Jak zrobić mleko migdałowe

Mleko Migdałowe


Prosta alternatywa dla wszystkich, którzy nie chcą pić mleka zwierzęcego lub mają uczulenie na laktozę.

Właściwości mleka migdałowego

Mleko migdałowe jest bardzo odżywcze, gdyż migdały są wspaniałym źródłem tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, kwasu foliowego, witaminy E, witaminy A, wapnia, żelaza, magnezu, fosforupotasu.

Migdały:

  • obniżają poziom złego cholesterolu,
  • wspomagają pracę układu nerwowego,
  • regulują metabolizm.

Mleko migdałowe poleca się zwłaszcza alergikom i weganom! 

Przepis na mleko migdałowe

Składniki:
• 1 szklanka blanszowanych migdałów,
• 1l wody mineralnej,
• 3 łyżki syropu z agawy lub innego słodu.

Krok za krokiem:
Obrane migdały zalewamy trzema szklankami wody mineralnej. Moczymy całą noc. Następnego dnia blendujemy migdały z wodą, w której się moczyły.
Miksturę przelewamy przez sito wyłożone kilkoma warstwami gazy.  Do mleka dodajemy szklankę wody mineralnej i syrop z agawy. Gotowe!

Mleko to doskonale nada się do kawy, płatków śniadaniowych i do picia. Przepadają za nim dzieci jak i dorośli. Smacznego!

Kliknij i dowiedz się o 10 sposobach na zdrowe i mocne kości.