Superfoods i ciekawostki o produktach spożywczych

Życie bez glutenu – zobacz czym go zastąpić

Produkty zbożowe to główny składnik codziennej diety większości osób, które nie potrafią wyobrazić sobie śniadania bez chleba. Niestety niektórzy borykają się z celiakią czy też nietolerancją glutenu. Wtedy konieczne jest wyeliminowanie z jadłospisu zbóż i produktów z nich wytworzonych, czyli wprowadzenie diety eliminacyjnej. Czym jest gluten i jak zastąpić ten składnik, by w codziennym żywieniu nie zabrakło ważnych elementów odżywczych? Czy dieta pudełkowa to dobry pomysł?

Co to jest gluten?

Gluten to białko występujące w pszenicy i jej odmianach (orkisz, durum, kamut, płaskurka), w życie, pszenżycie i jęczmieniu. Nazwa pochodzi od angielskiego słowa glue, czyli klej. Białka glutenu zmieszane z wodą tworzą lepki „klej”, dlatego też ciasto z mąki np. pszennej jest puszyste, elastyczne i wilgotne. Gluten to składnik produktów zbożowych, ale także żywności przetworzonej. Gluten zawierają m.in.:

  • pieczywo – chleb i inne wypieki,

  • makarony,
  • płatki zbożowe (owsiane, jęczmienne), otręby i kiełki ze zbóż glutenowych,
  • kasze (manna, kuskus, bulgur, pęczak, mazurska, perłowa),
  • mąki,
  • ciasta, ciastka, drożdżówki i inne wypieki,
  • słodycze: czekolada, cukierki,
  • słone przekąski, chipsy, prażone orzechy,
  • napoje: kawa zbożowa, piwo,
  • płatki śniadaniowe,
  • jogurty ze zbożami, owocowe, maślanki smakowe,
  • parówki, wędliny, pasztety,
  • wyroby garmażeryjne (konserwy), warzywa w puszkach
  • majonez, musztarda, mieszanki przypraw,
  • kostki bulionowe, marynaty, zagęstniki i wypełniacze
  • zupki w proszku, śmietanki w proszku,
  • niektóre leki.

Trzeba uważać, kupując produkty spożywcze, gdyż gluten może znajdować się jeszcze w wielu innych produktach. Należy dokładnie czytać etykiety, by mieć pewność, że wybraliśmy właściwy produkt (na opakowaniu powinien być umieszczony obrazek z przekreślonym kłosem – gluten free).

Jak zastąpić gluten?

Produkty żywnościowe zawierające gluten należy zastąpić bezglutenowymi. Do diety warto włączyć: ryż, kukurydzę, proso, amarantus, sago, sorgo, quinoę (komosa ryżowa). Bezglutenowe są wszystkie warzywa (świeże i mrożone), strączkowe (groch, fasola, soczewica), ziemniaki, skrobia ziemniaczana, owoce i orzechy. Potrawy i wypieki można przygotowywać, używając mąki bez glutenu, do których należą następujące mąki: ryżowa, ziemniaczana, sojowa, kukurydziana, mąka z ciecierzycy, kasztanowa, migdałowa, kokosowa, gryczana i tapioka. Wypieki na mące bezglutenowej może nie zawsze będą wyglądały efektownie, ale na pewno będą zdrowe.

Popularne płatki śniadaniowe warto zastąpić ryżowymi, czy też kaszą jaglaną. Do obiadu, zamiast kaszy kuskus, można podać kaszę gryczaną, która zawiera bardzo dużo cennych dla zdrowia składników odżywczych. Świeże nieprzetworzone mięso, ryby, jaja są naturalnie bezglutenowe, więc nie jest trudno skomponować zdrowy posiłek. Można pić herbatę, kawa naturalną, soki owocowe, wody mineralne, kompoty, a także napary z ziół.

W sprzedaży dostępne są produkty niezawierające glutenu, np. chleb bezglutenowy, makarony (np. ryżowy) i inne produkty spożywcze.

Bezglutenowa dieta pudełkowa

W przypadku celiakii (choroba trzewna lub glutenozależna) i nietolerancji glutenu należy zastosować dietę eliminacyjną, czyli wykluczyć z jadłospisu wszystkie produkty zawierające gluten. Warto jednak pamiętać, że dieta bezglutenowa nie jest dobrym sposobem na odchudzanie. Jeśli nie ma potrzeby, nie powinno się całkowicie rezygnować z produktów zbożowych. 

Jedzenie bez glutenu nie musi być jednak nudne, niesmaczne i monotonne. Wystarczy tylko odpowiednio skomponować jadłospis lub skorzystać z cateringu dietetycznego. Dieta pudełkowa bez glutenu jest skomponowana tak, aby dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Ułożony przez dietetyka jadłospis składa się ze smacznych dań, które są dostarczane prosto do domu lub pracy. Nie musisz więc zastanawiać się, co zjeść, by nie narazi organizmu na skutki spożycia glutenu. Wystarczy, że wybierzesz odpowiedni plan diety bezglutenowej i codziennie będziesz otrzymywać zdrowe posiłki.

Olej czy oliwa?

Tłuszcz to jeden z podstawowych składników codziennej diety. Warto jednak zadbać o to, żeby do potraw dodawać zdrowe kwasy tłuszczowe. Wybór olejów jest ogromny. Co więc wybrać: olej roślinny czy oliwę?

Wpływ kwasów tłuszczowych na zdrowie

Tłuszcze w diecie człowieka stanowią główny materiał energetyczny i są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W tłuszczach rozpuszczają się witaminy (A, D, E, K). Kwasy tłuszczowe to także składnik błon komórkowych wszystkich narządów ciała. Jednak nadmiar tłuszczu (głównie zwierzęcego) w diecie przyczynia się do rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych, m.in. otyłości, miażdżycy i innych chorób układu krążenia. W profilaktyce tych chorób warto zwrócić uwagę na poziomu spożycia tłuszczu, ale też na jego skład (kwasy tłuszczowe nasycone, jedno- i wielonienasycone- WKT). Korzystne na organizm człowieka wpływają kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone, a także odpowiedni stosunek kwasów z grupy n-6 i n-3. Nie bez znaczenia zostaje również spożycie izomerów trans, które przyczyniają się do zaburzeń pracy organizmu. Zaleca się, by tłuszcze stanowiły 20–30 proc. całkowitego zapotrzebowania energetycznego organizmu. Warto więc ograniczyć kwasy tłuszczowe nasycone, a sięgać po zdrowe oleje roślinne bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe.

Olej roślinny

Do produkcji oleju roślinnego wykorzystuje się nasiona lub owoce roślin oleistych takich jak: rzepak, soja, słonecznik, palma oleista i jej nasiona, oliwa z oliwek, a także orzechy. W naszej kuchni najczęściej używa się oleju rzepakowego, który bywa nazywany „oliwą północy”. Niestety najczęściej wykorzystuje się go do smażenia kotletów, frytek itp.

Dobrej jakości olej roślinny to taki, w którego składzie przeważają kwasy tłuszczowe nienasycone (jednonienasycone i wielonienasycone). Wyjątek stanowi olej palmowy i kokosowy, które składają się głównie z tłuszczy nasyconych. Warto więc zwracać uwagę na skład oleju roślinnego, gdyż zawartość i rodzaj kwasów tłuszczowych znacząco wpływa na jakość i wartość odżywczą oleju.

