alt="Kanada"

Kanada. Japa-dog i inne przysmaki.


Kanada, a wpływ przodków na upodobania kulinarne

Pomimo, iż Kanada i Stany Zjednoczone są krajami sąsiadującymi ze sobą, różnią się one stanowczo pod względem sposobu odżywiania. Na kanadyjskiej wsi, wciąż dominuje kuchnia przodków. Wywodzi się ona z tradycji chłopów francuskich, irlandzkich, angielskich, niemieckich, polskich, ukraińskich, szwajcarskich i włoskich.

W prowincji Quebec przechowuje się stare przepisy przywiezione przez normandzkich chłopów, które zostały zapomniane już nawet w ich rodzimym kraju.

Na Labradorze spotyka się głównie wpływy kuchni niemieckiej, szwajcarskiej, polskiej i ukraińskiej. Tereny te obsiane są pszenicą, jęczmieniem i owsem.

Kanadyjczycy hodują bydło, owce, trzodę chlewną i drób. Mimo postępującego uprzemysłowienia kraju, Kanada wciąż jest miejscem polowań na dzika, sarnę, łosia, karibu, oraz niedźwiedzia. Potrawy z dziczyzny wzbogacane są innymi leśnymi zdobyczami, takimi jak zioła czy grzyby.
Rzeki, jeziora, Ocean Atlantycki i Ocean Spokojny dostarczają mieszkańcom świeżych ryb i owoców morza.

Kuchnia ludności tubylczej, tj. Indian i Eskimosów nie jest wyszukana. Pieką oni bób w popiele i gotują zupę kukurydzianą z dodatkiem ryby, bądź dziczyzny. Według historyków, potrawka z nóżek wieprzowych wywodzi się właśnie z kuchni indiańskiej.

Północ-południe-wschód-zachód

W Kanadzie północnej je się tłusto, gdyż te tereny są najchłodniejsze. Dominują potrawy z mięsa bizonów, łosi i kóz, a także łososi, dorszy, fok i morsów.

W Kanadzie Centralnej serwuje się głównie francuskie dania. Tradycyjnymi potrawami są tu: Cassoulet, tourtiere, pieczona fasola, sucre a la creme.

W Kanadzie wschodniej dominują dania z ryb i owoców morza. Często przyrządza się gulasze i placki rybne.

W Kanadzie Zachodniej, niezwykłą popularnością cieszy się kuchnia japońska i chińska. Z tego też powodu powstał specjalny hot-dog z dodatkami japońskimi zwany japa-dog. W jego skład wchodzi kiełbasa, bułka, chrzan wasabi, japońska rzodkiew dajkon i wodorosty. Japa-dog stanowi nie lada atrakcję turystyczną.

Kanada słynie z dość chłodnego klimatu. Mieszkańcy próbują jeść posiłki treściwe. Dobrym przykładem jest logger’s breakfast- bardzo kaloryczne śniadanie. W jego skład wchodzą 3 jajka, szynka, boczek, kiełbaski i placki.

Popularnym napojem alkoholowym jest drink o nazwie Ceasar. Składniki ma podobne do znanej nam Krwawej Mary, choć różni się jednym dodatkiem – wywarem z małży.

Wizytówką tego kraju jest Klon. Liść tego drzewa jest bardzo charakterystyczny i piękny. Drzewa te dają sok, który po zbiorach przetwarzany jest na syrop klonowy. Swoją drogą, bardzo pyszny…

Kliknij i przeczytaj coś ciekawego na temat pięknej Alaski.

Na podstawie:
http://www.kuchniaplus.pl/kuchnioteka/artykuly/kuchnia-kanadyjska_161.html
Halbański M. E., Potrawy z różnych stron świata