Kuchnia pięciu przemian
Kuchnia Pięciu Przemian nie jest dietą, lecz filozofią mówiącą o nieoderwalności człowieka od natury. Jedynym sposobem na zachowanie równowagi i zdrowia jest funkcjonowanie zgodnie z rytmem pór roku.
W Starożytnych Chinach opracowano system Pięciu Przemian. Jest to system zgodności energetycznej, wynikający i ściśle związany z prawami natury, porami roku i szerokością geograficzną. Stosowanie teorii Pięciu Przemian sprawia, że jedzenie jest zharmonizowane, odżywia wszystkie narządy i służy zdrowiu.
Kuchni pięciu przemian- główne zasady
- ścisłe przestrzeganie dodawania produktów do garnka według ustalonej kolejności
- wycofanie z diety produktów przetworzonych
- wzbogacenie diety w naturalne zboża, owoce, warzywa, rośliny strączkowe, gdyż to właśnie one napełniają nas energią
- utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej
Pory roku, a przemiany i smaki w kuchni pięciu przemian
Lato - przemiana ognia - smak gorzki
Przykładowe produkty: kakao, kawa, kurkuma, żyto, kasza gryczana
Późne lato - przemiana ziemi - smak słodki
Przykładowe produkty: kasza jaglana, marchewka, burak, ziemniaki, cukinia, dynia
Jesień przemiana metalu - smak ostry
Przykładowe produkty: czosnek, cebula, imbir, ostra papryka, curry
Zima - przemiana wody - smak słony
Przykładowe produkty: sól, woda, glony, ryby, rośliny strączkowe
Wiosna - przemiana drzewa - smak kwaśny
Przykładowe produkty: ocet, kiszonki, cytryna
Gotowanie według kuchni Pięciu Przemian polega na dodawaniu do garnka produktów związanych z każdą przemianą (porą roku) po kolei, zgodnie z ruchem wskazówek zegara.
Dla lepszego zrozumienia tej techniki gotowania, podajemy przykładowy przepis:
Zupa krem z warzyw z nasionami słonecznika według kuchni pięciu przemian
Składniki:
O (ogień) – 2 l wrzącej wody,
Z (ziemia) – 3 marchewki, ½ szklanki nasion słonecznika,
M (metal) – 1 mały seler, mała pokrojona rzepa, 1 łyżka utartego korzenia imbiru,
W (woda) – sól, sos sojowy shoyu,
D (drzewo) – sok z cytryny.
Przygotowanie: do gotującej się wody należy dodać pokrojoną marchew, nasiona słonecznika, pokrojony seler i rzepę. Następnie całość gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem przez 25 – 30 minut, aż warzywa zmiękną. Odstawić zupę z ognia, doprawić świeżym sokiem z imbiru, sokiem z cytryny, solą, sosem sojowym i zmiksować.
Smacznego!
Ciekawostka
Kuchnia pięciu przemian wyklucza pokarmy przygotowane/ podgrzane w kuchence mikrofalowej i nazywa je “martwą żywnością” (fale niszczą wiązania białkowe).
Przeczytaj również:
DIETA ODKWASZAJĄCA
Polecamy smaczny catering dietetyczny dla Gliwic i okolic.
Przepis zaczerpnięto ze strony: http://bonavita.pl/kuchnia-pieciu-przemian-przepisy-i-zasady-chinskiej-filozofii-zdrowia