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek to olej z owoców drzewa oliwnego – oliwek. Składa się ona z nasyconych kwasów tłuszczowych, kwasów omega-3 i omega-6 oraz jedno-nasyconego kwasu tłuszczowego – kwasu oleinowego (ok. 73%). Oliwa z oliwek jest również źródłem witamin (A, D, E, K) oraz przeciwutleniaczy (m.in. oleuropeina), które zapobiegają uszkodzeniom oksydacyjnym spowodowanym wolnymi rodnikami. Ten zdrowy tłuszcz może zapobiec stanom zapalnym, rozwojowi chorób m.in. układu krążenia. Oliwa z oliwek zalecana jest w profilaktyce nowotworów i chorób autoimmunologicznych. W sprzedaży dostępne są różne rodzaje oliwy z oliwek. Warto jednak sięgać po oliwę extra virgin (oliwa z pierwszego tłoczenia dojrzałych owoców na zimno), by mieć pewność, że olej ten zawiera wszystkie niezbędne kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze. Oliwa z oliwek to jeden z najzdrowszych naturalnych tłuszczów. Warto korzystać z jej walorów smakowych i dobroczynnych dla zdrowia właściwości. Posiłki dietetyczne z dodatkiem oliwy to pierwszy krok do zmiany nawyków żywieniowych. Ten zdrowy tłuszcz sprawdza się jako dodatek do sałatek, koktajli i innych potraw, które często dostarcza np. catering dietetyczny.

Co wybrać olej czy oliwę?

Niejedna osoba zastanawia się co lepsze olej czy oliwa. Jaki więc rodzaj oleju wybrać, by obiady były dietetyczne? Zazwyczaj do koszyka trafia rafinowany olej rzepakowy, gdyż jest tańszy od innych tłuszczy roślinnych, w tym oliwy z oliwek. Ważne jest też przeznaczenie tłuszczu, czyli jego obróbka termiczna. Jeśli tłuszcz ma być dodatkiem do sałatki, warto sięgać po tłuszcze roślinne tłoczone na zimno, czyli olej rzepakowy, lniany, konopny, z pestek dyni, z pestek winogron czy oliwę z oliwek. Jeśli zaś olej ma służyć do smażenia, warto wiedzieć, że nie na każdy rodzaj się nadaje. Ważny jest tutaj punkt dymienia tłuszczu. Do krótkotrwałego smażenia można użyć oliwy z oliwek. Jeśli potrawa smażona jest na oleju rzepakowym czy słonecznikowym rafinowanym, należy pamiętać, żeby tłuszczu tego użyć tylko raz. Oleje roślinne tłoczone na zimno do smażenia się nie nadają. Do sałatek i sosów zazwyczaj używa się oliwy z oliwek, ale warzywa dobrze smakują też z innymi olejami (z pestek winogron, lnianym).

Zdrowe odżywianie to także naturalne tłuszcze roślinne spożywane codziennie. Należy dobierać je rozsądnie, by danie było smaczne i zdrowe. Można też zamówić dietę pudełkową, by mieć pewność, że tłuszcze w potrawach zostały w odpowiednio dobrane.

Dieta dla aktywnych – sprawdź, co dodaje energii!

Odpowiednia dieta i aktywność fizyczna to nieodłączne elementy zdrowego trybu życia. Zbilansowane posiłki dietetyczne wraz z aktywnością fizyczną mogą ustrzec przed rozwojem wielu dolegliwości i chorób. Niezależnie od tego, jaki sport uprawiasz, musisz zadać o prawidłową dietę. Aktywność fizyczna wiąże się ze zwiększonym zapotrzebowaniem na kalorie i inne składniki odżywcze. Dlatego warto wiedzieć, jakie posiłki spożywać przed i po treningu – dowiedz się i zadbaj o swój organizm.

Uprawianie sportu a energetyczne zapotrzebowanie organizmu

Aktywność fizyczna jest bardzo ważnym elementem zdrowego stylu życia. Zalecenia dotyczące aktywności fizycznej stały się integralną częścią piramid zdrowego żywienia opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻiŻ). Rodzaj sportu i czas jego trwania powinno się dostosować do potrzeb i swoich możliwości. Zapotrzebowanie energetyczne osób aktywnych zależy przede wszystkim od tego, jaki rodzaj sportu wybierają i przez jaki czas trwa wysiłek fizyczny. Sporadyczne ćwiczenia nie wymagają wielkich zmian żywieniowych. Jeżeli jednak zamierzasz obniżyć masę ciała czy wymodelować sylwetkę to liczba dostarczonych z pożywieniem kalorii powinna być większa. Jeśli aktywność fizyczna jest rekreacyjna, kaloryczność jadłospisu powinna być taka jak dla osoby o umiarkowanej aktywności fizycznej. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne organizmu można wyliczyć na podstawie wzorów i kalkulatora BMI. Żeby wymodelować mięśnie, należy zwiększyć kaloryczność podstawowego zapotrzebowania na energię o 500 do 1000 kcal.

Co powinny jeść osoby uprawiające sport?

Planując jadłospis, należy uwzględnić aktywność fizyczną, żeby posiłki spożywane przed ćwiczeniami, w czasie ich trwania i bezpośrednio po były dobrze zbilansowane.

Najlepszym źródłem energii są węglowodany, których osoba aktywna fizycznie powinna dostarczać ok. 55–65% całkowitego zapotrzebowania na energię. Warto sięgać po węglowodany złożone o niskim indeksie glikemicznym, które nie powodują szybkiego wzrostu stężenia glukozy we krwi, a potem jej gwałtownego spadku. Do menu należy włączyć produkty pełnoziarniste, kasze, warzywa, owoce. Posiłek bogaty w węglowodany spożywaj przed wysiłkiem fizycznym. Podniesie on wytrzymałość organizmu, a także zapobiegnie wahaniom poziomu glukozy we krwi. Jeżeli trening trwa długo, w jego trakcie możesz spożyć posiłek węglowodanowy, np. jabłko czy napój izotoniczny.

Kolejnym ważnym składnikiem diety osób aktywnych fizycznie jest białko, którego zapotrzebowanie u trenujących wynosi ok. 2 g na 1 kg masy ciała. Ilość tego składnika w diecie zależy też od m.in. rodzaju sportu, czasu trwania i intensywności aktywności, wieku oraz płci. Źródłem białka powinny być: chude mięso, przetwory mleczne najlepiej fermentowane, sery, jajka lub warzywa strączkowe.

Nie można też zapomnieć o zdrowych tłuszczach, które powinny stanowić 25–30% zapotrzebowania na energię osób aktywnych fizycznie. Sięgnij więc po oleje roślinne tłoczone na zimno, oliwę z oliwek, ryby lub awokado. Produkty te dostarczą Ci cennych dla zdrowia kwasów Omega-3.

Intensywny wysiłek może doprowadzić do niedoborów składników mineralnych i witamin. Podczas aktywności wzrasta zapotrzebowanie organizmu na witaminy z grupy B, witaminy C, A, E oraz minerały: żelazo, miedź, wapń, potas, sód, cynk i magnez. W swojej diecie uwzględnij więc warzywa (szpinak, ziemniaki, pomidory), owoce (brzoskwinie, morele, banany) i pestki dyni.

