Superfoods i ciekawostki o produktach spożywczych

Orzech Włoski

Orzech Włoski jest gatunkiem drzewa liściastego z rodziny orzechowatych. Wyrasta aż do 35 metrów wysokości, a średnica jego pnia może osiągnąć nawet 2 metry.

Witaminy i minerały ukryte w skorupce:

Witamina B3- witamina niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mięśni, mózgu oraz całego układu nerwowego. Pomaga oczyścić organizm z toksyn, poprawia stan skóry i włosów, uczestniczy w syntezie hormonów płciowych, kortyzolu, tyroksyny i insuliny. Wspiera ona także krążenie krwi, obniża ciśnienie, poziom cholesterolu i trójglicerydów, łagodzi zaburzenia trawienia i objawy choroby Meniere’a itd. Witamina B3 ma wpływ na egzemę łojotokową i wybielanie i aktywację komórek skóry. Lekki niedobór objawia się bezsennością, utratą łaknienia, bólem brzucha i innymi niespecyficznymi objawami. Poważny niedobór wywołuje pelagrę. Ta objawia się utratą masy, zaburzeniami trawienia, zapaleniami skóry i demencją.

Witamina B5- witamina biorąca udział w syntezie hemu do hemoglobiny i cytochromów, cholesterolu oraz hormonów steroidowych. Uczestniczy w rozkładzie kwasów tłuszczowych i wytwarzaniu przeciwciał. Wspomaga proces pigmentacji włosów.

Witamina B6- witamina niezbędna w syntezie porfiryn i hormonów. Bierze udział w przemianie aminokwasów, syntezie białek oraz metabolizmie kwasów tłuszczowych. Uczestniczy w tworzeniu przeciwciał, podnosi odporność immunologiczną organizmu,

Witamina E- witamina będąca silnym przeciwutleniaczem chroniącym przed rakiem, chorobą wieńcową. Przeciwdziała procesom starzenia się i bezpłodności. Poprawia krążenie, normują poziom glukozy we krwi.

Potas- makroelement pomocny w utrzymaniu regularnego rytmu serca, oraz prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi. Jest także odpowiedzialny za kontrolę równowagi wodno-elektrolitowej organizmu.

Fosfor- makroelement odgrywający ważną rolę w przekształcaniu pokarmu w energię. Jeden z pierwiastków mineralnych odpowiedzialny za zdrowe zęby i mocne kości.

Magnez- makroelement odgrywający znaczną rolę w utrzymaniu zdrowych kości i zębów. Jest ważnym katalizatorem w procesach wytwarzania energii. Dobrze wpływa na serce.Łagodzi objawy stanu napięcia przedmiesiączkowego.

Cynk- mikroelement odpowiadający  za zapewnienie płodności i zdrowia układu rozrodczego. Chroni wątrobę i skórę. Przeciwdziała wolnym rodnikom. Odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego.

Dla kogo orzechy? 

Orzechy powinny jeść kobiety w ciąży, gdyż zawierają one spore ilości progesteronu, czyli żeńskiego hormonu steroidowego odpowiedzialnego za utrzymanie ciąży, oraz kwasu foliowego niezbędnego do prawidłowego rozwoju płodu.

Orzechy także polecane są osobom uczącym się, gdyż zawierający się w nich fosfor i nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 bardzo korzystnie wpływają na pracę mózgu.

Orzechy pływają pozytywnie na układ krążenia. Obniżają poziom złego cholesterolu, zmniejszają ryzyko powstania zakrzepów i zawału serca.

Orzechy mają także właściwości przeciwnowotworowe. Jego składniki (kwas fenolowy i elagowy) unieszkodliwiają substancje rakotwórcze.

Zastosowanie liści Orzacha Włoskiego

Zawarte w liściach garbniki mają właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i ściągające. Napar skutecznie pomaga w zwalczaniu nadpotliwości. Może być on stosowany także w walce z hemoroidami, gdyż znajdują się w nim  związki hamujące drobne krwawienia. Wyciąg z orzecha jest częstym składnikiem produktów kosmetycznych.  Zatrzymuje on wodę w komórkach skóry i zwalcza wolne rodniki, dlatego też jest idealnym składnikiem produktów pielęgnacyjnych dla cery tłustej, trądzikowej i dojrzałej.

