kurkuma w naaszym codziennym jadłospisie

Kurkuma w naszym codziennym jadłospisie

Dużo mówi się o korzyściach zdrowotnych płynących z jedzenia kurkumy. W poniższym tekście postaramy się je wypunktować, oraz wymienić kilka prostych sposobów na wkomponowanie tej wartościowej przyprawy w nasz codzienny jadłospis.

Kurkuma i jej korzyści zdrowotne

  • ma działanie antynowotworowe,
  • wspomaga trawienie,
  • zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej,
  • przyspiesza metabolizm,
  • jest silnym przeciwutleniaczem,
  • ma działanie przeciwzapalne,
  • wspomaga pracę trzustki,
  • wspomaga pracę wątroby,
  • oczyszcza krew,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • zmniejsza bóle menstruacyjne,

Kurkuma w codziennym menu

  • Kurkumowe Late. Wymieszaj odrobinę kurkumy z olejem kokosowym, cynamonem, czarnym pieprzem, mlekiem migdałowym i miodem.  Wykorzystaj tę mieszankę przy robieniu domowej kawy late. Pieprz może wydawać się dziwnym składnikiem, lecz warto go dodać. Zwiększa on znacząco przyswajalność kurkumy przez nasz organizm.
  • Kurkumowe herbatki. Świetnym pomysłem jest dodanie szczypty kurkumy do porannego napoju, jakim dla wielu jest ciepła woda z cytryną. Nawadnia ona nasz organizm i dodaje energii. Przyprawa ta również dobrze smakuje z herbatą zieloną, białą lub czarną.
  • Kurkumowe Smoothie. Dodaj szczyptę kurkumy do porannego smoothie.
  • Kurkuma, jako główna przyprawa do “wszystkiego”. Przyprawa ta komponuje się bardzo dobrze w zupie, jajecznicy, smażonych i pieczonych warzywach, gulaszu, humusie.
  • Kurkuma w płatkach owsianych. Świetnie smakuje z mlekiem kokosowym, syropem klonowym, cynamonem, orzechami i sezamem.
  • Kurkumowe lody. Zmieszaj kurkumę z olejem kokosowym, cynamonem, odrobiną pieprzu, połową szklanki mleka kokosowego, ½ dojrzałego banana, 3 bezpestkowymi daktylami, syropem klonowym i kawałeczkiem imbiru. Zmiksuj, zamroź i się nimi delektuj.

 Smacznego!

Przeczytaj również:
LISTA PRODUKTÓW O WŁAŚCIWOŚCIACH ANTYNOWOTWOROWYCH