Dieta osób uprawiających sport to zdrowe odżywiania, ale też odpowiednie nawodnienie organizmu. Intensywny wysiłek fizyczny powoduje utratę wody i elektrolitów, które powinno się uzupełniać. Należy więc pić dużo płynów, ale nie jednorazowo, tylko małymi porcjami co 15 minut. 

Dieta pudełkowa dla aktywnych 

Dobra dieta dla aktywnych to również regularne spożywanie posiłków (5 posiłków co 3-4 godz.). Niestety nie każdy potrafi je prawidłowo skomponować, by były zdrowe i dostarczały niezbędnych składników pokarmowych. Z pomocą przychodzi catering dietetyczny, który zapewnia odpowiednio zbilansowane jadłospisy dla wszystkich aktywnych osób. Wystarczy zamówić odpowiedni zestaw (dieta dla sportowców) i już nie martwić się o liczenie kalorii, zakupy i gotowanie. Posiłki są dostarczane do domu lub do pracy, dzięki czemu zjesz je o odpowiedniej porze. Jadłospis jest zaplanowany tak, aby uwzględniał wszystkie produkty niezbędne w diecie osób aktywnych. Dzięki temu zyskujesz pewność, że Twój organizm otrzymuje odpowiednią ilość kalorii, białka, węglowodanów i tłuszczów.

Produkty przyspieszające metabolizm: TOP 10 Nutridiety

Zgrabna i smukła sylwetka to marzenie każdej kobiety. Większość próbuje odzyskać figurę, stosując różne diety odchudzające. Zmieniając codzienne menu, warto do niego włączyć produkty poprawiające przemianę materii. Matka natura obdarowała nas owocami, warzywami i ziołami, które „podkręcają” metabolizm. Jakie produkty przyspieszają metabolizm?

1. Imbir

Stosując dietę odchudzającą, warto sięgnąć po przyprawy przyspieszające metabolizm. Jedną z nich jest imbir, który zawiera m.in. gingerol przyśpieszający spalanie tłuszczu zmagazynowanego na brzuchu, ale też w organach wewnętrznych. Składniki zawarte w przyprawie hamują rozwój bakterii, wirusów, grzybów i pasożytów. Imbir działa przeciwzapalnie, żółciopędnie. Pobudza pracę przewodu pokarmowego, ułatwiając trawienie. Ciasteczka owsiane z dodatkiem imbiru czy zielona herbatka imbirowa to dobry pomysł na podwieczorek.

2. Papryka ostra chili

Papryczka chili zawiera substancję o nazwie kapsaicyna, która podnosi termogenezę wewnątrz organizmu, wpływając na zahamowanie apetytu i przyspieszenie przemiany materii. Papryczkę warto więc dodawać do potraw, by ułatwić spalanie tłuszczu w organizmie. Jedzenie pikantnych potraw może wspomóc proces odchudzania.

3. Awokado

Awokado to owoc kaloryczny – 100 g tego owocu zawiera 221 kcal, jednak nie należy się go bać. Warto włączyć awokado do diety, gdyż zawiera zdrowy tłuszcz, witaminę E, witaminę A, B1, B2, C, PP, K, H, kwasy oraz minerały: wapń, potas fosfor oraz błonnik. Regularne spożywanie awokado korzystnie wpływa na pracę mózgu i przeciwdziała szkodliwemu działaniu stresu oksydacyjnego. Dzięki błonnikowi reguluje poziom glukozy we krwi oraz wspomaga odchudzanie. Jajko zapiekane w awokado to zdrowe i pyszne śniadanie.

4. Jabłka

Jabłka nalezą do owoców niskokalorycznych, 100 g dostarcza od 36 do 57 kcal. Jedno średniej wielkości jabłko może mieć od 54 do ok. 85 kcal. Owoce te są źródłem m.in. witamin, minerałów, pektyn i błonnika. Błonnik korzystnie wpływa na perystaltykę jelit, pomaga oczyścić układ pokarmowy z resztek pokarmów. Błonnik, ale też i pektyny, wypełniają żołądek, dając poczucie sytości na dłużej, co zapobiega podjadaniu. Jedzmy więc jabłka dla zdrowia, ale też i urody.

5. Siemię lniane

Siemię lniane należy do grupy polskich „superfoods”, gdyż jest cennym produktem odżywczym. To bogate źródło witamin z grupy B, witaminy E oraz minerałów: żelaza, potasu, cynku, magnezu, wapnia. Siemię lniane może wspomóc odchudzanie, gdyż dostarcza dużej ilości błonnika pokarmowego. Dzięki temu przyspiesza przemianę materii i pobudza pracę jelit, zapobiegając m.in. zaparciom. Napar z siemienia lnianego jest więc skutecznym środkiem wspomagającym walkę ze zbędnymi kilogramami.

6. Ryby

Ryby są bogatym źródłem tłuszczów, bogatych w kwasy omega-3. Spożywanie ryb korzystnie wpływa na układ krwionośny, ale przyśpiesza też spalanie tkanki tłuszczowej. Ponadto ryby są bogatym źródłem białka, które jest niezbędnym składnikiem diety odchudzającej. Badania naukowe potwierdzają, iż ryby sycą bardziej od mięsa drobiowego i wołowiny. Najlepiej wybierać ryby morskie, zwłaszcza śledzia, łososia czy dorsza.

7. Pokrzywa

Żeby organizm prawidłowo funkcjonował, potrzebne jest też odpowiednie nawodnienie. Oprócz wody warto pić zioła przyspieszające metabolizm, np. napar z pokrzywy. Działa on moczopędnie, pomaga pozbyć się nadmiaru wody i szkodliwych produktów przemiany materii. Likwiduje też obrzęki i opuchnięcia nóg i rąk.

8. Mniszek lekarski

Mniszek to niepozorne zioło o korzystnych dla zdrowia właściwościach. Zawiera kwas chlorogenowy, który zmniejsza ilość przyswajanych cukrów. Dzięki temu organizm spala tkankę tłuszczową. Ponadto kwas ten korzystnie wpływa na pracę wątroby, pobudzając wydzielanie żółci, co ułatwia trawienie.

9. Zielona herbata

Zielona herbata korzystnie wpływa na metabolizm, gdyż zawiera katechiny , czyli przeciwutleniacze zapewniające szybsze spalanie kalorii. Ostatnie badania udowadniają, że zielona herbata zmniejsza wchłanianie tłuszczu z pożywienia. Warto więc pić 3-4 filiżanki tego zdrowego naparu dziennie.

10. Yerba Mate

Yerba mate zawiera witaminy: A, C, E, B1, B2 oraz minerały: magnez, żelazo, wapń, sód, potas, krzem, siarkę, mangan, cynk. Ponadto obecne są w niej: karoten, kwas pantotenowy, biotyna, kwas chlorowodorowy, cholina, chlorofil i inozyt. Napój ten pobudza, ale też wykazuje właściwości m.in. stymulujące, moczopędne, przeczyszczające, przeciwgorączkowe. Yerba Mate  przyspiesza proces odchudzania, gdyż działa jak naturalny detox. Oczyszcza organizm i pobudza go do pracy.

Długotrwałe efekty odchudzające uzyskać można tylko dzięki wprowadzeniu zdrowej diety bogatej w owoce i warzywa, a także aktywności fizycznej. Oczywiście naturalne produkty zwiększające metabolizm wzbogacą codzienny jadłospis i pomogą w walce o smukłą sylwetkę. Pokarmy przyspieszające spalanie tłuszczu to nie wszytko. Więcej informacji znajdziesz w naszym artykule – Jak przyspieszyć przemianę materii?.

