Kurkuma w naszym codziennym jadłospisie
Dużo mówi się o korzyściach zdrowotnych płynących z jedzenia kurkumy. W poniższym tekście postaramy się je wypunktować, oraz wymienić kilka prostych sposobów na wkomponowanie tej wartościowej przyprawy w nasz codzienny jadłospis.
Kurkuma i jej korzyści zdrowotne
- ma działanie antynowotworowe,
- wspomaga trawienie,
- zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej,
- przyspiesza metabolizm,
- jest silnym przeciwutleniaczem,
- ma działanie przeciwzapalne,
- wspomaga pracę trzustki,
- wspomaga pracę wątroby,
- oczyszcza krew,
- obniża poziom cholesterolu,
- zmniejsza bóle menstruacyjne,
Kurkuma w codziennym menu
- Kurkumowe Late. Wymieszaj odrobinę kurkumy z olejem kokosowym, cynamonem, czarnym pieprzem, mlekiem migdałowym i miodem. Wykorzystaj tę mieszankę przy robieniu domowej kawy late. Pieprz może wydawać się dziwnym składnikiem, lecz warto go dodać. Zwiększa on znacząco przyswajalność kurkumy przez nasz organizm.
- Kurkumowe herbatki. Świetnym pomysłem jest dodanie szczypty kurkumy do porannego napoju, jakim dla wielu jest ciepła woda z cytryną. Nawadnia ona nasz organizm i dodaje energii. Przyprawa ta również dobrze smakuje z herbatą zieloną, białą lub czarną.
- Kurkumowe Smoothie. Dodaj szczyptę kurkumy do porannego smoothie.
- Kurkuma, jako główna przyprawa do “wszystkiego”. Przyprawa ta komponuje się bardzo dobrze w zupie, jajecznicy, smażonych i pieczonych warzywach, gulaszu, humusie.
- Kurkuma w płatkach owsianych. Świetnie smakuje z mlekiem kokosowym, syropem klonowym, cynamonem, orzechami i sezamem.
- Kurkumowe lody. Zmieszaj kurkumę z olejem kokosowym, cynamonem, odrobiną pieprzu, połową szklanki mleka kokosowego, ½ dojrzałego banana, 3 bezpestkowymi daktylami, syropem klonowym i kawałeczkiem imbiru. Zmiksuj, zamroź i się nimi delektuj.
Smacznego!
Przeczytaj również:
LISTA PRODUKTÓW O WŁAŚCIWOŚCIACH ANTYNOWOTWOROWYCH