Lis 07, 2014

Gdy na zewnątrz jest ciemno i zimno…

Gdy na zewnątrz jest ciemno i zimno, trudno o dobry nastrój. Jeśli nadejście zimy pozbawia cię energii i radości życia, to czas żeby w końcu zmienić dietę. Przyczyną przewlekłego zmęczenia, apatii, zaburzenia koncentracji i napadów łaknienia w okresie zimowym jest podwyższony poziom melatoniny (hormonu snu) i jednoczesny obniżony poziom serotoniny.  Można ten stan zmienić dokonując pewnych zmian w jadłospisie, a więc spożywaj i pij: Węglowodany złożone: tylko pełne ziarno zawiera węglowodany złożone, które zawierają tryptofan, niezbędny aminokwas do syntezy serotoniny. Znajdziesz go w takich produktach jak banany, łosoś, indyk i tofu. Pestki dyni, nasion konopi, słonecznika:...

Paź 07, 2013

IG, czyli indeks glikemiczny

Indeks Glikemiczny był pierwotnie opracowany dla pacjentów diabetologicznych w celu kontroli poziomu glukozy we krwi. Obecnie jest często wykorzystywany dla osób regularnie ćwiczących i dbających o swoją sylwetkę. Termin ten jest bardzo przydatny, gdyż ukazuje, w jaki sposób organizm zareaguje na węglowodany, czyli z jaką szybkością dany produkt zostanie strawiony i przekształcony w glukozę. Światowa Organizacja Zdrowia WHO poprała użycie Indeksu Glikemicznego do opisu produktów na opakowaniach produktów spożywczych w celu ich kwalifikacji przy wyborze przez konsumenta.

Lip 07, 2013

Ruch i zdrowa dieta może zastąpić wszystkie lekarstwa…

Ruch i zdrowa dieta może zastąpić wszystkie lekarstwa, ale żadne lekarstwo nie zastąpi ruchu i diety. Od dawna wiadomo, że aktywność fizyczna wpływa na bliższe i dalsze efekty stosowanej kuracji odchudzającej. Dzięki ćwiczeniom zwiększamy wydatek energetyczny, przyspieszając proces redukcji tkanki tłuszczowej oraz jednocześnie dbamy o dobry tonus naszych mięśni. Czy musisz się ruszać będąc na diecie?  Oczywiście, że tak! Dieta bez ruchu jest jak jazda samochodem z zaciągniętym hamulcem ręcznym.

Kwi 28, 2016

Dieta Dukana

Pierre Dukan, francuski lekarz i dietetyk w oparciu o swoje doświadczenie, które nabył w paryskiej klinice stworzył plan dietetyczny dający szansę na utrzymanie efektów odchudzania. W latach siedemdziesiątych popularnym sposobem leczenia otyłości było zalecenie spożywania małych objętościowo posiłków, które cechowały się niską kalorycznością. Paryskiego lekarza rezultaty tego podejścia nie zadowalały, gdyż u wielu pacjentów po zakończonej terapii obserwował wystąpienie efektu jo-jo. Celem jego pracy na kolejnych dwadzieścia lat zostało zgłębienie tajników funkcjonowania ludzkiego ciała pod kątem dietetycznym i opracowanie metody, która pozwoliłby na trwałą utratę wagi ciała. W 2000 roku Pierre Dukan opublikował program dietetyczny...

Kwi 27, 2016

Siemię lnianie

Siemię lniane, to oczywiście nic innego, jak nasiona lnu. Roślina ta należy do rodziny lnowatych. W strefie klimatu umiarkowanego i subtropikalnego występuje 180 gatunków, z czego na terenach Polski można spotkać 6 rosnących w warunkach naturalnych i parę innych pod uprawą. Jest to jednoroczna bylina, osiągająca do 60 cm. wysokości. Jej kwiaty są krótkotrwałe, zwykle jednodniowe. Siemię lniane ma bardzo wiele wartości odżywczych. Zawiera duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, błonnik, witaminę E, białko, potas,  cynk, lecytynę, flawonoidy i fitoestrogeny. Od wieków stosowany w stanach zapalnych układu pokarmowego, wrzodach żołądka i dwunastnicy. Jest on...