Czy cynamon wspomaga odchudzanie? Fakty i mity

Cynamon to powszechnie znana przyprawa, ale też środek leczniczy. W medycynie ludowej cynamon stosowano głównie w przypadku dolegliwości układu pokarmowego, przy przeziębieniach, ale też jako środek przeciwbólowy i wzmacniający organizm. Współcześnie przyprawę zaleca się przy cukrzycy, chorobach sercowo-naczyniowych, a także w profilaktyce nowotworów. Czy cynamon na właściwości odchudzające? Jak stosować przyprawę w diecie?

Cynamon – niezwykła roślina przyprawowa

Cynamonowiec cejloński (Cinnamomum zeylanicum) to wiecznie zielone drzewo z rodziny wawrzynowatych (Lauraceae). Ojczyzną rośliny jest Cejlon, ale występuje też na wybrzeżach Indii, Mauritiusie, Madagaskarze i na Wyspach Sundajskich. Cynamon uprawia się w południowo-wschodniej Azji, na Antylach, w Ameryce Południowej, a także w krajach strefy tropikalnej. Ma on słodki smak i przyjemny korzenny zapach.

Surowcem zielarskim jest przede wszystkim kora cynamonowa (Cinnamimi cortex), czyli suszona kora młodych pędów, zwana cynamonem. Stosuje się też liście cynamonowca, a także olejek cynamonowy (Cinnamomi oleum). Substancjami leczniczymi cynamonu są głównie: aldehyd cynamonowy, eugenol, kwas cynamonowy, linalol, garbniki. Ponadto w składzie chemicznym cynamonu znajdziemy m.in.: witaminy A, C, E i K, błonnik oraz minerały: żelazo, wapń, sód, fosfor, magnez, mangan, potas.

Cynamon a zdrowie

Cynamon to jedna z najpopularniejszych przypraw znanych i stosowanych już od najdawniejszych czasów. Jest jedną z roślin wymienianych w Starym Testamencie, w Księdze Rodzaju. Roślina znana i stosowana przez starożytnych Greków, Rzymian, Egipcjan, Hindusów i Chińczyków. Uważana za pokarm bogów. W starożytnym Egipcie cynamon wykorzystywano do balsamowania zwłok oraz jako kadzidło. Syrop z kory cynamonowca miał wzmacniać ciało i nadawać mu „boski kolor”. Cynamon traktowany był też jako amulet chroniący przed chorobami. Leczono nim choroby ciała. Stosowano go przy kaszlu i przeziębieniu, przy problemach trawiennych oraz na poprawę apetytu. W średniowieczu działanie lecznicze cynamonu dostrzegła św. Hildergarda. Roślina trzymana w domostwie miała chronić przed morowym powietrzem, dlatego też w czasach epidemii każdy trzymał w domu cynamon. W XVI w. we Włoszech cynamon zalecano jako środek moczopędny, odtruwający, wiatropędny. Stosowano go też przy problemach z układem krążenia.

Właściwości prozdrowotne cynamonu

Współcześnie cynamon stosowany jest jako lek przy dolegliwościach trawiennych, braku apetytu, wzdęciach, biegunkach, zgadze, wrzodach, gdyż pobudza on wydzielanie żółci i soków trawiennych. Wyniki badań wskazują również na możliwość wykorzystania cynamonu w profilaktyce, jak również leczeniu chorób sercowo-naczyniowych. Roślina obniża ciśnienie krwi, normalizuje poziom cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL i HDL. Może ona także przeciwdziałać cukrzycy typu II, nowotworom oraz chorobie Alzheimera.

Olejek cynamonowy jest bardzo silnym naturalnym antyseptykiem, który zabija bakterie, m.in. Bacillus subtilis, Escherichia coli, Aspergillus niger, Streptococcus aureus, Mycobacterium phlei, Candida albicans i Penicillum chrysogenum. Olejek z kory cynamonowca zaleca się przy przeziębieniu, grypie, zakażeniach górnych i dolnych dróg oddechowych. Zwalcza on także pasożyty skóry – wesz, świerzbowiec oraz przewodu pokarmowego. Olejek z liści cynamonowca działa antyseptycznie i znieczulająco, stosowany jest do odkażania kanałów zębowych.

Cynamon na odchudzanie

Cynamon należy do przypraw rozgrzewających, dlatego też często zalecany jest dla osób na dietach odchudzających. Przyprawa ta zwiększa wrażliwość na insulinę i zmniejsza poziom cukru we krwi, co zapobiega zamianie cukrów w tkankę tłuszczową. Cynamon, podobnie jak inne przyprawy rozgrzewające, wspomaga przemianę materii. Koktajl z dodatkiem cynamonu to doskonały pomysł na drugie śniadanie czy podwieczorek.

Cynamon w kuchni i w aptece

Cynamon w postaci mielonej jest stosowany jako przyprawa poprawiająca smak potraw mięsnych, nawet rybnych. Jest on bardzo często dodawany do ciast (szarlotka, piernik), deserów, kompotów, dżemów. Niektórzy dodają cynamon do kawy, herbaty, likierów czy nalewek. W aptece można kupić preparaty na bazie cynamonu, np. Zioła Szwedzkie, Digesan, herbata Chai, czy Amol, Aromatol. Dostępna jest także pasta do zębów, która działa przeciw próchnicy oraz zapobiega stanom zapalnym dziąseł. Olejek eteryczny lub zmielone nasiona wykorzystywane są w kosmetyce do produkcji kremów, balsamów, perfum, itp.

Cynamon – przeciwwskazania

Cynamon niestety nie jest dla wszystkich, gdyż:

  • Zawiera eugenol, który może zmieniać właściwości żółci. Dlatego też przyprawa nie jest zalecana osobom chorym na kamicę wątrobową i borykającym się z zaburzeniami funkcjonowania woreczka żółciowego.
  • Zaliczany jest do tzw. alergenów kontaktowych i pokarmowych, może więc dojść do reakcji alergicznej – zmiany atopowe w okolicy czerwieni wargowej, dziąseł i na dłoniach.
  • Zawarta w roślinie kumaryna rozrzedza krew, dlatego nie zaleca się spożywania tej przyprawy kobietom w ciąży (może dojść do poronień) oraz osobom z zaburzeniami krzepliwości krwi.

Cynamon to aromatyczna przyprawa, która wykazuje właściwości zdrowotne. Warto ją mieć w swojej kuchni i domowej apteczce.

Ziemniaki - Czy ziemniaki tuczą? O roli ziemniaków w naszej diecie

Czy ziemniaki tuczą? O roli ziemniaków w naszej diecie

Ziemniaki obecne są w codziennej diecie większości Polaków, gdyż mają wysoką wartość odżywczą i kulinarną. Panuje jednak przekonanie, iż ziemniaki tuczą. Czy to prawda? Czy ziemniaki w diecie odchudzającej to dobry pomysł?

Ziemniak, czyli kartofel

Ziemniak (Solanum tuberosum L.) to warzywo z rodziny psiankowatych (Solanaceae). Znany jest jako potato (ang.), kartofel (rosyjski i niem.), pommes de terre (franc.). W Polsce ma wiele nazw: bandura, kartofel, kartofla, pyra, grula, kropel, bulwa, gulba, perka, pyrka, pyraki, perzaki, bałabaje, bałabony, amerykany, moskale, olendry, galicyjki, krakusy, janki, świętojanki, jakubki, gały. Żadna inna roślina nie doczekała się aż tylu nazw. Ślady ziemniaków sięgają ok. 4 tys. lat p.n.e, jednak nie były one znane przez długie lata w kuchniach świata.

