Jakie jedzenie może zagrozić ciąży? Co jeść?
Zdrowe odżywianie w trakcie ciąży odgrywa bardzo ważną rolę w rozwoju dziecka. Dieta ciążowa powinna być zróżnicowana w ten sposób, by dostarczać dziecku i sobie odpowiednią ilość składników odżywczych. W trakcie ciąży należy zwrócić uwagę na produkty, których nie wolno spożywać w trosce o zdrowie i prawidłowy rozwój dziecka. Jakie jedzenie może zagrozić w ciąży? Czego nie wolno jeść? Jakie produkty warto spożywać? Jakich zasad żywienia przestrzegać? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w poniższym opracowaniu.
Dlaczego ciąża wymaga zmiany dotychczasowego jadłospisu?
Ciąża to okres, w którym w ciele kobiety z zapłodnionej komórki jajowej rozwija się dziecko. Utworzony z komórki jajowej zarodek lokuje się w macicy, w której stopniowo będzie przechodził przez kolejne etapy rozwoju. Płód połączony jest z matką za pomocą pępowiny, przez którą transportowanych jest do niego większość spożywanych przez kobietę produktów.
Wraz z krwią do dziecka trafiają potrzebne mu do rozwoju składniki odżywcze, a także szkodliwe związki, jeśli w diecie kobiety ciężarnej, znajdują się produkty, mogące zaszkodzić dziecku. W trosce o bezpieczny rozwój dziecka w ciąży należy całkowicie wykluczyć z diety pewne produkty, a spożycie innych ograniczyć. Co więcej, warto uzupełnić dietę o zdrowe produkty, które dostarczą dziecku pełny zestaw składników odżywczych, potrzebnych mu do prawidłowego rozwoju.
Z czego koniecznie powinna zrezygnować kobieta w ciąży?
W ciąży należy zrezygnować z wielu, różnych produktów spożywczych, jednak nie można zapomnieć również o używkach. W ciąży kategorycznie zabrania się spożywania alkoholu oraz palenia papierosów. Dlaczego te używki są szkodliwe dla dziecka? W alkoholu w każdej postaci znajduje się etanol, który w bardzo łatwy sposób przenika do krwi, a wraz z nią, przez pępowinę, do dziecka. Płód nie jest zdolny do metabolizowania etanolu, który staje się dla niego trucizną i może ograniczyć jego rozwój w różny sposób.
Skutkiem spożywania alkoholu w ciąży jest FAS, czyli płodowy zespół alkoholowy. Objawia się on w różny sposób i na różnych etapach rozwoju dziecka. Nie ma jednego przebiegu schorzenia, ponieważ w zależności od spożytej ilości alkoholu może on w innym stopniu wpłynąć na rozwój płodu. Przykładowe objawy FAS to niska masa urodzeniowa, uszkodzenie komórek nerwowych czy opóźnienie w rozwoju. Alternatywą dla kobiet, które piły alkohol przed ciążą, jest piwo lub wino 0,0%.
Jaki wpływ na rozwój płodu ma palenie papierosów?
Palenie w ciąży zwiększa ryzyko poronienia, pojawienia się wad wrodzonych płodu, a także wad serca. Skutkiem palenia papierosów w ciąży może być również przedwczesny poród oraz powikłania związane z przyjściem wcześniaka na świat. To tylko część możliwych konsekwencji, związanych z paleniem w ciąży. Warto dodać, że nikotyna może przedostawać się do organizmu dziecka również podczas karmienia ciążą. Dlatego warto mieć na uwadze to, że palenie nie jest szkodliwe tylko w okresie ciąży, ale także po niej.
Czego nie można jeść w ciąży?
W ciąży należy zrezygnować z szeregu produktów spożywczych, wśród których przede wszystkim warto wyróżnić surowe mięso i surowe ryby. Jeśli chodzi o surowe mięso, może ono być przyczyną zachorowania dziecka na toksoplazmozę lub listeriozę. Schorzenia te są częstą przyczyną przedwczesnych urodzeń oraz pojawienia się różnych wad rozwojowych u noworodków. Dlaczego należy zrezygnować z jedzenia surowych ryb w ciąży?
