surówka z marchewki

Marchewka w diecie


Marchewka należy do gatunku roślin z rodziny selerowatych.

Właściwości Marchwi

Jest bogatym źródłem karotenu, witaminy A, B1, B2, D, C, E, H, K, PP, manganu, miedzi, wapnia, pektyn, przeciwutleniaczy i  błonnika.

Korzystnie wpływa na

  • wzrok,
  • wygląd i stan skóry,
  • funkcjonowanie systemu immunologicznego,
  • pracę przewodu pokarmowego,
  • zdrowie wątroby (dzięki substancji zwanej inozytolem).

Marchew w diecie

Pamiętajmy, iż najwięcej substancji odżywczych znajduje się w surowej marchwi.

Świetnym sposobem na wkomponowanie jej w nasz codzienny jadłospis jest przyrządzenie surówki, bądź owocowo-warzywnego soku.

Przepis na surówkę z marchwi

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 5 jabłek
  • 2 pomarańcze
  • 4 łyżki oleju z rzepaku
  • sól i pieprz

Krok za krokiem:

  1. umyj, obierz i potrzyj marchewkę i jabłka na tarce,
  2. umyj, obierz i pokrój pomarańcze,
  3. dodaj olej, sól i pieprz.

Przepis na sok z marchwi

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 4 jabłka
  • 2 pomarańcze
  • 1 seler z liśćmi
  • 1 pietruszka z liśćmi

Krok za krokiem:

  1. umyj warzywa i owoce,
  2. obierz pomarańcze,
  3. włóż wszystkie składniki do wyciskarki.

Ciekawostki

Jeżeli zamierzamy ugotować marchewkę,  wkładajmy ją do garnka w całości. Pozwoli nam to uniknąć nadmiernej utraty witamin i soli mineralnych.

Na podstawie:
Ożarowski A., Ziołolecznictwo. Poradnik dla lekarzy.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/marchew-wlasciwosci-odzywcze-jakie-witaminy-ma-marchew_34471.html