O ziemniaku słów kilka…

Ziemniak pochodzi z Ameryki Południowej, Peru, Chile i Boliwii. Do Europy sprowadzono ziemniaka w drugiej połowie XVI wieku jako roślinę do ogrodów botanicznych. Z czasem warzywo znalazło się wśród roślin leczniczych, ozdobnych i ogrodniczych. Kulinarne walory ziemniaka doceniono późno, na dodatek najpierw bulwy były przysmakiem racjonowanym i podawanym głównie na dworach królewskich oraz magnackich. Z czasem zaczęto uprawiać ziemniaki w całej Europie, a podziemne bulwy były głównym źródłem pożywienia biednych warstw społecznych. Ziemniaki jadano na śniadanie, obiad i kolację.

W Polsce ziemniak już w 1569 roku rósł w ogrodzie botanicznym, potem w ogrodach aptek wrocławskich jako lekarstwo. Uprawę ziemniaka w Polsce rozpoczęto w 1683 za sprawą króla Jan III Sobieskiego, który przywiózł niewielką liczbę bulw ziemniaka jako prezent dla królowej Marysieńki. Na większą skalę roślinę zaczęto uprawiać pod koniec XVIII wieku. Początkowo ziemniak nie miał dobrej opinii, zwany był „diabelskim jabłkiem”. Z czasem stał się pożywieniem biedaków, czyli „przysmakiem królów i nędzarzy”.

Wartość odżywcza ziemniaków

Ziemniaki są wartościowymi warzywami, gdyż zawierają składniki odżywcze mające bardzo duże znaczenie w żywieniu człowieka. Warto dodać, iż posiadają one niską zawartość związków szkodliwych, m.in. glikoalkaloidów, azotanów, pozostałości pestycydów. Ziemniaki są źródłem:

  • skrobi,
  • cukrów (cukry redukujące i sacharoza),
  • białka (ok. 2%) bogatego w aminokwasy egzogenne: leucynę, lizynę, fenyloalaninę, treoninę,
  • błonnika pokarmowego (ok. 2,0-2,5%), w skład którego wchodzą: celuloza, hemiceluloza, lignina, pektyny,
  • witaminy C (od 11,5 do 27,8 mg/100 g),
  • witaminy: B1, B2, B6 i kwas nikotynowy,
  • polifenoli, flawonoidów, karotenoidów (15-30 mg/100 g),
  • składników mineralnych (m.in. potas (100 g/443 mg), wapń, magnez, miedź, żelazo, jod, sód),

Spożycie ok. 200 g ziemniaków pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu dorosłego człowieka w ok. 50% na witaminę C, w 25% na B6, 10-15% pozostałych witamin, zaś minerałów w ilości ok. 12-30%.

Ziemniaki a zdrowie

Dzięki bogactwu składników odżywczych ziemniaki korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Witamina C jako silny przeciwutleniacz zapobiega szkodliwemu działaniu wolnych rodników, chroniąc organizm przed rozwojem m.in. nowotworów, miażdżycy. Potas normuje ciśnienie tętnicze krwi, zaś magnez zapobiega problemom z układem nerwowym. Warto wiedzieć, iż potas, wapń i magnez wykazują działanie zasadotwórcze, więc ziemniaki w menu neutralizują potrawy np. z mięsa. Ponadto ziemniaki regulują pracę układu pokarmowego.

Ziemniak a odchudzanie

Ziemniak zyskał miano warzywa tuczącego. Czy jednak słusznie? Otóż bulwy ziemniaka mają mało kalorii i są lekkostrawne. Wbrew panującej opinii nie są one tuczące. Warzywo to jest niskokaloryczne (50-90 kcal). Dla porównana: 100 g ryżu białego – ok. 345 kcal, jabłko – 54 kcal, bułka pszenna – 278 kcal, czekolada – 563 kcal. Dlaczego więc nie sięgać po wartościowe ziemniaki? Na pewno obiad z dodatkiem pieczonych ziemniaków będzie dużo lepszym pomysłem niż bułka pszenna z wędliną czy batonik czekoladowy. Kaloryczność ziemniaków wzrasta wraz z dodatkami.

Błonnik obecny w warzywie „rozcieńcza” składniki odżywcze ułatwiając trawienie. Poprawia też perystaltykę jelit, zwiększa objętość treści pokarmowej, dając uczucie sytości na dłużej. Zapobiega to podjadaniu. Skrobia, która jest głównym składnikiem ziemniaka, podczas obróbki termicznej ulega skleikowaniu, dzięki czemu jest szybko trawiona.

Jak jeść ziemniaki?

Żeby ziemniaki były korzystnym składnikiem w naszej diecie, należy je odpowiednio przygotować. Ważna tu jest technika kulinarna, ale też dodatki, z którymi spożywamy kartofle. Najlepiej je gotować lub piec całe wraz ze skórką. Maja one wtedy niższy indeks glikemiczny, nie tracą tyle witamin i minerałów, co podczas gotowania w wodzie. Warto też spożywać ziemniaki gotowane na parze. Jeśli zaś decydujemy się na gotowanie w wodzie, należy gotować je w małej ilości wody. Najwięcej kalorii będą miały ziemniaki smażone w tłuszczu (frytki), podawane z tłustym sosem czy tłuszczem. Można więc zadbać o odpowiednie kalorie ziemniaków – warto z pewnością zapamiętać, że zjedzony ziemniak gotowany ma o wiele mniej kcal, niż ten smażony.

Ziemniaki to warzywa tanie, dostępne przez cały rok i przede wszystkim wartościowe odżywczo. Na dodatek są smaczne, łatwo z nich przygotować potrawy, które mogą spożywać wszyscy – dzieci, młodzież, dorośli i osób starsze. Nie powinno się więc eliminować ziemniaków z diety.

Bidon z izotonikiem - napoje izotoniczne, pić czy nie

Napoje izotoniczne – pić czy nie?

Zawartość wody w organizmie dorosłego człowieka powinna być utrzymana na stałym poziomie. Ilość wypitej wody powinna być równa tej wydalonej z organizmu, dlatego tak ważne jest jej uzupełnianie. Najpopularniejszym napojem nawadniającym jest niegazowana woda mineralna, jednak coraz częściej sięgamy także po napoje izotoniczne. Co zawierają izotoniki, kto może je pić i czy są zdrowe?

Jak działają napoje izotoniczne?

Napoje izotoniczne mają za zadanie uzupełnić poziom płynów i elektrolitów wydalanych z organizmu wraz z potem. Według reklam izotoniki nawadniają organizm lepiej niż woda i jednocześnie uzupełniają witaminy, minerały oraz sole mineralne tracone podczas wysiłku fizycznego.

Co zawierają napoje izotoniczne?

