Wegetarianizm — o czym warto pamiętać rezygnując z mięsa?
Niektórzy rezygnują z mięsa z powodów etycznych, inni natomiast ze względów zdrowotnych. Wegetarianizm to sposób żywienia wywodzący się z Indii i Bliskiego Wschodu, który cieszy się rosnącą popularnością na świecie. Dieta ta wpływa na wzrost ilości spożywanego błonnika, potasu, magnezu i wielu witamin, dzięki czemu wpływa pozytywnie na poprawę stanu zdrowia. U podstaw diety wegetariańskiej leży odpowiednie zaplanowanie jadłospisu, co ściśle wiąże się z eliminacją mięsa będącego źródłem białka, żelaza i witamin z grupy B (w szczególności B12). Odpowiednio prowadzona może wpłynąć na nasze samopoczucie i sprawić, że poczujemy się rześcy i wypoczęci. Co ciekawe, wegetarianinem może zostać zarówno dorosły, jak i dziecko. Choć dawniej uważano, że porzucenia mięsa może przynieść negatywne skutki, tak liczne badania wykazały, że dieta bezmięsna praktykowana w prawidłowy sposób poprawia pracę organizmu. O czym powinny pamiętać osoby planujące prowadzić „wegetariański styl życia”?
Czym jest dieta wegetariańska?
W swoim założeniu wegetarianizm bazuje na rezygnacji z mięsa na rzecz spożywania większej ilości roślin, takich jak zboża, owoce czy też warzywa. Często dietę wegetariańską błędnie zestawia się z wegańską, przy czym podstawową różnicą między tymi terminami jest stosunek do produktów pochodzenia zwierzęcego. Weganizm wyklucza nie tylko mięso, ale i nabiał, czy też miód, natomiast w przypadku wegetarian, wszystko zależne jest od typu diety, np. laktowegetarianizm dopuszcza spożycie produktów mlecznych. O czym powinna pamiętać osoba decydująca się na bycie wege? Najważniejsza jest odpowiednio zaplanowana strategia żywieniowa. Źle rozpisany plan może przyczynić się do niskiej podaży witamin z grupy B12, D, żelaza, cynku, wapnia oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Dobrym rozwiązaniem, na które decydują się wegetarianie, jest dieta z dostawą. Nasz organizm potrzebuje odpowiedniej ilości białka, stąd też należy zadbać o urozmaicone i pełnowartościowe posiłki w jadłospisie — a będzie to możliwe dzięki wysokiej jakości cateringowi.
Dieta wegetariańska — korzyści, które z niej wynikają
Niektórzy decydują się na zmianę nawyków żywieniowych z uwagi na stan zdrowia, bowiem dieta bezmięsna niesie ze sobą cały wachlarz korzyści. Przede wszystkim u wegetarian rzadziej występuje nadwaga i otyłość, co ma związek z eliminacją tłuszczów zwierzęcych będących źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Eksperci zaobserwowali, że osoby rezygnujące z mięsa mają niższe ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego (jak np. miażdżyca, czy nadciśnienie tętnicze). Warto zaznaczyć, że w wielu przypadkach wykluczenie mięsa oznacza także rezygnację z konserwantów i przetworzonego jedzenia — z tego też powodu łączy dieta wegetariańska uznawana jest za zdrowy styl żywienia dla osób, które planują schudnąć. Eksperci wskazują, że prawidłowo zbilansowana dieta przyczynia się do wydłużenia życia, przy równoczesnym ograniczeniu ryzyka wystąpienia chorób.
Jak podejść do diety wegetariańskiej?
Podsumowując, dieta wegetariańska wpływa na zwiększenie ilości witamin, potasu, błonnika, magnezu i nienasyconych kwasów tłuszczowych, co z kolei pozwala na poprawę stanu zdrowia. Dla wegetarian, którzy samodzielnie chcą wykonywać wszystkie posiłki, zalecane jest spożywanie nasion roślin strączkowych (takich jak groch, fasola, soja i soczewica). Warto także zwrócić uwagę na wprowadzenie warzyw posiadających witaminę C oraz beta karoten (np. marchewka). Z kolei osoby, które nie mają czasu lub chęci przygotowywać dań samemu, mogą zdecydować się na dietę z dowozem. Korzystając z naszych usług, zapewnisz sobie wysokiej jakości catering dopasowany do Twoich potrzeb.