Ghana- zupa z orzeszków i inne przysmaki.
Ghana – ogólne informacje
Ghana leży w zachodniej części Afryki, nad oceanem Atlantyckim i zatoką Gwinejską. Słynie z produkcji ziarna kakaowego, oraz z bogactwa złóż naturalnych złota, boksytów, rud manganu i diamentów.
Językiem urzędowym tego kraju jest język angielski, więc przciętny Europejczyk nie powinien mieć problemu, jeżeli chodzi o sposób komunikacji.
W Ghanie obowiązuje zasada “prawej ręki”. Używać jej należy do jedzenia, witania się, wskazywania na przedmioty i ludzi.
Jenym z hucznie obchodzonych wydarzeń są pogrzeby. Mieszkańcy tego kraju uważają śmierć, nie jako koniec egzystencji, lecz jako przejście z doczesności do “krainy żywych”, tak więc śmiech i tańce są jak najbardziej namiejcu. Na uroczystość zaprasza się wszystkich członków społeczności.
Ghana – dieta
Zwyczaje żywieniowe panujące w tej części świata są nieco inne od naszych. Pierwszą różnicę można zauważyć w częstotliwości spożywania posiłków. Najczęściej omijają śniadanie i jedzą tylko brunch i kolację.
Większość dań serwowanych jest z wywarami jarzynowymi lub mięsnymi, sosem przygotowanym z papryczek chili, cebuli i pomidorów. Głównymi elementami ich diety jest tapioka, kasza jaglana, słodkie ziemniaki, kukurydza, fasola, ryby,mięso, kraby, krewetki.
Omo tuo- kulki uformowane z ryżu, serwowane z rybą lub bulionem.
Light soup- zupa z orzeszków ziemnych, bądź z orzeszków palmowych.
Fufu- uformowane kule z gotowanej mąki (manioka, kukurydzy), serwowana z sosem lub zupą.
Kurczak z pokrzynem. Pokrzyn, to roślina bulwiasta przypominająca ziemniaki.
Ślimaki pod każdą postacią.
Omo Krakro- słodkie ciasteczka ziemniaczane.
Askenkee- kukurydziany napój bezalkoholowy.
Ghańczycy produkują alkohol z kakao, słodu, trzciny cukrowej, lokalnych ziół i kory drzew.
Kliknij i dowiedz się czegoś ciekawego na temat Egiptu.
Na podstawie:
www.afryka.org
https://www.arttravel.pl/atlas/afryka/ghana/jade-do-ghany