Ciekawostki: drzewo szczepione owocuje do 200 lat, a drzewo sadzone nawet do 500.

Na podstawie:

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/orzechy-wloskie-duzo-kalorii-ale-samo-zdrowie-wlasciwosci-odzywcze_37185.html

Czerwone wino

Często słyszymy, iż wino jest zdrowe. Ale czy oby na pewno? Jaki wpływ ma jego konsumpcja na zapadalność na choroby nowotworowe? Read more

Cukinia

Cukinia przywędrowała do nas z pięknych Włoch, gdzie nosi nazwę “zucchina” – mała dynia. W Polsce znana również jako kabaczek.
Ze względu na swój delikatny smak i zapach, jest produktem stosowanym i docenianym przez kucharzy i dietetyków na całym świecie.
Osoby dbające o linię są fanami cukinii #1, gdyż w jej 100 gramach znajduje się jedynie 15 kalorii.
Ponadto jest lekkostrawna, odkwasza organizm i stanowi bogate źródło wielu cennych witamin i minerałów. Read more

Kalafior na raka?

Kalafior na raka? Tak. Nie od dziś wiadomo, iż częste spożywanie kalafiora lub innych warzyw z rodziny kapustowatych, znacznie zmniejsza ryzyko powstania nowotworu (jamy ustnej, gardła, krtani, piersi, szyjki macicy, prostaty, pęcherza). Jego właściwości mogą nas także ochronić przed zachorowaniem na reumatoidalne zapalenie stawów oraz powstaniem wrzodów żołądka. Read more

Mandarynki na utratę wagi

Mandarynki, to nie tylko smaczna przekąska ale i skarbnica witamin, minerałów i dobroczynnych związków organicznych. Jest owocem niskokalorycznym, detoksykującym, oraz utrzymującym nasze ciało w zdrowiu. Kolejną zaletą mandarynek jest ich niski indeks glikemiczny oraz to, iż naukowcy wyodrębnili w nich nobiletynę. Jest to substancja znajdująca się głównie w skórce mandarynki, działająca skutecznie w walce z nadwagą. Nobiletyna jest aż 10 razy silniejsza od narynginy, flawonoidu o podobnych właściwościach, występującego w grejpfrucie. 
Read more

Pomidor i jego wpływ na zdrowie

Botaniczna nazwa pomidora, to Solanum Lycopersicon. Ku naszemu częstemu zdziwieniu, jest on owocem (ściślej mówiąc mięsistą jagodą).  Nic więc dziwnego, iż to skarbnica witamin i minerałów.
Badania wskazują na to, iż jego regularne spożywanie zmniejsza ryzyko powstania między innymi osteoporozy, chorób serca, nowotworów, choroby Alzheimera i  nadwagi. Read more

Aronia

Pochodzenie i budowa
Aronia jest gatunkiem krzewu należącego do rodziny różowatych. Osiąga wysokość do 2,5 metra. Oryginalnie pochodzi z Ameryki Północnej, Read more

Lista produktów o właściwościach antynowotworowych

Każdego roku obserwujemy przyrost liczby osób cierpiących na nowotwory.
W 1990 roku zachorowalność w Polsce wynosiła 83,4 tysiąca.
W 2013 roku liczba ta zwiększyła się do 156,5 tysiąca.
Według Krajowej Rady Ludności zachorowalność na raka w roku 2025 wyniesie 175 tysiąca osób.
Prognoza ta brzmi przerażająco, dlatego poniżej zamieszczamy kilka pomocnych wskazówek w profilaktyce antynowotworowej. Read more

10 superfoods na mocne kości

W przypadku słabych kości zaleca się spożywanie produktów mlecznych, aby uzupełnić niedobory wapnia.  
Są także inne produkty, które mogą pomóc nam je wzmocnić:  Read more

