Dieta Cukrzycowa


Cukrzyca jest jedną z chorób cywilizacyjnych. W Polsce cierpi na nią około 2 milionów ludzi. Jest to choroba bardzo podstępna, gdyż przez długie lata może nie dawać o sobie znać. Z tej właśnie przyczyny jest ona tak bardzo niebezpieczna. Wiele wyniszczających procesów w naszym organizmie  zachodzi na długo przed zauważeniem pierwszych jej objawów. Cukrzyca Typu 2 najczęściej atakuje osoby po 40 roku życia, cierpiące na nadwagę, bądź otyłość. Nie wszyscy chorzy muszą zażywać insulinę. Często da się wyregulować cukier tabletkami obniżającymi jego poziom we krwi i stosując się do właściwej diety. Jeżeli zauważamy objawy, bądź na przykład wynik poziomu cukru krwi wyszedł zbyt wysoki, należy jak najszybciej udać się do poradni. Tam doktor diabetolog zleci więcej badań i pomoże nam w ustaleniu odpowiedniej diety. Na pewno należy spożywać produkty nieprzetworzone o niskim indeksie glikemicznym. Słodycze i alkohol należy całkowicie wykreślić z naszego menu. Przy cukrzycy typu 1 posiłki powinniśmy jeść regularnie i często 4-5 razy dziennie. Przy cukrzycy typu 1 posiłków tych powinno być jeszcze więcej od 6-7 dziennie.
Większość białka powinno pochodzić ze spożycia chudego mięsa i ryb. Smażenie jest nie wskazane. Powinniśmy przyjmować dużo błonnika, ale także pamiętać o tym, iż owoce mają w sobie sporo cukru, więc należy je spożywać w sposób umiarkowany. Pseudonim “biała śmierć” w kuchni odnosi się do dwóch produktów, cukru i soli. Ograniczenie ich obu w swojej diecie wpłynie korzystnie na nasze zdrowie.

Na podstawie:

http://www.poradnikzdrowie.pl

http://cukrzycapolska.pl