Zgaga, a dieta

Zgaga, a dieta

Wielu z nas cierpi na tę nieprzyjemną dolegliwość. Cofanie się kwaśnej treści żołądka do przełyku najczęściej objawia się w uczuciu pieczenia powyżej pępka lub za mostkiem.
Ból ten nierzadko promieniuje do rąk i szyi, oraz powoduje nudności. Jakie są przyczyny tego schorzenia?

Przyczyny zgagi:

  • przejadanie się,
  • łączenie zbyt wielu typów żywności w jednym posiłku,
  • spożywanie tłustych dań,
  • ciąża,
  • palenie papierosów,
  • picie alkoholu,
  • przyjmowanie aspiryny,
  • jedzenie w pośpiechu lub przed aktywnością fizyczną,
  • refluks żołądkowo-jelitowym,
  • przepuklina rozworu przełykowego,
  • stres,

Dieta na zgagę - co jeść, a czego unikać

Unikaj: 

  • tłuszczy nasyconych,
  • smażonych potraw,
  • czerwonego mięsa,
  • wędlin (kiełbas, salami, pasztetów),
  • tłustych mięs (golonka, gęsi, kaczki, żeberek),
  • fastfoodów,
  • kwaśnych produktów np. pomidorów i cytrusów,
  • pikantnych produktów np. cebuli i czosnku,
  • napojów gazowanych,
  • kofeiny (kawa, herbata, czekolada), gdyż zdecydowanie zaostrza objawy zgagi,

Włącz do diety:

  • banany-  łagodzą skutki cofania się kwasu,
  • kalafior, szpinak, marchew, buraki, ziemniaki,
  • kurkumę, bazylię, oregano, estragon, koperek i rozmaryn,
  • chude mięso,
  • chudy nabiał,
  • mięso gotowane, gotowane na parze, duszone, pieczone w rękawie,

Inne wskazówki:

  • Zmień dietę, łącz odpowiednie grupy żywności. Oddzielaj produkty wysokobiałkowe od wysoko-węglowodanowych, czyli jedz mięso z gotowanymi warzywami bądź surówką, a nie z chlebem czy ziemniakami.
  • Przed posiłkiem pij sok z aloesu lub z surowych ziemniaków.
  • Podczas jedzenia nie przyjmuj żadnych dodatkowych płynów.
  • Spożywaj w spokoju niewielkie posiłki, gryź każdy kęs.
  • Jedz powoli.
  • Aktywność fizyczną uprawiaj po odczekaniu 2 godzin od spożycia ostatniego posiłku.
  • Nie kładź się od razu po posiłku. Najlepiej odczekać 2-3 godziny. W pozycji leżącej kwasy żołądkowe przedostają się do przełyku. Zamiast dżemki wybieraj spacer, który doda Ci energii na resztę dnia i odświeży umysł.
  • Załóż dzienniczek. Zapisuj częstotliwość występowania przykrego pieczenia. Na tej podstawie będziesz mógł uczyć się reakcji własnego ciała na spożywane produkty, oraz modyfikować styl żywienia i aktywności fizycznej.

Przeczytaj również:
Na czym polega dieta pudełkowa?

Dieta, a tarczyca

 

 

Zapoznaj się z ofertą cateringu dietetycznego dla Gliwic.