Francja


Z czym kojarzy nam się kuchnia francuska? Na pewno z chrupiącymi i pachnącymi bagietkami, rogalikami croissant, tartami, maślanymi bułeczkami, truflami, ratatouille (bezmięsna, bazująca na duszonych warzywach potrawa). Po niektóre specjały musimy udać się do francuskiej restauracji lub w podróż do Francji, gdyż są one niedostępne na półkach sklepowych. Przysmakami tymi są na przykład ślimaki, bądź żabie udka. Kraj ten także znany jest ze swych wspaniałych serów, oraz niezwykle delikatnych sosów. Nie zapominajmy także o winie, które jest wiernym towarzyszem wszelkich uczt.
Jeżeli jednak chcielibyśmy spróbować naszych sił w przyrządzeniu francuskiego dania, to bardzo łatwą do przygotowania potrawą jest “French Onion Soup”, czyli tradycyjna zupa cebulowa z serem.
Poniżej podaję przepis Jakuba Kuronia na ten francuski przysmak:
Składniki:
5 dużych cebul
4 łyżki masła
4 łyżki oliwy
1 łyżka mąki
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
1/4 litra białego wytrawnego wina
1 litr czystego wołowego bulionu
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki suszonej naci pietruszki
sól i pieprz do smaku
10 dag startego na grubym oczku twardego żółtego sera (np ementaler)
1 bagietka (może być czerstwa)
Sposób przyrządzania:
Oczyszczoną cebulę pokrajać na półtalarki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła z 4 łyżkami oliwy. Usmażyć cebulę na jasnozłoty kolor, opruszyć mąką, cukrem i papryką, podsmażyć jeszcze chwilę i zalać winem.
Dusić pod przykryciem do zredukowania płynu w 3/4. Zagotować bulion z tymiankiem i pietruszką. Zawartość patelni przełożyć do wrzącego bulionu. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 1 godzinę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Na pozostałym maśle obsmażyć z obu stron pokrajaną na kromki bagietkę. Przelać zupę do żaroodpornych miseczek. Na wierzch położyć bagietkę i posypać startym serem.
Zapiec w piekarniku (w temperaturze około 200*C) aż do stopienia się sera.
Smacznego

Na podstawie:

http://francja.evoyage.pl/francja/kuchniafrancuska.html