Zwyczaje żywieniowe

na świecie

Angielska kuchnia

Kuchnia angielska

Kuchnia angielska, zwykle kojarzona z potrawami tłustymi i ciężkostrawnymi, jest bardziej różnorodna niż nam się wydaje. Doceniona została także przez Francuzów, którzy tworząc potrawy czerpali garściami z jej tradycji. Czytaj dalej

Holandia i jej przysmaki

Holandia jest państwem słynącym z pięknych krajobrazów,  rozwiniętego rybołówstwa, wysokiego poziomu hodowli bydła, oraz trzody chlewnej. Holendrzy jedzą chętnie i często, nawet do sześciu razy dziennie. Spożywają Oni sporą ilość mięsa, mleka oraz jego przetworów. Sery holenderskie (ser edamski i gouda), cieszą się popularnością na całym świecie, a w kuchni holenderskiej można znaleźć je pod każdą postacią.

Kuchnia holenderska- czego warto spróbować?

  • Groente soep met kaas- zupa jarzynowa z fasolą, kapustą, cebulą, porem, śmietaną i serem.
  • Hollandse ertwensoep- zupa z zielonego grochu.
  • Bruine bonensoep- zupa z brązowego grochu.
  • Koninginnesoep- zupa królowej, z kurczaka, mąki i śmietany.
  • Gebakken konijn- pieczony królik w winie.
  • Panharing- śledzie smażone.
  • Gekookte verse haring- śledzie gotowane.
  • Ansjovissaus bij haring- sos sardelowy do śledzi.
  • Spruotjes met kaas- brukselka z serem.
  • Stamppot- danie jednogarnkowe np. ziemniaki, jarmuż, wędzona kiełbasa.
  • Hutspot- “garnek bałagan”, puree z rozgotowanych ziemniaków, marchwi i cebuli.
  • Hete bliksem- puree z rozgotowanych ziemniaków, cebuli, jabłek i gruszek.
  • Appelgebak- placek z jabłkami i cynamonem, podawany na ciepło.
  • Oliebollen- pączki.

Przepis na holenderskie pączki

Składniki:
250 g mąki
15 g drożdży
80 g rodzynek
20 g skórki pomarańczowej
20 g skórki z cytryny
1 jabłko
1 jajko
1 szkl mleka
Szczypta soli
Tłuszcz do smażenia

Krok za krokiem:

  1. Z mąki, rozpuszczonych drożdży w mleku, jajka i soli wyrób ciasto.
  2. Do ciasta dodaj utarte jabłko (bez skórki), skórkę cytrynową oraz pomarańczową.
  3. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę.
  4. Rozgrzej tłuszcz w głębokim naczyniu i za pomocą dwóch łyżek nabieraj ciasto i upuszczaj delikatniej na rozgrzany tłuszcz.
  5. Po równomiernym usmażeniu, wyjmij je na talerz za pomocą łyżki “cedzakowej”.
  6. Serwuj posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Przeczytaj również:
WODOROSTY, SAKE, SUSHI- JAPONIA

Zapoznaj się z ofertą cateringu dietetycznego dla Katowic.

Kuchnia włoska - najważniejsze założenia

Viva Italia!

Kuchnia włoska jest triumfem potraw, które potocznie nazywamy “mącznymi”. “La past’ asciuta” lub po prostu “la pasta” – to ogólna nazwa narodowej włoskiej potrawy, którą Włosi przyrządzają po mistrzowsku. Czytaj dalej

Co lubi Polak?

Kuchnia polska

Gulasz, gołąbki, bigos, rolada, kluski, kotlet, pierogi, krupnioki, grochówka, flaczki, oscypki, barszcz, żurek, rosół z kury… wszyscy znamy te dania. Cóż tu wiele mówić, nie ma jak swojskie jadło. Z badań przeprowadzonych przez firmę Knorr wynika, iż Polak lubi Czytaj dalej

Francja

Z czym kojarzy nam się kuchnia francuska? Na pewno z chrupiącymi i pachnącymi bagietkami, rogalikami croissant, tartami, maślanymi bułeczkami, truflami, ratatouille (bezmięsna, bazująca na duszonych warzywach potrawa). Czytaj dalej

Na czym polega DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA?

Dlaczego dieta Śródziemnomorska zwana także naturalną, jest jedną z najpopularniejszych diet stosowanych obecnie przez ludzi na całym świecie? Czytaj dalej