Ryby z reguły są zdrowe, jednak duże gatunki zawierają rtęć, mogącą być toksyną zarówno dla płodu, jak i dla matki. Spożywanie tych produktów może również doprowadzić do zatrucia pokarmowego, którego należy unikać w ciąży. Inne możliwe skutki to infekcja bakteryjna czy zarażenie tasiemcem. Oczywiście nie oznacza to, że w ciąży nie można jeść mięsa i ryb. Ważne jest jednak to, by były one poddane obróbce termicznej, tj. gotowanie, pieczenie i smażenie.
Jakie produkty mogą zagrozić ciąży?
W ciąży nie należy jeść surowych jajek, ponieważ może wiązać się to z ryzykiem zachorowania na salmonellę, mogącą zagrozić rozwijającemu się dziecku. Z diety kobiety ciężarnej należy również wykluczyć dania typu fast food. Zawierają one duże ilości tłuszczów, a ponadto do ich przygotowania wykorzystuje się średniej lub niskiej jakości produkty. Podczas ciąży należy również całkowicie zrezygnować ze spożywania serów pleśniowych z mleka niepasteryzowanego.
Sery te mogą zawierać listerię, czyli bakterię, wywołującą listeriozę. Bakteria zwiększa ryzyko poronienia, a także przedwczesnego porodu. W trakcie ciąży nie wolno również spożywać innych produktów, które powstały z nieprzetworzonego mleka. Przykładem może być zsiadłe mleko. Warto pamiętać o tym, że nic nie stoi na przeszkodzie, by w ciąży jeść sery pleśniowe z pasteryzowanego mleka. Kluczowe jest więc sprawdzenie składu sera przed włożeniem go do koszyka w sklepie.
Jakie napoje mogą zagrozić ciąży?
Do grupy zakazanych napojów w ciąży zalicza się te gazowane, kawę, mocną herbatę, herbaty ziołowe oraz napoje energetyczne. Oczywiście nie oznacza to, że nie można zupełnie ich pić. Należy jednak przestrzegać określonych norm i zaleceń. Dzienne spożycie kawy nie powinno wynosić więcej niż 200 mg. Złamanie tego ograniczenia może podwoić ryzyko poronienia lub doprowadzić do przedwczesnego porodu. Ta sama reguła dotyczy napojów energetycznych, w których składzie obecna jest kofeina, a także czarnych herbat, zawierających teinę (herbaciana kofeina).
Jeśli chodzi o napoje gazowane, ich szkodliwość wynika z dużej zawartości cukru, którego spożycie w trakcie ciąży powinno być ograniczane. Ostatnim produktem w tej kategorii są herbaty ziołowe. Większość z takich naparów nie została przebadana pod kątem bezpieczeństwa spożywania ich w ciąży, dlatego zaleca się ograniczenie wyłącznie do sprawdzonych ziół. W tej kategorii znajduje się pokrzywa, mniszek lekarski i nagietek.
Spożycie jakich produktów ograniczyć w ciąży?
W ciąży kategorycznie zabrania się spożycia takich produktów jak surowe mięso i ryby, czy produkty z mleka niepasteryzowanego. Niemniej jednak wyróżnia się także produkty, które są szkodliwe w nadmiarze. Oznacza to, że można spożywać je w trakcie ciąży stosunkowo rzadko i w małych ilościach. Do tej grupy produktów zalicza się:
- wątróbka: zawiera ona dużo retinolu, którego nadmiar może zaszkodzić płodowi. Zamiast wątróbki warto sięgnąć po inne bezpieczne źródła witaminy A, takie jak nabiał, marchew czy brokuły,
- produkty grillowane i wędzone: w dymie, wykorzystanym do ich przygotowania, zawartych jest wiele substancji szkodzących,
- orzeszki ziemne: mogą zawierać aflatoksyny, które mogą uszkodzić płód,
- cytrusy i truskawki: mogą być przyczyną reakcji alergicznych, dlatego warto spożywać je ostrożnie,
- cukier: zawiera on duże ilości pustych kalorii, a dodatkowo ma niekorzystny wpływ na zęby, które u kobiet w ciąży są bardziej narażone na infekcje. Dlatego warto ograniczyć spożycie słodyczy i słodkich napojów i przyjmować je w zdrowych ilościach,
- sól: zwiększa ona ryzyko powikłań w ciąży, a także zatrzymuje wodę w organizmie, co może doprowadzić np. do obrzęków. Dlatego w ciąży należy ograniczyć spożywanie soli, a także unikać dosalania potraw na talerzu.