Szparag lekarski

Białe, zielone, czy fioletowe…
Należą one do jednego gatunku, a kolor zależy jedynie od sposobu ich uprawy.
Szparagi są warzywem widywanym w supermarketach, lecz nie goszczącym zbyt często na naszych stołach.  Nadeszła więc pora, aby przyjrzeć się im bliżej. Read more

Olej magnezowy

Olej magnezowy, to nic innego, jak 31% roztwór nasycony chlorku magnezu o oleistej konsystencji. Minerał ten znajduje się 1600-2000 metrów pod ziemią na obszarze dawnego Morza Cechsztyńskiego (rozciągającego się niegdyś od Anglii po Rosję). Wydobycie rozpoczęto w roku 1982 roku. Read more

Żurawina

Żurawina, to owoc o nietypowym smaku, trochę kwaśny, trochę gorzki.  Najczęściej sięgamy po nią w sytuacjach kryzysowych (zapalenie pęcherza/ dróg moczowych). Spożywanie jej niesie jednak za sobą tak wiele korzyści zdrowotnych, że warto przyjrzeć się jej bliżej. 

Read more

dostawa dietetycznych posiłków - awokado

Awokado – zalety i znaczenie w diecie

Awokado. Na śniadanie, obiad i kolację.

Jednym ze składników diety pudełkowej gwarantującej pełnowartościowe i lekkostrawne posiłki jest awokado. Powszechnie kojarzone z meksykańskim sosem przyrządzanym już od czasów starożytnych – tzw. Guacaomole. Read more

catering dietetyczny najtaniej

Znaczenie kurkumy w zdrowej diecie

Wypróbuj kurkumę – ciesz się zdrowiem każdego dnia!

Kurkuma to przyprawa, obok której nie można przejść obojętnie planując zdrową dietę. Wywiera wiele korzyści dla ludzkiego organizmu. Od powszechnie znanego działania przeciwzapalnego, poprzez oczyszczanie organizmu, Read more

Olej krokoszowy

Olej krokoszowy  jest olejem z krokosza barwierskiego (Carthamus tinctorius), który stosowany był już w starożytnym Egipcie do produkcji szminek i innych kolorowych kosmetyków. Roślina ma podobny smak do szafranu, więc wykorzystywana także bywa, jako jego tańszy zamiennik. Oryginalnie pochodzi z terenów Bliskiego Wschodu i Indii.
Read more

Ostropest plamisty

Ostropest plamisty jest rośliną, która rośnie w warunkach naturalnych w rejonie basenu Morza Śródziemnego. W Polsce uprawiany jest na plantacjach. Występuje także pod nazwą “święty ocet”. Read more

Olej lniany

Olej lniany nie jest częstym gościem na naszych stołach, choć jego prozdrowotne właściwości przewyższają znacznie inne produkty chętniej stosowane przez gospodynie w swoich domach.  Read more

Właściwości i zastosowanie tataraku

Tatarak Zwyczajny

Tatarak zwyczajny pochodzi z Azji. Występuje pod nazwami: tatarak pospolity, kalmus, łącz, łobzie, lepich, bluszcz, ajer, szuwar, tatarskie ziele, tatarczuch. Read more

Właściwości kaszy gryczanej i zastosowanie w diecie

Kasza gryczana

Kasza gryczana pojawiła się na terenach polski w XIII wieku. Stało się to za sprawą Tatarów, przez co do dzisiejszego dnia, gdzieniegdzie nazywana jest Tatarką. Read more

Zastosowanie miodu w diecie

MIÓD- boski nektar

Nie od dziś wiadomo, że miód jest lekarstwem na wiele dolegliwości. Już Hipokrates i Pitagoras przypisywali mu wielką rolę w utrzymaniu zdrowia i długowieczności. Miód działa bakteriobójczo, wzmacnia serce, odżywia mózg, koi nerwy i goi rany. Read more

Właściwości dzikiej róży

Dzika Róża

Dzika róża jest znana pod wieloma nazwami:  róża pospolita, róża polna, róża głogowa, róża cierniowa. Jest krzewem kolczastym, zwykle przekraczającym 1 m wysokości, o łukowato wygiętych pędach. Read more

