Żurawina

Żurawina


Żurawina, to owoc o licznych właściwościach prozdrowotnych. Kto jej nie zna lub nie je, ten z pewnością wiele traci. 

Żurawina jest rośliną wiecznie zieloną, krzewinką o białoróżowych kwiatach. Należy do rodziny wrzosowatych.
Owocem żurawiny jest wielonasienna jagoda, dojrzewająca późną jesienią.

Właściwości i działanie żurawiny

  • jest bogatym źródłem proantocyjanidów (chroni wątrobę, zmniejsza poziom glukozy we krwi, wzmacnia pracę mięśnia sercowego, zapobiega infekcji układu moczowego);
  • jest bogatym źródłem witaminy A, B, C, K, wapnia;
  • posiada właściwości wypłukujące bakterie E. coli z dróg moczowych, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia zapalenie pęcherza;
  •  dzięki flawonoidom zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca (podobne substancje do tych występujących w czerwonym winie);
  • zapobiega osadzaniu się bakterii Helicobacter pylori na ściankach śluzówki żołądka, co chroni przed powstaniem wrzodów żołądka;
  • działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo;
  • przeciwdziała starzeniu;
  • usuwa toksyny, wspomaga proces odchudzania;
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób dziąseł i skóry;
  • podwyższa odporność;
  • za sprawą kwasu salicylowego i flawonoidów zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu jelita, prostaty, piersi i płuc;
  • wzmacnia kości i zęby.

Żurawina jest łatwa w uprawie, a jej owoce pozostają świeże przez długi okres czasu (do 1.5 miesiąca). Warto zasadzić krzaczek w ogródku i korzystać z  jej właściwości leczniczych. 

Kliknij i przeczytaj, dlaczego warto wcierać w skórę olej magnezowy.

Na podstawie: 
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/zurawina-na-pecherz-wrzody-i-serce_33955.html