Kwi 26, 2016

Na czym polega DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA?

Dlaczego dieta Śródziemnomorska zwana także naturalną, jest jedną z najpopularniejszych diet stosowanych obecnie przez ludzi na całym świecie? Zgodnie z jej wymogami żywią się między innymi mieszkańcy Grecji, Francji, Hiszpanii i Włoch. Żyją oni zdrowiej i dłużej niż inne społeczeństwa Europy. Na tę dietę składają się tradycje kuchni obszaru Morza Śródziemnego. Bazuje ona na warzywach, owocach, oliwie z oliwek, pełnoziarnistym pieczywie, kaszach, makaronach, orzechach, suszonych owocach, roślinach strączkowych, rybach i owocach morza. Ogranicza spożywanie mięsa do minimum, zwłaszcza wołowiny i baraniny. Czosnek i cebula to częste składniki posiłków, które posiadają właściwości przeciwbakteryjne i obniżające...

Kwi 25, 2016

Jabłko- Lobo, McIntosh, Malinówka….

Jabłko, jest owocem jabłoni, która rozprzestrzeniła się z terenów Azji wschodniej poprzez Azję mniejszą na tereny Europy. Wzmianki o jabłku pojawiły się już w starożytnym Egipcie, Asyrii i Babilonie. W Polsce znaleziono ślady owoców w wykopaliskach Biskupina. Obecnie istnieje około 10 tysięcy odmian Jabłoni, wśród których rozróżniamy 3 grupy, dzieląc je ze względu na porę osiągania dojrzałości ich owoców (letnie, jesienne i zimowe). Często nie zdajemy sobie sprawy z korzyści zdrowotnych, które ten owoc nam oferuje. W Ameryce funkcjonuje powiedzenie “An apple a day, keeps the doctor away”. W wolnym tłumaczeniu oznacza to, iż spożywanie jednego...

Kwi 22, 2016

Dieta na ostro – Dieta 3D chili

Koniec z liczeniem kalorii, ograniczaniem wielkości posiłków, oraz wyrzekaniem się swych ulubionych potraw i produktów. Brzmi zbyt pięknie, by było prawdziwe? Otóż Dieta 3D chili różni się znacząco od innych sposobów na zrzucenie zbędnych kilogramów. Opiera się ona na stosowaniu przypraw przyspieszających proces przemiany materii. Podstawą diety 3D chili są przyprawy w trzech kolorach: żółtym (imbir, cynamon i kardamon), czerwonym (chili, paprykę ostrą, paprykę słodką, paprykę pepperoni, curry i pieprz czarny) i zielonym (bazylia, oregano, szałwia, tymianek i mięta). Odpowiednie dobranie ilości przypraw do jadłospisu jest sekretem działania tej diety. Każda z grup przypraw pełni...

Kwi 21, 2016

Imbir- przyprawa, czy lekarstwo?

Roślina uprawiana w Azji, Ameryce południowej, Afryce i na Wyspach Oceanu Spokojnego. Jest on stosowany jako przyprawa w kuchni, ale także jako lecznicze zioło w medycynie naturalnej. Imbir lekarski był jedną z pierwszych przypraw przywiezionych do Europy. Dostępny jest na polskim rynku w postaci świeżej i suszonej. Ma wiele zastosowań. Jest świetnym remedium na wiele przypadłości. Ułatwia trawienie, łagodzi mdłości, zmniejsza ryzyko zakrzepów, łagodzi bóle miesiączkowe i migrenowe. Jest on także zalecany przy przeziębieniach, ponieważ zawiera właściwości rozgrzewające i przeciwzapalne. Współcześnie firmy farmakologiczne stosują go między innymi w produkcji lekarstw na chorobę lokomocyjną. Nie sposób...