Wszystko o pączkach, kaloryczności i wartościach odżywczych

Pączki, pączuszki…

Tłusty czwartek obchodzony jest co roku w ostatni czwartek karnawału. Dzień wyczekiwany przez wielu. Dzień, w którym nawet osobom na diecie jest “wolno” rozkoszować się tym przysmakiem. Read more

Jak zrobić mleko migdałowe

Mleko Migdałowe

Prosta alternatywa dla wszystkich, którzy nie chcą pić mleka zwierzęcego lub mają uczulenie na laktozę. Mleko migdałowe jest bardzo odżywcze, Read more

Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy

Olej kokosowy produkowany jest z miąższu dojrzałych kokosów. Występujące w nim nasycone kwasy tłuszczowe pomagają utrzymać zdrowie mięśnia sercowego, Read more

Właściwości grejpfruta

Grejpfrut

Obecnie Grejpfrut uprawiany jest w wielu zakątkach ziemi. Największymi jego dostawcami do Polski, są: Turcja, Chiny, Republika Płd. Afryki, Izrael i Hiszpania. Read more

Informacje dlaczego warto jeść awokado

Awokado

Awokado, inaczej smaczliwka. Jest drzewem z rodziny wawrzynowatych. Rośnie w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Osiąga do 24 metrów wysokości. Jego liście są lancetowate, całobrzegie o długości do 25 centymetrów. Jego kwiaty Read more

Czarnuszka – lek na wszystko

Czarnuszka jest jedną z tych roślin, której zastosowanie w medycynie ludowej i kosmetologii jest niezwykle szerokie. Jej tajniki i wspaniałe właściwości były znane już faraonowi Tutanchamonowi, Kleopatrze i Nefretete. Read more

Słoneczniki- piękne i zdrowe

Słonecznik oryginalnie pochodzi z południowych terenów Ameryki Północnej, obszaru dzisiejszego Meksyku. Był czczony przez ludność tubylczą Indian jako symbol boga słońca, Read more

Pokrzywa zwyczajna

Pokrzywa jest rośliną wieloletnią i osiąga nawet do 2 metrów wysokości. Jej liście są uważane za surowiec leczniczy, choć łodygi i korzenie także bogate są w dobroczynne substancje aktywne. Pokrzywa jest doceniana i wykorzystywana w medycynie naturalnej, jako remedium na wiele przypadłości. Read more

Babka lancetowata

Od starożytności poważana była za swe dobroczynne, a nawet magiczne działanie. Współcześnie zapomniana.  Słusznie? Read more

Nagietek Lekarski

Nagietek jest rośliną jednoroczną, wyrastającą do 60 cm wysokości, zarówno ozdobną jak i leczniczą. Należy ona do rodziny astrowatych. Read more

Nori

“Nori”, jest słowem japońskim określającym jadalne wodorosty.
Istnieje około 150 rodzai wodorostów, z czego 20 można spotkać u wybrzeża Japonii. Read more

Rumianek Pospolity

Roślina jednoroczna, wyrastająca do 50 cm wysokości. Rozmnaża się z nasion wysiewanych wprost do gruntu, najlepiej we wrześniu. Kwitnie w czerwcu. W czasie wegetacji Read more

Mięta pieprzowa

Bylina wyrastająca do 80 cm. Wymaga gleby bogatej w wapń. Surowcem leczniczym są liście. Ścina się je, gdy wytwarzają się pączki kwiatowe, na wysokości 7-10 cm nad ziemią. Read more

Kozieradka pospolita

Zwana także koniczyną grecką – należy do gatunku rośliny zielonej z rodziny bobowatych. Roślina roczna, wyrastająca do 60 cm. Ma charakterystyczny, trochę mdławy zapach. Rdzennie Read more

Borówka Czernica

Inaczej zwana czarną borówką lub czarną jagodą, należy do rodziny roślin wrzosowatych. Borówka jest drobną krzewinką, tworzącą kępy i lite łany. Rozmnaża się za pomocą nasion oraz kłączy. Krzewinki osiągają pełnię rozwoju w wieku 5-8 lat. Liście ma jajowate, brzegiem Read more