Co warto jeść w ciąży?
Mówiąc o tym, czego nie należy jeść w ciąży, warto również wskazać na produkty, które powinny stać się integralną częścią diety przyszłej mamy. W ciąży niewątpliwie warto jeść warzywa i owoce (wyłącznie umyte), ponieważ dostarczają one niezbędnej porcji witamin i minerałów. Warto jednak pamiętać o tym, by spożywać zróżnicowane warzywa i owoce, które pozwolą na dostarczenie wszystkich potrzebnych składników odżywczych.
Kolejne warte uwagi produkty to kasze, ryż, ziemniaki i produkty zbożowe, będące źródłem cennych węglowodanów. W diecie kobiety w ciąży powinno znaleźć się również białe mięso (z kurczaka, z indyka), które dostarcza żelaza oraz najbardziej przyswajalnego białka. Z kolei w diecie wegetarian powinny znaleźć się produkty, które pozwolą dostarczyć odpowiednią ilość składników, których zabraknie wskutek wyłączenia mięsa. W ciąży warto również spożywać jogurty z bakteriami probiotycznymi, które pomogą zwalczyć zaparcia.
Lista dobroczynnych składników, które warto jeść w ciąży
Zdrowych produktów, które warto spożywać w ciąży, można wymienić bardzo dużo. Poniżej znajdują się pozycje, szczególnie warte zapamiętania. W diecie kobiety ciężarnej powinny znaleźć się m.in.:
- Szpinak: pomaga w skuteczniejszym wchłanianiu żelaza,
- Szparagi: to zdrowe źródło kwasu foliowego,
- Tofu: jest to zdrowy zamiennik mięsa, bogaty w białko i magnez,
- Migdały: to zdrowa przekąska, zawierająca białko, magnez, błonnik i wapń,
- Awokado: dostarcza potasu, kwasu foliowego i ułatwia wchłanianie innych związków,
- Jarmuż: jest to bogate źródło witaminy A i beta-karotenu,
- Soja: zamiennik mięsa, zawierający duże ilości białka i błonnika,
- Brokuły: zielone warzywo, bogate w białko, wapń, witaminę C i kwas foliowy.
Jakich zasad żywieniowych przestrzegać w ciąży?
Podstawą diety kobiet w ciąży jest jej odpowiednie zbilansowanie. Powinna ona zawierać owoce i warzywa, zdrowe źródła węglowodanów złożonych, białko roślinne i zwierzęce oraz tłuszcze roślinne. Spożywane potrawy i dania powinny być różnorodne tak, aby możliwe było dostarczenie wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Duże znaczenie ma również jedzenie regularnych posiłków oraz dbanie o higienę przygotowywanych potraw.
Jeśli nie masz siły lub możliwości na to, by spełnić powyższe reguły, skorzystaj z oferty cateringu dietetycznego. Dzięki temu każdego dnia pod drzwiami do swojego domu znajdziesz torbę z pełnowartościowymi posiłkami, które przygotowywane są ze zdrowych i świeżych produktów. Pozwoli Ci to również zadbać o odpowiednią kaloryczność spożywanych posiłków oraz zapewnić swojemu dziecku zdrowy i bezpieczny rozwój.
Dieta pudełkowa z nutridieta.pl