Sałatka ziemniaczana- wersja odchudzona
Sałatka ziemniaczana jest jednym z tradycyjnych dań świątecznych goszczących na naszych wigilijnych stołach. Większość z przygotowywanych wersji jednak nie idzie ręka w rękę z naszą dietą. Dlaczego? Wszystkiemu winien majonez.
Nie musimy z niej rezygnować. Wystarczy zastosować się do naszych wskazówek, aby przyrządzić zdrową, pyszną i mniej kaloryczną wersję tego dania.
Dietetyczna sałatka ziemniaczana- cenne wskazówki
Wskazówka #1
Zastąpmy część ziemniaków kalafiorem, bądź korzeniem pietruszki. Taka zamiana odchudzi naszą sałatkę i wzbogaci jej smak.
Wskazówka #2
Nie ograniczajmy się do typowych składników. Zadbajmy o to, by sałatka była bogata w witaminy i minerały. Kolorowa papryka, rzodkiewka, brokuł, czy marchewka zachęci wyglądem i doda świeżości.
Wskazówka #3
Zastosuj zamiennik majonezu. To nic, jeżeli nie potrafisz z niego całkowicie zrezygnować. Zmniejsz tylko jego proporcje. Zmieszaj majonez light z jogurtem greckim w proporcji 1:1.
Sos majonezowy nie jest jedynym rozwiązaniem. Możemy zastosować dressingi na bazie octu balsamicznego, sosu pesto, czy tahini.
Przepisy na sałatkowe dressingi
Przepis na sos na bazie octu balsamicznego
Składniki:
- ¼ szklanki octu balsamicznego
- ¾ szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki brązowego cukru (opcjonalnie)
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- przyprawy: sól, pieprz
Krok po kroku: wszystkie składniki zmiksować razem.
Przepis na sos Pesto
Składniki:
- 3 pęczki bazylii
- 15 dkg parmezanu
- 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 30 g orzechów piniowych, słonecznika lub orzechów włoskich
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- przyprawy: sól, pieprz
Krok po kroku: wszystkie składniki zblendować razem.
Przepis na sos tahini
Składniki:
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- ½ szklanki pasty sezamowej tahini
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- ¼ szklanki wyciśniętego soku z cytryny
- świeżo posiekana natka pietruszki
- przyprawy: sól, kumin, ostra papryka
Krok po kroku: wszystkie składniki zblendować razem.