Kwi 20, 2016

Kapusta warzywna głowiasta

Kapusta warzywna głowiasta, popularnie nazywana kapustą głowiastą (Brassica oleracea L. var. capitata L.) – odmiana kapusty warzywnej. Roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Nie występuje w stanie dzikim, jedynie w uprawie. Biała lub czerwona. Czerwona zawiera  antocyjany, co nadaje jej ciemny czerwonofioletowy kolor. Już w starożytnym  Rzymie była uznawana za roślinę dietetyczną i leczniczą. Jest dobrym źródłem witaminy C i E. Bardzo popularną formą przygotowania kapusty jest jej kiszenie. Kiszenie zachodzi poprzez jej zasolenie i fermentację. Spożywanie jej w takiej postaci wpływa bardzo dobrze na wzmocnienie systemu odpornościowego. W czasach dalekomorskich...

Kwi 19, 2016

Chia – nasiona szałwii hiszpańskiej

Chia, także znana pod nazwą Szałwii Hiszpańskiej jest rośliną pochodzącą z Meksyku. Jej nasiona wyglądają na pierwszy rzut oka bardzo niepozornie, są małe o czarnym zabarwieniu. Już w dawnych czasach Aztekowie i Majowie doceniali ich właściwości. Słowo “Chia” w tłumaczeniu z języka starożytnych Majów oznacza “siła”. Nasiona są źródłem błonnika, białka, witamin B1, B2, B3, A, oraz wielu składników mineralnych takich jak: wapń, fosfor, mangan i magnez. Zawierają one także imponującą ilość  kwasów omega-3 i omega-6. Dla cukrzyków spożywanie nasion przynosi dodatkowe korzyści, gdyż spowalniają one rozkład węglowodanów na cukry proste. Nasiona nie...

Kwi 18, 2016

Kontrowersyjne potrawy. Republika Ekwadoru, Ameryka Południowa.

Ekwador, jest to kraj leżący nad wybrzeżem Oceanu Spokojnego Ameryki Południowej. Graniczy z Kolumbią i Peru. Państwo to jest jednym z największych producentów bananów na świecie, eksportującym również kawę i kakao. Jednym z przysmaków Ekwadorczyków jest “Cuy”, czyli świnka morska. Zwierzątko to stanowi pokarm ludności mieszkającej w Andach, skąd też się samo wywodzi. W czasach Inków stanowiły ofiarę dla bogów w obrzędach magicznych. Obecnie w tamtych regionach Cuj jest spożywana w różnorodnej formie. Występuje w prostych, jak i ekskluzywnych daniach. Inną, mniej kontrowersyjną potrawą jest tzw. “Ceviche”. Są to surowe owoce morza, takie jak ryby, krewetki czy ośmiornice....

Kwi 14, 2016

Czy dieta niskowęglowodanowa jest dla Ciebie?

Niskowęglowodanowa dieta pozwoli na zrzucenie niechcianych kilogramów w szybki sposób pod warunkiem przestrzegania jednej prostej zasady. Należy ograniczyć przyjmowanie cukrów do minimum.  W ten sposób ”przeprogramujemy” nasz organizm na czerpanie energii ze spalania tkanki tłuszczowej. Istnieje podział na dietę: ketogeniczną, niskowęglowodanową i średniowęglowodanową. Wszystkie one ograniczają spożycie cukru, lecz robią to w różnym stopniu. Ograniczenie cukru nie jest takie proste jakby się to mogło wydawać. Znajduje się on także w warzywach i owocach. Jak przy każdej diecie potrzebna jest motywacja, samokontrola i umiejętność bycia konsekwentnym. Należy także pamiętać, iż ten program jest przeznaczony do stosowania...

pinterest button
Menu
Menu