, znacznie obniża ryzyko powstania nowotworu (jamy ustnej, gardła, krtani, piersi, szyjki macicy, prostaty, pęcherza). Jego właściwości mogą nas także ochronić przed zachorowaniem na reumatoidalne zapalenie stawów oraz przed powstaniem wrzodów żołądka.

Witaminy, minerały i związki organiczne ukryte w kalafiorze

Witaminy: A, C, B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B6, B9, E, K.
Makroelementy: WapńMagnezFosforPotasSód,

Mikroelementy: Żelazo, Cynk.

Przeciwutleniacze o silnym działaniu antynowotworowym: Izotiocyjanian fenyloetylu, sulforafan oraz indolo-3-karbinol 

Milion sposobów na wkomponowanie kalafiora w Nasz jadłospis

Rozumiemy, iż ugotowanie kalafiora i podanie go z masełkiem lub zrobienie zupy nie jest zbyt ekscytującą propozycją obiadową.  Istnieje jednak wiele innych sposobów na wkomponowanie tego warzywa w nasz codzienny jadłospis. Możemy go marynować, zapiekać, wykorzystać jako komponent sałatek (po ugotowaniu i na surowo), podać jako przekąskę z dipami.

Kalafior świetnie sprawdza się także, jako zdrowy zamiennik ziemniaków (puree kalafiorowe), oraz składnik spodu do pizzy.

Jak to mówią Amerykanie “the sky’s the limit”, więc nieograniczajmy się do tradycyjnych przepisów naszych przodków i bądźmy kreatywni w swojej kuchni. W końcu gotowanie może być także przygodą!

Ciekawostki na temat kalafiora

  • ma niski indeks glikemiczny,
  • jest ciężkostrawny i gazotwórczy, aby uniknąć przykrych dolegliwości dodaj do potrawy kminku, czosnku, imbiru lub kopru,
  • w większych ilościch może powodować zaburzenia przyswajania jodu, o czym powinny szczególnie pamiętać osoby z zaburzeniami pracy tarczycy. 

Kliknij i zapoznaj się z listą produktów o właściwościach antynowotworowych.

Na podstawie:
http://biotechnologia.pl/biotechnologia/przeciwnowotworowe-wlasciwosci-kapustowatych,13156

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kalafior-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-jak-ugotowac-kalafior_34351.html