Głównym składnikiem izotoników jest woda oraz sód, który dba o utrzymanie odpowiedniego poziomu elektrolitów oraz korzystnie wpływa na proces wchłaniania wody. W składzie napoju możemy znaleźć także potas, którego działanie polega na wspomaganiu funkcjonowania układu mięśniowego i nerwowego. Ponadto reguluje on równowagę wodno-elektrolitową organizmu. Niektóre napoje izotoniczne mogą zawierać także magnez i wapń, które zapewniają prawidłową pracę układu mięśniowego i nerwowego. Dodatkowo magnez pomaga także utrzymać prawidłową temperaturę ciała. Izotoniki zawierają także węglowodany, przeważnie łatwo przyswajalne: glukozę, fruktozę, maltozę, sacharozę czy maltodekstrynę. Ich zadaniem jest dostarczenie dodatkowej energii, by organizm mógł znieść większy wysiłek. Niektóre izotoniki zawierają również kofeinę. Kupując izotoniki należy zwracać uwagę na:

  • wartość osmolalności napoju izotonicznego (powinna mieścić się w przedziale 270-340 mOsm/kg),
  • zawartość sodu (od 450 mg/l do 1110 mg/l),
  • kaloryczność (od 80 kcal/l do 350 kcal/l),
  • indeks glikemiczny (ok. 75% energii powinno pochodzić z cukrów o wysokim indeksie glikemicznym).

Dla kogo napoje izotoniczne?

Napoje izotoniczne polecane są sportowcom i osobom aktywnym fizycznie. Australian Institute of Sport (AIS) zaleca spożywanie ok. 800-1000 ml płynów osobom, których wysiłek trwa ponad 30 minut. Jeśli zaś wysiłek trwa dłużej niż godzinę powinno się pić napoje izotoniczne, by uzupełnić tracone składniki – przede wszystkim sód, potas i węglowodany.

Napoje izotoniczne a odchudzanie

Osoby, które stosują dietę odchudzającą, a także wykonują aktywność fizyczną (np. aerobik, pływanie), która trwa około godziny, nie powinny wprowadzać do swojego menu napojów izotonicznych. Dlaczego? Otóż organizm będzie wtedy korzystał z energii pochodzącej z węglowodanów z napoju, zamiast z tkanki tłuszczowej. Osobom odchudzającym zaleca się więc picie wody niegazowanej.

Czy napoje izotoniczne są zdrowe?

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów napojów izotonicznych. Przy zakupie produktu warto więc zwrócić uwagę na jego skład, ponieważ może on wpłynąć na nasze zdrowie. Kolor i smak izotonikowi nadają różne barwniki, które wykazują negatywny wpływ na funkcjonowanie organizmu – mogą m.in. prowadzić do rozwoju wielu chorób i schorzeń, w tym nowotworów. Lista pozostałych składników napojów nawadniających może być długa: benzoesan sodu, aspartam, syrop glukozowo-fruktozowy, E102, E133, E151. Substancje te mogą wywoływać alergie, dlatego też nie jest to napój polecany dzieciom, osobom starszym, chorym oraz kobietom w ciąży czy matkom karmiącym. Czytajmy więc etykiety i dokonujmy rozsądnych wyborów lub zdecydujmy się na przygotowanie domowego napoju izotonicznego.

Jak zrobić domowy napój izotoniczny?

Przygotowując izotonik w domu mamy pewność, że nie będzie on zawierał dodatkowych barwników czy wzmacniaczy smaku. Do sporządzenia domowego napoju izotonicznego potrzebnych jest tylko kilka składników:

  • 500 ml wody
  • 2 łyżki prawdziwego miodu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli

Do takiego napoju izotonicznego można też dodać ulubione owoce mrożone, przyprawy np. pieprz cayenne czy zioła tj. mięta czy melisa.

Składniki należy wymieszać, przelać do szklanej butelki i odstawić na noc w chłodne miejsce. Przygotowany napój można przechowywać w lodówce – lekko schłodzony smakuje najlepiej i nie powoduje problemów z funkcjonowaniem układu pokarmowego.

Kanapki z awokado, bananem i pomidorem - walka z cellulitem, czego unikać

Walka z cellulitem – czego unikać?

Dobrze zbilansowana i dopasowana dieta może skutecznie pomóc pozbyć się cellulitu, czyli tzw. “pomarańczowej skórki”, z którą boryka się niejedna kobieta. Co więcej, zmiana nawyków żywieniowych może przynieść wiele korzyści zarówno dla zdrowia, jak i urody. Jadłospis kobiety walczącej z cellulitem powinien zawierać produkty, które przyspieszają metabolizm oraz wspomagają usuwanie nadmiaru wody i toksyn. Co więc jeść, a czego unikać, będąc na diecie antycellulitowej?

Dieta zwalczająca cellulit

Cellulit, czyli „skórka pomarańczowa”, to nierównomiernie rozłożona tkanka tłuszczowa na udach, pośladkach, ramionach czy brzuchu. Główną przyczyną jego powstawania jest niska aktywność fizyczna, zaburzenia gospodarki hormonalnej oraz nieprawidłowe odżywianie. W tkankach z cellulitem pogarsza się krążenie limfy i krwi oraz ukrwienie komórek. Jednym ze sposobów na pozbycie się zgrubień i fałdek jest dieta antycellulitowa, której jadłospis powinien być skomponowany m.in. z kolorowych warzyw i owoców. Należy pamiętać, że aby uzyskać oczekiwane efekty, trzeba na stałe wprowadzić zmiany do swojego codziennego menu.

Zdrowe nawyki żywieniowe to podstawa

Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna powinny stać się ważnym elementem naszego stylu życia, by zapobiec wielu schorzeniom oraz chorobom cywilizacyjnym, m.in. miażdżycy, cukrzycy czy otyłości. Właściwa dieta ma także wpływ na wygląd i kondycję skóry. Dlatego warto zmienić złe przyzwyczajenia żywieniowe i zadbać o zdrowy jadłospis całej rodziny. W przypadku walki z cellulitem należy spożywać 4-5 zbilansowanych posiłków dziennie, w równych odstępach czasowych (najlepiej co 3-4 godziny). Należy zrezygnować z wysoko przetworzonej żywności (gotowe dania np. w proszku), jedzenia typu fast-food, chipsów, tłustych i smażonych potraw obfitujących w tłuszcze „trans”.

Niekorzystnie na przemianę materii wpływa także alkohol, należy więc unikać jego spożywania. Rafinowany biały cukier, ciasteczka, batoniki, słodycze, pieczywo z „białej” mąki pszennej także nie są dobrymi składnikami codziennego jadłospisu. W walce z cellulitem nie zaleca się spożywania soli, gdyż jej nadmiar powoduje obrzęki i odpowiada za gromadzenie się wody oraz toksyn. Można ją zastąpić innymi przyprawami, np: bazylią, tymiankiem, oregano, kolendrą, cebulą czy czosnkiem. Dzięki zmianie nawyków żywieniowych można pozbyć się nie tylko „pomarańczowej skórki”, ale również zbędnych kilogramów.

Owoce i warzywa do każdego posiłku

Jadłospis diety antycellulitowej powinien być bogaty w warzywa i owoce, które są źródłem witamin, mikroelementów, błonnika i antyoksydantów. Według zaleceń warzywa i owoce powinny stanowić co najmniej połowę spożywanych posiłków – 3/4 powinny stanowić warzywa, a 1/4 owoce. Szczególnie korzystne właściwości w zwalczaniu cellulitu wykazuje cynk i potas, zaś przeciwutleniacze (witaminy C, E, beta- karoten, polifenole) chronią przed działaniem wolnych rodników odpowiedzialnych m.in. za starzenie się organizmu. Warto więc sięgać po ziemniaki, pomidory, paprykę czerwoną, sałatę, brokuły i buraki. Niezbędnym składnikiem jest również witamina C, która pobudza produkcję kolagenu oraz krzem poprawiający wygląd skóry. Do diety trzeba włączyć kiwi, cytrusy, czarne porzeczki, borówki, truskawki, arbuza, żurawinę, a także natkę pietruszki, ogórki, szpinak, cykorię i kiełki zbóż.

