Dlaczego powinniśmy jeść brukselkę?
Prawdziwą nazwą brukselki jest “kapusta brukselska”. Powstała jako wynik skrzyżowania jarmużu z kapustą. W Belgii była uprawiana od stuleci, a w obecnym czasie jej największymi producentami jest Holandia, Niemcy i Wielka Brytania. Brukselka jest rośliną dwuletnią. Posiada długą, grubą łodygę, a jej główki znajdują się w kącikach niedużych, pofałdowanych listków.
Brukselka i jej właściwości
Te małe kapustki są istną kopalnią witamin i minerałów.
Zawierają żelazo, sód, potas, wapń, magnez, cynk, fosfor i mangan oraz witaminę A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K.
Korzyści z jedzenie brukselki:
- wspomaga procesy trawienne,
- wzmacnia odporność,
- poprawia wygląd skóry,
- działa antystarzeniowo,
- ma działanie antynowotworowe,
- oczyszcza organizm,
- ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne,
- wzmacnia kości,
- wspiera zdrowie oczu,
- obniża poziom cukru we krwi.
Pomimo wiedzy o pozytywnych efektach jedzenia tego warzywa, nie cieszy się ono popularnością. Tak jest za sprawą swego specyficznego, gorzkawego posmaku.
Brukselka przeciwwskazania
- Osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy,
- Osoby cierpiące na częste wzdęcia.
Brukselka sposób przygotowania
W Polsce jada się ją po ugotowaniu z dodatkiem zasmażki wykonanej z bułki tartej i masła.
Istnieje jednak wiele pysznych przepisów, których należy spróbować. Może sprawią, iż kapusta brukselska stanie się jednym z ulubionych warzyw spożywanych przez dorosłych i dzieci w naszym kraju. Na pewno warto przejrzeć i wypróbować nowe pomysły.
Spróbujcie:
- podgotować w osolonej wodzie - al dente (8-10min),
- podsmażyć z cebulką i chudym boczkiem,
- skropić oliwą z oliwy, upiec w piekarniku (50-60min, 180C) i posypać parmezanem,
- zrobić zupę krem z pietruszką, ziemniakami, porem i cebulą,
- upichcić zapiekankę brukselkową z makaronem, mięsem mielonym, serem i pieczarkami.
Testujmy różne przepisy. Może któryś z nich nam przypadnie do gustu. Brukselka jest zbyt wartościowym warzywem by wyeliminować go z naszej diety!
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ:
POZNAJ SUPERŻYWNOŚĆ – ZOBACZ CZYM JEST I CZY WARTO JĄ SPOŻYWAĆ!