Zupa z orzeszków i inne przysmaki. Ghana, Afryka.


Ghana leży w zachodniej części Afryki nad oceanem Atlantyckim i zatoką Gwinejską. Słynie z produkcji ziarna kakaowego, oraz z bogactwa złóż naturalnych złota, boksytów, rud manganu i diamentów. Zwyczaje żywieniowe panujące w tej części świata są nieco inne od naszych. Pierwszą różnicę można zauważyć w częstotliwości przyjmowania pokarmu. Najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest kolacja. Oprócz tego mieszkańcy tych terenów spożywają także brunch około godziny 11:00. Śniadanie jest najczęściej omijane. Większość dań serwowanych jest z wywarami jarzynowymi lub mięsnymi, sosem przygotowanym z papryczek chili, cebuli i pomidorów, lub zupami. Najpopularniejszymi są tzw. “light soup” np. zupa z orzeszków ziemnych, bądź z orzeszków palmowych. Głównymi elementami ich diety jest tapioka, kasza jaglana, słodkie ziemniaki, kukurydza i fasola. Ghańczycy produkują alkohol z kakao, słodu, trzciny cukrowej, lokalnych ziół i kory drzew. W kulturze tego społeczeństwa przesądy odgrywają dużą rolę, także w kwestii jedzenia. Przykładowo, niektóre grupy etniczne wystrzegają się spożywania pewnych rodzajów mięsa.