Błonnik i zdrowe tłuszcze w codziennym menu

Niezbędne składniki codziennych posiłków powinny stanowić bogate w błonnik i witaminy kasze, brązowy ryż, makarony i pieczywo z mąki pełnoziarnistej. Warto też dwa razy w tygodniu wprowadzić do menu ryby, np. makrelę, łososia czy śledzia. Są one bogatym źródłem kwasów omega-3, które zapobiegają procesom zapalnym. Zdrowe tłuszcze są obecne także w oleju lnianym, oliwie z oliwek, awokado, orzechach, pestkach dyni i nasionach słonecznika. Nie zapominajmy też o jajkach (dwa razy w tygodniu) i chudym mięsie (indyk, królik). Warto także włączyć do diety nabiał, zwłaszcza napoje fermentowane: kefiry, jogurty naturalne oraz chudy twaróg. Posiłki najlepiej przyrządzać na parze, piec lub gotować. Można je przyprawić kurkumą, imbirem, cynamonem czy kolendrą, by przyspieszyć przemianę materii.

Woda to podstawa

Warto także pamiętać, aby nawilżać skórę również od wewnątrz. Podczas stosowania diety antycellulitowej należy pić dużo wody niegazowanej (ok. 2 l), która jest niezbędna w procesie przemiany materii i usuwaniu toksyn z organizmu. Można także pić napary ziołowe (skrzyp polny, pokrzywa, koper woski, mniszek lekarski, żen-szeń), herbaty (np. zielona), które działają moczopędnie.

Dietę warto połączyć z aktywnością fizyczną i odpowiednią pielęgnacją, wtedy „pomarańczowa skórka” zostanie szybciej pokonana, a skóra stanie się gładka, jędrna i piękna.

Filiżanka kawy - czy picie kawy jest szkodliwe

Czy picie kawy jest szkodliwe?

Espresso, filtrowana, gotowana, rozpuszczalna… któż nie sięga codziennie rano po filiżankę kawy? Delektujemy się jej aromatem, smakiem, ale nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, iż napój ten posiada także właściwości prozdrowotne. Jaką kawę pić, aby w pełni korzystać z jej dobroczynnych składników?

Kawa – wartości odżywcze

Kawa znana jest ze swoich właściwości pobudzających, gdyż zawiera duże ilości kofeiny, czyli związku chemicznego, który przyspiesza krążenie i stymuluje pracę układu nerwowego. W składnikach kawy znajdują się również przeciwutleniacze, np.: kwas chlorogenowy, katechiny, flawonole, kwasy fenolowe, kwas chinowy, które przyczyniają się do opóźniania procesów starzenia. W kawie możemy również znaleźć witaminę PP, czyli niacynę oraz składniki mineralne tj.: magnez, sód, potas, mangan, ryboflawina i niacyna. Należy przy tym pamiętać, że na zawartość większości tych związków w naparze kawy ma wpływ sposób parzenia i rodzaj kawy – dodatkowo, im wyższa temperatura wody i jej ciśnienie, tym więcej związków rozpuszczalnych w wodzie przenika do naparu.

Kawa a zdrowie

Czy picie kawy jest zdrowe? Naukowcy przekonują, że tak – oczywiście w umiarkowanych ilościach. W 2016 r. kawa doczekała się swojego miejsca w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych. Kofeina, dzięki bioaktywnym związkom, wykazuje bardzo silne działanie antyoksydacyjne. Napój ten może stanowić jedną z dobroczynnych substancji w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, takim jak miażdżyca, udar, cukrzyca typu 2, zawał serca czy nowotwory (np. jelita grubego). Korzystnie wpływa także na pracę mózgu, gdyż poprawia jego ukrwienie. Picie kawy zmniejsza też uczucie senności i poprawia nastrój.

Ostatnie badania wykazały również, że kofeina spożywana w umiarkowanych ilościach może chronić przed rozwojem choroby Alzheimera, jak również być stosowana w jej leczeniu. Kawa może odgrywać bardzo ważną rolę w prewencji wystąpienia i rozwoju zwłóknienia czy marskości wątroby, a także raka pierwotnego wątroby. Warto dodać, iż picie kawy nie ma istotnego wpływu na ciśnienie oraz na ryzyko wystąpienia nadciśnienia.

Składniki mineralne w kawie

Kawa wykazuje działanie diuretyczne (moczopędne) zazwyczaj po godzinie od jej wypicia. Dlatego nie należy pic tego napoju w nadmiernych ilościach. Dwie filiżanki kawy dziennie nie wpłyną natomiast na utratę wapnia czy magnezu z organizmu, o ile dieta jest dobrze zbilansowana. Przy jadłospisie ubogim w wapń i magnez oraz spożywaniu dużych ilości kawy, może być jednak potrzebne uzupełnienie niedoborów za pomocą suplementów.

Kawa podczas odchudzania

Kawa poprawia kondycję psychiczną, ale też fizyczną organizmu. Spożywana w umiarkowanych ilościach przed wysiłkiem fizycznym zwiększa wydatek energetyczny po ćwiczeniach. Może więc pomóc w pozbyciu się zbędnych kilogramów. Oprócz tego napój wypity przed treningiem dodaje energii na dłuższy czas. Ponadto kawa przyspiesza perystaltykę przewodu pokarmowego – zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, przyspieszając proces trawienia. Napar pity bez dodatku cukru, może więc być składnikiem codziennej diety nawet podczas odchudzania.

Jaki rodzaj i ilość kawy w diecie?

Należy pamiętać, żeby wybierać świeżo mieloną, ziarnistą kawę, np. arabicę. Ważne także, by odpowiednio ją zaparzać oraz rozsądnie dobrać dodatki i pić z umiarem. Tylko wtedy możemy delektować się jej smakiem i aromatem bez wyrzutów sumienia. Warto mieć na uwadze, iż wartości odżywcze i prozdrowotne kawy maleją wraz z różnymi dodatkami, które także podnoszą kaloryczność napoju. Mleko, mleko w proszku, cukier czy inne gotowe mieszanki wchodzą w reakcje z niektórymi składnikami kawy, co obniża jej właściwości antyoksydacyjne. Picie 3-5 filiżanek naparu dziennie to odpowiednia dzienna dawka tego napoju dla przeciętnego dorosłego człowieka.

Kawa – przeciwwskazania

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności podaje, iż spożycie maksymalnie 400 mg kofeiny dziennie ze wszystkich źródeł jest bezpieczne dla większości dorosłych – jedna filiżanka kawy zawiera około 75-80 mg kofeiny. Wyjątek stanowią kobiety w ciąży, u których limit wynosi 200 mg dziennie. Nadużywanie napoju kofeinowego może wywołać, np. uczucie lęku, wzmożoną aktywność, nerwowość czy zaburzenia snu. Nie zaleca się picia kawy osobom z wrzodami żołądka i dwunastnicy, refluksem żołądkowo-przełykowym, nerwicą czy zaburzeniami emocjonalnymi. Kobiety w ciąży i matki karmiące piersią także powinny unikać tego napoju. W przypadku chorób picie kawy należy uzgodnić z lekarzem. Należy jednak pamiętać, że każdy organizm może inaczej zareagować na ten napój.

