Imbir- przyprawa, czy lekarstwo?
Imbir jest rośliną uprawianą w Azji, Ameryce południowej, Afryce i na Wyspach Oceanu Spokojnego. Jest on stosowany jako przyprawa w kuchni, ale także jako lecznicze zioło w medycynie naturalnej. Imbir lekarski był jedną z pierwszych przypraw przywiezionych do Europy. Na polskim rynku dostępny jest w postaci świeżej i suszonej.
Zastosowanie imbiru
Jest świetnym remedium na wiele przypadłości:
- ułatwia trawienie,
- łagodzi mdłości,
- zmniejsza ryzyko zakrzepów,
- łagodzi bóle miesiączkowe,
- łagodzi bóle migrenowe.
- rozgrzewa,
- działa przeciwzapalnie.
Współcześnie firmy farmakologiczne stosują go również do produkcji lekarstw na chorobę lokomocyjną.
Nie sposób wymienić wszystkich zalet tej rośliny. Dzięki jej walorom smakowym jest wspaniałym dodatkiem do kompotów, herbat i potraw. Z ciekawostek warto wiedzieć, iż w Azji imbir uznawany jest za afrodyzjak.