Jaki wpływ ma mięso na nasz organizm? Plusy i minusy diety pescowegetariańskiej
Od wielu lat mięso stanowi podstawę żywienia człowieka. Spożywamy je zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Dzięki niemu zyskujemy uczucie sytości na wiele godzin i zaspokajamy potrzeby swojego organizmu na takie makroskładniki jak białko oraz tłuszcz. Oprócz tego mięso jest także bogatym źródłem mikroskładników, w tym między innymi żelaza, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, manganu, cynku, miedzi czy selenu. Warto także mieć na uwadze to, że mięso jest jedynym naturalnym produktem, który zawiera witaminę B12 niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mimo to od lat coraz więcej osób świadomie rezygnuje z jedzenia mięsa i przechodzi na dietę wegetariańską, wegańską czy dietę PESCO.
Na czym polega odwieczny spór na temat mięsa?
Między wegetarianami a mięsożercami od lat trwa spór o to, czyja dieta jest zdrowsza. Przede wszystkim warto mieć na uwadze to, że zarówno jedna, jak i druga ma swoje wady i zalety. Jeśli jednak diety te są odpowiednio zbilansowane, to można za pomocą każdej z nich zaspokoić zapotrzebowanie na mikro i makroelementy. Warto również zwrócić uwagę na opinie dietetyków, które idą raczej w kierunku ograniczania mięsa w naszej diecie. Istnieje szereg wad i zalet płynących ze spożywania go. Część z nich dotyczy sposobu żywienia i stanu zdrowia, a niektóre wiążą się z kwestiami światopoglądowymi i ekologicznymi. Prawdą jest jednak to, że z pomocą diety pescowegetariańskiej można połączyć zdrowe i rozsądne wybory żywieniowe z ograniczeniem spożywania mięsa.
Jakie są rodzaje mięsa? Czy wszystkie są szkodliwe?
Jeśli chodzi o wady i zalety spożywania mięsa, to przed ich analizą należy dowiedzieć się tego, jakie są rodzaje mięsa. Za najbardziej szkodliwe jest uważane czerwone mięso, czyli wieprzowina, wołowina, gęsina oraz mięso z kaczki. Popularne kotlety schabowe, golonki, bekon czy smalczyk stanowią zagrożenie dla zdrowia i kondycji człowieka, ponieważ zawierają ogromną ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy te przyczyniają się do rozwoju choroby cywilizacyjnej, jaką jest otyłość. To z kolei prosta droga do problemów z miażdżycą, cholesterolem, zatorami, a nawet zawałem serca.
Czy białe mięso jest zdrowe?
Znacznie zdrowszą alternatywą dla czerwonego mięsa jest białe mięso. Zawiera ono większą ilość białka niż mięso czerwone. Dodatkowo jest w nim znacznie mniej tłuszczu. Nasycone kwasy tłuszczowe są zastąpione nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, które pozytywnie wpływają na naszą odporność, hamują powstawanie zmian skórnych, pomagają zadbać o prawidłowy rozwój dzieci i niemowląt oraz pozwalają na uniknięcie przewlekłych stanów zapalnych w organizmie. Co ważne, nienasycone kwasy tłuszczowe w odpowiednich ilościach pozwalają dbać o prawidłową gospodarkę cholesterolową i funkcjonowanie poszczególnych narządów w organizmie. Źródłem białego mięsa jest kurczak, królik, indyk, cielęcina czy struś. W kontekście rodzajów mięsa warto także wspomnieć o rybach, które również są bardzo zdrowe.
Jakie jest najzdrowsze mięso?
Mówi się o tym, że najzdrowszym mięsem są ryby i to właśnie po nie powinno się sięgać jak najczęściej. Szacuje się, że ryby powinno się spożywać co najmniej 2-3 razy w tygodniu. Oczywiście nie można zapomnieć również o warzywach, którymi warto urozmaicać każdy posiłek. Jeśli chodzi natomiast o ryby, podobnie jak białe mięso, są one bogatym źródłem kwasów omega-3. Zawierają one także dużą ilość witamin A, D, E oraz B. Dzięki temu pozytywnie wpływają na funkcjonowanie narządu wzroku, spowalniają procesy starzenia skóry i dbają o kondycję włosów. Zawartość witaminy D sprawia, że jedząc ryby, stymuluje się także odporność oraz dba się o prawidłowy stan kości i poziom witaminy D w organizmie. Z kolei witamina E jest nazywana witaminą młodości. Odpowiedni poziom tego mikroskładnika w diecie to gwarancja natłuszczonej, nawilżonej i zregenerowanej skóry każdego dnia. Z kolei witamina B, znajdująca się w rybach, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki temu można zadbać o odpowiednią regenerację, złagodzić napięcia nerwowe, poprawić samopoczucie i zwiększyć koncentrację.
