Dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów
Reumatoidalne zapalenie stawów jest chorobą autoimmunologiczną, przez którą w stawach zaczynają tworzyć się guzki i zniekształcenia. Pacjenci na nią cierpiący skarżą się na bóle stawów, obrzęki, oraz ich sztywność. Do innych objawów zaliczyć można stany podgorączkowe, złe samopoczucie, zmęczenie i brak apetytu. Wydawać by się mogło, iż zmiana diety u osób na nią cierpiących nie ma wpływu na przebieg choroby. Okazuje się jednak, iż spożywane pokarmy mogą osłabić lub zaostrzyć powyższe dolegliwości.
Przyczyny reumatoidalnego zapalenia stawów
Przyczyn reumatoidalnego zapalenia stawów może być wiele:
- obciążenie dziedziczne,
- zakażenie wirusowe,
- zakażenie bakteryjne,
- osłabienie układu odpornościowego,
- niedobór kwasów żołądkowych,
- niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych,
- niedobór kwasu gamma-linolenowego znajdującego się w olejach roślinnych,
- niedobór witaminy B,
- niedobór witaminy D,
- palenie papierosów,
- stres,
- nieregularne wypróżnianie,
- infekcje pasożytnicze,
- alergie pokarmowe.
Zalecenia dietetyczne do pacjentów z RZS
Zmiana diety jest bardzo istotnym elementem leczenia, gdyż niektóre produkty spożywcze mogą zaostrzyć objawy choroby. Pacjentom zaleca się przede wszystkim przejście na wegetarianizm bądź weganizm.
Do diety wprowadzić należy:
- produkty o właściwościach przeciwzapalnych i zawierające kwasy tłuszczowe omega-3 (ryby, mielone siemię lniane) i molibden (fasola adzuki),
- produkty blokujące wytwarzanie prostaglandyny (imbir),
- produkty bogate we flawonoidy (owoce, warzywa, kurkuma),
- produkty zawierające beta-karoten,
- oleje roślinne,
- seler naciowy (ma działanie moczopędne),
- warzywa kapustowate.
Czego nie jeść przy reumatoidalnym zapaleniu stawów?
Objawy RZS mogą nasilać się po zjedzeniu:
- cytrusów,
- kukurydzy,
- pszenicy,
- owsa,
- żyta,
- jajek,
- mleka krowiego,
- wołowiny,
- soi,
- ziemniaków,
- pomidorów,
- bakłażanów,
- produktów instant,
- fast-foodów,
- słodyczy,
- słodkich napojów gazowanych.
Dodatkowe wskazówki
Sprawdź, czy nie cierpisz na alergie pokarmowe. Wielu z nas nie zdaje sobie z nich sprawy do momentu przeprowadzenia badania. Często poprawę samopoczucia pacjentów odnotowuje się po wykluczeniu produktów glutenowych z ich diety. Ogranicz lub zaprzestań picia kawy i palenia wyrobów tytoniowych. Aby zaobserwować efekty wprowadzonych zmian, koniecznym jest zapisywanie szczegółowych informacji dotyczących spożywanych pokarmów w dzienniczku.
O diecie bezglutenowej przeczytać możesz tutaj.