Grill na diecie – wcale nie musisz go unikać!
Grillowanie to jedna z ulubionych form rozrywki Polaków w okresie letnim. Jest nie tylko świetną okazją do spotkań z rodziną i przyjaciółmi, ale również metodą wspólnego przygotowywania posiłków. Organizacja grilla nie musi jednak oznaczać złamania postanowień dla osób na diecie odchudzającej. Wystarczy wybrać odpowiednie produkty spożywcze oraz skupić się na ich właściwym przygotowaniu. Co można jeść z grilla na diecie? Podpowiadamy.
Dietetyczne grillowanie – co warto wiedzieć?
Wielu z nas nie wyobraża sobie grilla bez tradycyjnej kiełbaski, kaszanki, boczku lub karczku. Potrawy te są smaczne. Jednak zawierają wiele nasyconych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do powstawania chorób sercowo-naczyniowych. Ze względu na wysoką kaloryczność nie należą one również do produktów zalecanych na diecie odchudzającej. Zastanawiając się więc, co kupić na grilla na diecie, warto skupić się na składnikach o niższej zawartości tłuszczu oraz pozytywnie wpływających na nasze zdrowie i samopoczucie.
Aby uzmysłowić sobie, jak istotną rolę odgrywają nasze wybory żywieniowe, trzeba zapoznać się z kalorycznością najczęściej grillowanych produktów spożywczych. Podczas gdy kiełbaska grillowa ma około 210 kcal, a kawałek karczku 233 kcal, to grillowana pierś z kurczaka to zaledwie 92 kcal. Jeśli porcję uzupełnimy grillowanymi warzywami, możemy mieć pewność, że nasz posiłek będzie pełnowartościowy oraz nie będzie stanowił zagrożenia dla wytrwania w dietetycznych postanowieniach. Jest jednak jeden warunek – musimy unikać ciężkich sosów na bazie majonezu oraz tłuszczu z dodatkiem cukru i soli. Lepiej samodzielnie przygotować sos z jogurtu naturalnego z czosnkiem lub ulubionymi przyprawami albo wykorzystując w tym celu naturalny przecier pomidorowy.
Grillowane warzywa są nie tylko niskokaloryczne, ale dostarczają również wielu cennych witamin i składników mineralnych, a także błonnika pokarmowego. Składnik ten reguluje pracę przewodu pokarmowego i zwiększa uczucie sytości. Dzięki temu odejdziemy od stołu szybciej z poczuciem pełnego żołądka. Na grillu świetnie sprawdzą się więc takie warzywa jak cukinia, bakłażan, papryka, szparagi i cebula, a także pieczarki. Można stworzyć z nich zarówno kolorowe szaszłyki z dodatkiem fileta z kurczaka, jak i również aromatyczne dania faszerowane. Nadzienie z powodzeniem przygotujemy z dowolnej kaszy lub ryżu oraz mielonego mięsa drobiowego z ulubionymi przyprawami, serem tofu i ziołami. Osoby będące na diecie nie powinny również zapominać o dodatku produktów poprawiających metabolizm. Więcej na ten temat można przeczytać w artykule: Produkty przyspieszające metabolizm: top 10 nutridiety.
Dieta odchudzająca na grillu może być również zagrożona na skutek wypijanych napojów, które wliczają się do całości bilansu kalorycznego w ciągu dnia. Warto więc wystrzegać się alkoholu, słodkich napojów gazowanych i soków, które są wysokokaloryczne. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie woda mineralna z plasterkiem cytryny lub pomarańczy, a także z naturalnym sokiem owocowym.
Owoce z grilla
Warzywa to doskonała baza do wielu potraw z grilla, jednak nie należy również zapominać o owocach, które stanowią ciekawą propozycję deserową. Grillować można wiele owoców, a w tym zakresie ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Najczęściej decydujemy się na grillowane banany, jabłka i gruszki. Jednak warto spróbować również cytrusów i arbuza z grilla. Owoce te mają jednak delikatniejszą strukturę oraz wysoką zawartość wody. Dlatego czas obróbki nie powinien być zbyt długi.
Gotowe owoce można serwować wraz z jogurtem naturalnym i cynamonem lub imbirem, a także z niewielkim dodatkiem miodu, orzechów i nasion. Warto również wystrzegać się gotowych, słodkich sosów owocowych i czekoladowych, które są kaloryczne, a także nie niosą ze sobą większej wartości odżywczej.
A może grillowana ryba?
Ryba z grilla to świetna alternatywa dla tłustych kiełbas, kaszanki oraz mięs. Specjaliści od spraw żywienia zalecają spożycie ryb minimum 2 razy w tygodniu. Wszystko ze względu na cenne kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz sercowo-naczyniowego. Podczas ustalania grillowego menu, warto pamiętać również o owocach morza. Krewetki z powodzeniem zastąpią mięso z kurczaka i będą stanowiły ciekawy dodatek do szaszłyków.
Jeśli zastanawiasz się, na co z grilla zdecydować się na diecie odchudzającej, idealne będzie mięso z ryby o zbitej strukturze. Takiej jak pstrąg lub łosoś. Ryby doskonale współgrają z sokiem z cytryny oraz świeżymi ziołami i przyprawami. Aby nie straciły swojej struktury podczas grillowania, warto umieścić je w folii aluminiowej z niewielkimi dziurkami do odprowadzania pary. Zaletą tego dania jest stosunkowo szybkie przygotowanie oraz niska kaloryczność.
Postaw na zdrowego grilla i ciesz się pysznym smakiem własnoręcznie przygotowanych potraw!