Jakie są wady mięsa? Dlaczego warto ograniczyć jego ilość w diecie?
Warto pamiętać, że często mięso traktuje się jako niezdrowe, choć tak naprawdę negatywny wpływ na kondycję organizmu ma nie samo mięso, ale sposób, w jaki jest ono przygotowywane. Niepożądane i szkodliwe jest bowiem smażenie mięsa na głębokim tłuszczu, a także stosowanie niezdrowych przypraw wypełnionych węglowodanami. Kwestią sporną jest już sam proces hodowli zwierząt, który dla wielu stanowi problem natury światopoglądowej. Zwierzęta są masowo hodowane, by zaspokoić potrzeby żywieniowe ludzi i innych zwierząt, dla których stanowią pożywienie. Choć istnieją ekologiczne hodowle, to poważnym problemem jest to, że mięso bardzo często ma niską jakość i jest wypełnione szkodliwymi dla człowieka związkami. Wegetarianie i weganie często zwracają uwagę także na problem związany z wpływem hodowli zwierząt na środowisko. Zdania w tej kwestii są podzielone, jednak dla niektórych osób wadą spożywania mięsa może być sam proces jego hodowli i obróbki.
Jakie są najważniejsze zalety mięsa?
Należy pamiętać o tym, że wszystko oprócz wad, ma również zalety. Zasada ta ma zastosowanie również w stosunku do mięsa. Przede wszystkim jest ono łatwo dostępne przez cały rok. Choć na przestrzeni miesięcy jego ceny się zmieniają, to jest to raczej uzależnione od ogólnej sytuacji gospodarczej, a nie samej pory roku. Zupełnie inaczej jest z warzywami i owocami. Te latem można dostać za niską cenę, ale zimą ich koszt jest dla wielu osób zaporowy. Warto jednak dodać, że korzystając z usług cateringu dietetycznego, otrzymuje się zdrowe i pełnowartościowe posiłki, które posiadają stałą cenę, niezależnie od rynkowych wariancji. Mięso to także idealne źródło białka, pożądane szczególnie przez sportowców. Zjedzenie niewielkiej ilości drobiu czy cielęciny może częściowo zaspokoić zapotrzebowanie na ten makroskładnik. Oczywiście mięso można zastąpić fasolą czy soją, jednak trzeba spożyć ich znacznie więcej, by zaspokoić zapotrzebowanie na białko zarówno u dorosłej osoby, jak i u dziecka. Ogromną zaletą spożywania mięsa jest także jego różnorodność i fakt, że dostarcza właściwie wszystkich witamin z grupy B, przez co nie trzeba zmagać się z osłabieniem, problemami z koncentracją, chronicznym przemęczeniem czy problemami ze snem.
Czy mięso jest zdrowe? Jaką dietę wybrać?
Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie o to, czy mięso jest zdrowe, czy też nie. W tak postawionej hipotezie odpowiedź brzmi: to zależy. W nadmiarze wszystko jest szkodliwe. Jeśli mięso nie stanowi podstawy diety, to należy obawiać się o to, że po jego spożyciu danym osobom może zagrażać niespodziewany zawał serca czy udar mózgu. Ważne jest jednak to, by wybierać produkty wysokiej jakości i stawiać przede wszystkim na białe mięso połączone z warzywami. Doskonałą alternatywą dla tradycyjnej diety zawierającej mięso jest dostępna dieta PESCO. Zawiera ona ogromną ilość składników pochodzenia roślinnego, ale oprócz tego znajdują się w niej również ryby i owoce morza, które stymulują prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Posiłki w takim modelu żywienia są niezwykle różnorodne, smaczne, zbilansowane i w dużej mierze opierają się na założeniach diety śródziemnomorskiej, która jest uznawana za najzdrowszą na świecie.