5 przepisów na zupy fit
Okres jesienno-zimowy, to idealny czas na przyrządzanie zup. Lekkostrawne zupy krem odżywią i skutecznie nas rozgrzeją po powrocie z pracy do domu. Dodatkowo są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do garka, a następnie zmiksować - i gotowe! Poniżej podajemy 5 szybkich, prostych, smacznych i zdrowych przepisów na FIT zupy warzywne, które z powodzeniem przygotujesz niezależnie od sezonu, czy pory roku.
Przepisy na zupy FIT
1. Zupa z soczewicy
Składniki:
- szklanka czerwonej soczewicy
- duża marchew
- duża pietruszka
- duży seler
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 gram przecieru pomidorowego
- litr wody
- sok z 1/2 cytryny
- przyprawy: kmin rzymski, kolendra, papryka wędzona, cynamon, curry, kurkuma, sól, pieprz
Krok po kroku:
Obierz warzywa. Podgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodaj wodę, warzywa i soczewicę. Gotuj przez 25 minut. Na samym końcu wlej sok z cytryny i dopraw według uznania. Podziel na 4 porcje. Do dekoracji użyj plasterków cytryny i łodyżek pietruszki.
2.Zupa warzywna z białą kapustą
Składniki:
- ½ białej kapusty
- 4 pomidory
- 5 łodyg selera naciowego
- 1 czerwona papryka
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 litry wody
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, mielony kminek, sól, pieprz
Krok po kroku:
Poszatkuj kapustę, resztę warzyw pokrój drobno (czosnek zostawiamy w całości). Wrzuć wszystko do garnka, zalej wodą, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj przez 30 minut, aż kapusta zmięknie. Po tym czasie dopraw zupę resztą przypraw według uznania.
3.Krem z marchewki
Składniki:
- 10 sporych marchewek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka oliwy
- ½ szklanki pokrojonej pietruszki
- przyprawy: mielony kmin rzymski, curry, sól, pieprz
Krok po kroku:
Obierz i drobno pokrój marchewkę, cebulę i przeciśnij przez praskę czosnek. Podgrzej oliwę i przesmaż na niej cebulkę i czosnek. Dodaj marchewkę i zalej małą ilością wody, tak aby delikatnie zakryć warzywa i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie zblenduj zawartość garnka i dopraw przyprawami według uznania, dodając sok z cytryny i pietruszkę na samym końcu. Jeżeli zupa wyszła zbyt gęsta można do niej dodać troszkę wody.
4. Zupa z dyni i słodkich ziemniaków
Składniki:
- 1 mała dynia
- 2 słodkie ziemniaki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- litr bulionu warzywnego
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki oliwy
- 1/3 szklanki pestek z dyni
- przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Krok po kroku:
Pokrój dynię i ziemniaki na małe kawałki. Wymieszaj je z łyżką oliwy, wrzuć na blaszkę i wstaw do piekarnika na 30 min (temp 200 stopni). Podgrzej resztę oliwy i podsmaż na niej pokrojoną drobno cebulkę, czosnek i chili. Po wyciągnięciu z piekarnika, dodaj do nich dynię i ziemniaki. Zalej warzywa bulionem i gotuj przez 20 minut. Po tym czasie zblenduj wszystko, dodaj mleko kokosowe i przyprawy według uznania. Posyp każdą z porcji podprażonymi pestkami z dyni.
5.Zupa brokułowo-szpinakowa
Składniki:
- 1 brokuł
- 150 gram szpinaku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- ½ litra bulionu warzywnego
- sok z 1/2 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 20 gram płatków migdałowych
- garść oregano
Krok po kroku:
Podsmaż cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek na oliwie. Dodaj bulion, brokuł i gotuj przez 20 min. Po tym czasie wrzuć do garnka szpinak i oregano. Gdy szpinak zwiędnie, zblenduj całość, dodaj sok z ½ cytryny i dopraw według uznania. Każdą z porcji posyp podprażonymi płatkami z migdałów.
Na podstawie:
http://dietetyczne-przepisy.net/tag/dietetyczne-zupy/
http://durszlak.pl/przepisy-kulinarne/zupy-fit
https://fooder.pl/etykiety/zupy-dietetyczne
Wypróbuj najsmaczniejszy catering dietetyczny w Katowicach.