
Banan z masłem migdałowym i owocami
Oto przepis od naszej pani Dietetyk na letnie, owocowe śniadanie lub przekąskę.
Składniki:
1 banan,
1 1/2 łyżki masła migdałowgo lub orzechowego (najlepiej wykonanym samodzielnie, ale może też być kupione),
1/3 szklanki owoców świeżych owoców,
1 łyżka pokrojonych orzechó lub migdałów,
1 łyżeczka maku.
Wykoananie
Przekrój banan wzdłuż na pół. Posmaruj masłem migdałowym lub orzechowym. Ułóż sezonowe, drobne owoce, jak maliny, borówki amerykańskie czy jagody.
Możesz także użyć suszonych, np. żurawiny. Na koniec posyp makiem, chia, sezamem, siekanymi orzechami, wiórkami kokosowymi – do wyboru, jak kto lubi i co jest pod ręką.
Wartości odżywcze
Oprócz walorów smakowych, danie to ma do zaoferowania także mnóstwo wartości odżywczych, witamin A, C, E, K, witamin z grupy B, potasu, magnezu, fosforu, wapnia, żelaza, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika.
Smacznego!
Przeczytaj również:
PRZEKĄSKI FIT NA RODZINNY PIKNIK