nori

Nori


“Nori”, czyli jadalne wodorosty.
Istnieje około 150 rodzajów wodorostów, z czego 20 można spotkać u wybrzeża Japonii. Są one bogatym źródłem żelaza, wapnia i jodu.

Nori- sposób przetwarzenia

Etap 1.
Nori nie są sprzedawane w postaci świeżej. Od razu po zebraniu plonów płucze się je w słodkiej wodzie, szatkuje i wrzuca do maszyny, gdzie są mieszane w wodą. Na sto litrów wody potrzeba około 4 kg posiekanego Nori.

Etap 2.
Po zmieszaniu, mikstura przelewana jest do specjalnego urządzenia przypominającego maszynę produkującą papier. Tam w formach drewnianych jest poddawana procesowi suszenia na rozgrzanej powierzchni. Po wstępnym osuszeniu produkt wyciągany jest z form i przenoszony do pieca. Po zakończonym procesie obróbki uzyskujemy postać znaną nam z półek sklepowych. 

Sposoby jedzenia Nori

  • Sushi. Wszystkie składniki sushi układamy na warstwie wysuszonych wodorostów, zwijamy w roladkę i kroimy na mniej więcej 1,5 cm kawałki. Sos sojowy wspaniale podkreśla i wyostrza smak togo japońskiego specjału.
  • “Sushi Burrito”. Zastępujemy tortille zdrowym i bogatym w wartości odżywcze Nori. Pyszna wersja fit tradycyjnego meksykańskiego dania.

Kliknij i przeczytaj o prozdrowotnych właściwościach nagietka lekarskiego.

Na podstawie:
http://www.seaweed.ie/