Zielona pietruszka

Pietruszka jest rośliną dwuletnią pochodzącą z rodziny selerowatych. Jej liście są pierzaste, połyskujące, kwiaty mają żółtozieloną barwę, a korzeń jest zazwyczaj biały. Read more

Koper włoski

Koper włoski w naszych warunkach klimatycznych jest rośliną dwuletnią, wyrastającą do 150 cm. Jest miododajny. W pierwszym roku koper włoski wytwarza rozetę liści, oraz korzeń. Read more

Mniszek lekarski

Znamy go pod nazwą mlecza lub dmuchawca. Rośliny tej nie sposób nie zauważyć w miesiącach kwiecień/maj na naszych łąkach i trawnikach miejskich. Często wykorzystywany jest przez dzieci w zabawach, plecieniu wianków, rozdmuchiwaniu białego puchu. Przez dorosłych natomiast Read more

Rabarbar

Rabarbar ogrodowy, inaczej zwany rzewieniem ogrodowym. Jest to warzywo. Bylina należąca do rodziny rdestowatych. Ma ona długie i grube ogonki, których barwa może być Read more

Kurkuma

Kurkuma, ekstrakt z rośliny kłącza ostryżu, nabywany przez nas w postaci żółtego proszku. Występuje w Azji, oraz krajach Bliskiego Wschodu i osiąga do 100 cm wysokości. W tych rejonach jest bardzo doceniana za swe lecznicze właściwości. Stosuje się ją także, jako przyprawa, oraz barwnik spożywczy. Read more

Dlaczego powinniśmy jeść brukselkę?

Prawdziwą nazwą brukselki jest “kapusta brukselska”. Powstała, jako wynik skrzyżowania jarmużu z kapustą. W Belgii była uprawiana od stuleci, lecz w obecnym czasie jej największymi producentami są Holandia, Niemcy i Wielka Brytania. Jest to roślina Read more

Jarmuż, roślina o silnym działaniu przeciwnowotworowym.

Jarmuż, jest rośliną dwuletnią, należącą do rodziny kapustowatych. Długość jego łodyg dochodzi nawet do jednego metra. Jej jadalną częścią są liście poskręcane na brzegach, tworzące rozety. Ich kolorystyka Read more

Kapusta warzywna głowiasta

Kapusta warzywna głowiasta, popularnie nazywana kapustą głowiastą (Brassica oleracea L. var. capitata L.) – odmiana kapusty warzywnej. Roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Nie występuje w stanie dzikim, jedynie w uprawie. Read more

Imbir- przyprawa, czy lekarstwo?

Roślina uprawiana w Azji, Ameryce południowej, Afryce i na Wyspach Oceanu Spokojnego. Jest on stosowany jako przyprawa w kuchni, ale także jako lecznicze zioło w medycynie naturalnej. Imbir lekarski był jedną z pierwszych Read more

Jabłko- Lobo, McIntosh, Malinówka….

Jabłko, jest owocem jabłoni, która rozprzestrzeniła się z terenów Azji wschodniej poprzez Azję mniejszą na tereny Europy. Wzmianki o jabłku pojawiły się już w starożytnym Egipcie, Asyrii i Babilonie. W Polsce znaleziono ślady owoców w wykopaliskach Biskupina. Obecnie Read more

Siemię lnianie

Siemię lniane, to oczywiście nic innego, jak nasiona lnu. Roślina ta należy do rodziny lnowatych. W strefie klimatu umiarkowanego i subtropikalnego występuje 180 gatunków, z czego na terenach Polski można spotkać 6 rosnących w warunkach naturalnych i parę innych pod uprawą.

Read more

Chia, nasiona szałwii hiszpańskiej

Chia, także znana pod nazwą Szałwii Hiszpańskiej jest rośliną pochodzącą z Meksyku. Jej nasiona wyglądają na pierwszy rzut oka bardzo niepozornie, są małe o czarnym zabarwieniu. Już w dawnych czasach Aztekowie Read more

Niedźwiedzi czosnek

Niedźwiedzi czosnek, znany także pod nazwą dziki, od wieków cieszy się pozytywną opinią na temat jego wyjątkowych właściwości zdrowotnych i walorów smakowych. Rośnie dziko na terenach Read more