Dieta dr. Atkinsa
Dieta Atkinsa należy do rodzaju diet nieskowęglowodanowych.
Podejście to wzbudza spore kontrowersje wśród dietetyków i lekarzy z powodu małej różnorodności dopuszczalnych produktów. Dieta została stworzona w latach ‘70 przez nowojorskiego kardiologa Roberta Atkinsa.
Założenia diety dr. Atkinsa
Dr. Atkins uważał, iż za problemy z nadwagą odpowiedzialne są węglowodany. Według jego założeń, ograniczenie spożycia cukrów prostych i złożonych zmienia przemianę materii. Ograniczając węglowodany w diecie, można doprowadzić organizm do stanu lekkiego zakwaszenia, co w konsekwencji zmniejszy uczucie łaknienia. Przestrzegając wszystkich zasad wyznaczonych przez dr. Atkinsa można zrzucić nawet do 5 kg. miesięcznie.
Etapy diety Atkinsa:
- Etap #1
1-2 tydzień. Ilość węglowodanów : 20g./dobę
Produkty dozwolone: warzywa niezawierające skrobi, np. ogórek, fasolka szparagowa, sałata, szpinak, dynia, cebula, botwinka, pomidory, kalarepa, rzepa, kapusta, por.
Produkty niedozwolone: owoce, warzywa zawierające skrobię, jogurt, mleko, pieczywo, produkty zbożowe, kofeina, papierosy.
Do picia: woda (około 2l.), słaba (gorzka) herbata. - Etap #2
3-4 tydzień. Ilość węglowodanów : 30-50g/dobę.
Można poszerzyć menu o owoce posiadające niski indeks glikemiczny, oraz spożywać więcej warzyw. - Etap #3
Ta faza może trwać dłuższy czas - aż osiągniesz satysfakcjonujące efekty. Tu wciąż należy pamiętać, by nie łączyć węglowodanów z tłuszczami zwierzęcymi, białkiem i jajami. Niektórzy po prostu zmieniają styl życia i pozostają mu wierni latami. Lekarze jednak alarmują, iż ten sposób żywienia nie powinien być stosowany przez dłuższy okres niż 1 rok.
Kontrowersje i przeciwwskazania do stosowania diety dr. Atkinsa
Jak w przypadku każdej diety alternatywnej, mamy obawy dotyczące zdrowia osób ją stosujących. Dietę tę powinny przyjmować jedynie osoby zupełnie zdrowe, nie zapominając o suplementacji witaminami i minerałami. Dłuższe stosowanie diety Atkinsa może doprowadzić do niedoboru witamim, megnezu, sodu, zakwaszenia organizmu, skazy moczanowej, powstania próchnicy, miażdżycy, a nawet doprowadzić do udaru mózgu.
Przeczytaj również:
KURKUMA W NASZYM CODZIENNYM JADŁOSPISIE