Właściwości tymianku i zastosowanie go w diecie

Tymianek


Jego nazwa pochodzi od greckiego słowa Thymon “do odkażania”.

Tymianek jest krzewinką wyrastającą do 30 cm. wysokości. Kwitnie od maja do lipca. Jest rośliną miododajną.

Tymianek występuje w rejonie Morza Śródziemnego, gdzie rośnie na wapiennych, suchych zboczach. W Polsce uprawiany jest w województwach południowych i południowo-zachodnich.

Tymianek- właściwości i zastosowanie

Ziele tymianku zawiera znaczne ilości olejku eterycznego, związki garbnikowe, substancje gorzkie, kwasy organiczne. Tymianek znany był już w starożytności jako lek. Stosowano go przeciw trądowi, paraliżowi, zapaleniu oskrzeli i wszawicy. Podczas I wojny światowej wykorzystywany był w leczeniu infekcji, oraz jako środek uśmierzający ból.
Obecnie w lecznictwie tymianek stosowany jest:

  • jako lek wykrztuśny i łagodzący kaszel,
  • jako lek poprawiający funkcjonowania układu trawiennego, 
  • w infekcji dróg moczowych,
  • w chorobach skórnych (napar z ziela),
  • w infekcjach/zapaleniach gardła i jamy ustnej (napar z ziela),
  • w odkażaniu ubytków zębowych (tymol).

Tymianek stosowany jest również w gospodarstwach domowych i przetwórstwie jako przyprawa.

Kliknij i poznaj prozdrowotne właściwości miodu.

Na podstawie:

Kresanek J., Rośliny lecznicze.

http://www.przyprawowy.pl/tymianek.html

http://www.baziolka.pl/m-ziola/m-grupa-2/m-tymianek.html