Właściwości prozdrowotne propolisu

Propolis- płynne złoto

Propolis, zwany kitem pszczelim, jest produktem pochodzenia naturalnego.
Powstaje w wyniku zmieszania pyłku kwiatowego z pszczelą śliną i sokami drzew. Czytaj dalej

Lecznicze właściwości porzeczki

Czarna porzeczka

Czarna porzeczka jest gatunkiem należącym do rodziny agrestowatych. Oryginalnie pochodzi z Europy i Azji. Jest krzewem bezcierniowym o wysokości do 2 metrów. Jego owocem jest czarna, okrągła jagoda. Czytaj dalej

Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy i jego właściwości

Ocet jabłkowy ceniony jest w kręgach osób zainteresowanych naturoterapią i ziołolecznictwem.
Wiele prozdrowotnych korzyści wiąże się z jego stosowaniem, z czego spora część udowodniona została naukowo. Czytaj dalej

kurkuma

Kurkuma w naszym codziennym jadłospisie

Dużo mówi się o korzyściach zdrowotnych płynących z jedzenia kurkumy. W poniższym tekście postaramy sę je wypunktować, oraz wymienić kilka prostych sposobów na wkomponowanie tej wartościowej przyprawy w nasz codzienny jadłospis. Czytaj dalej

Chrzan

Chrzan- pyszny i zdrowy

Chrzan jest gatunkiem rośliny z rodziny kapustowatych. Występuje w Europie, Azji, Nowej Zelandii i Ameryce Północnej. W Polsce roślina ta występuje w stanie dzikim, oraz w uprawie. Czytaj dalej

aloes

Aloes

Aloes rośnie w klimacie suchym i gorącym, głównie na sawannach Afryki, na Półwyspie Arabskim, na Antylach, w Meksyku i w rejonie Morza Śródziemnego.  Czytaj dalej

Orzech Włoski

Orzech Włoski

Orzech Włoski jest gatunkiem drzewa liściastego z rodziny orzechowatych. Wyrasta aż do 35 metrów wysokości, a średnica jego pnia może osiągnąć nawet dwa metry. Czytaj dalej

Czerwone wino

Czerwone wino

Często słyszymy różne teorie na temat alkoholu i jego wpływu na nasze zdrowie. Wino najczęściej oceniane jest bardziej pozytywnie na tle innych trunków. Czy jednak jego konsumpcja faktycznie jest dla nas korzystna? Czytaj dalej

Cukinia

Cukinia

Cukinia przywędrowała do nas z pięknych Włoch, gdzie nosi nazwę “zucchina” – mała dynia.
Ze względu na swój delikatny smak i zapach, jest produktem stosowanym i docenianym przez kucharzy i dietetyków na całym świecie.
Osoby chcące zrzucić kilka kilogramów są fanami cukinii #1, gdyż w jej 100 gramach znajduje się jedynie 15 kalorii.
Ponadto jest lekkostrawna, odkwasza organizm i stanowi bogate źródło wielu cennych witamin i minerałów. Czytaj dalej

kalafior

Kalafior na raka?

Kalafior na raka? Tak. Nie od dziś wiadomo, iż częste spożywanie kalafiora lub innych warzyw pochodzących z rodziny kapustowatych, znacznie obniża ryzyko powstania nowotworu (jamy ustnej, gardła, krtani, piersi, szyjki macicy, prostaty, pęcherza). Jego właściwości mogą nas także ochronić przed zachorowaniem na reumatoidalne zapalenie stawów oraz przed powstaniem wrzodów żołądka. Czytaj dalej

mandarynki i ich właściwości

Mandarynki na utratę wagi

Mandarynki, to nie tylko smaczna przekąska ale i skarbnica witamin, minerałów i dobroczynnych związków organicznych. Jest owocem niskokalorycznym, detoksykującym, oraz utrzymującym nasze ciało w zdrowiu. Kolejną zaletą mandarynek jest ich niski indeks glikemiczny. Czytaj dalej

Pomidor i jego właściwości

Pomidor i jego wpływ na zdrowie

Botaniczna nazwa pomidora, to Solanum Lycopersicon. Ku naszemu częstemu zdziwieniu, nie jest on warzywem, a owocem (mięsistą jagodą).  
Badania wskazują na to, iż jego regularne spożywanie zmniejsza ryzyko powstania osteoporozy, chorób serca, nowotworów, choroby Alzheimera i  nadwagi. Pomidor, to skarbnica witamin i minerałów. Czytaj dalej

Aronia

Aronia

Aronia jest gatunkiem krzewu należącego do rodziny różowatych. Osiąga wysokość do 2,5 metra. Oryginalnie pochodzi z Ameryki Północnej, Czytaj dalej

szparagi

Szparag lekarski

Białe, zielone, czy fioletowe…
Szparagi są warzywem widywanym w supermarketach, lecz niegoszczącym zbyt często na naszych stołach.  
Nadeszła więc pora, aby przyjrzeć się im bliżej. Czytaj dalej

Olej magnezowy

Olej magnezowy

Olej magnezowy, to nic innego, jak 31% roztwór chlorku magnezu. Wydobycie tego minerału rozpoczęto w 1982 roku. Znajduje się on 1600-2000 metrów pod ziemią na obszarze dawnego Morza Cechsztyńskiego (rozciągającego się niegdyś od Anglii po Rosję).  Czytaj dalej

Żurawina

Żurawina

Żurawina, to owoc o licznych właściwościach prozdrowotnych. Kto jej nie zna lub nie je, ten z pewnością wiele traci. 

Czytaj dalej

dostawa dietetycznych posiłków - awokado

Awokado – zalety i znaczenie w diecie

Awokado. Na śniadanie, obiad i kolację.
Jednym ze składników diety pudełkowej gwarantującej pełnowartościowe i lekkostrawne posiłki jest awokado. Powszechnie kojarzone z meksykańskim sosem przyrządzanym już od czasów starożytnych – tzw. Guacaomole. Czytaj dalej

catering dietetyczny najtaniej

Znaczenie kurkumy w zdrowej diecie

Kurkuma to przyprawa, obok której nie można przejść obojętnie planując zdrową dietę. Wywiera wiele korzyści dla ludzkiego organizmu. Od powszechnie znanego działania przeciwzapalnego, poprzez oczyszczanie organizmu, Czytaj dalej

Olej krokoszowy

Olej krokoszowy

Olej krokoszowy  jest olejem z krokosza barwierskiego (Carthamus tinctorius). Już w starożytnym Egipcie, stosowany był do produkcji szminek i innych kolorowych kosmetyków. Obecnie wykorzystuje się go również, jako tańszy zamienniik szafranu. Oryginalnie pochodzi z terenów Bliskiego Wschodu i Indii.
Czytaj dalej

Ostropest Plamisty

Ostropest plamisty

Ostropest plamisty, inaczej “święty ocet”,  rośnie w rejonie basenu Morza Śródziemnego w warunkach naturalnych. W Polsce bywa uprawiany na plantacjach.  Czytaj dalej

Olej lniany

Olej lniany

Olej lniany nie jest częstym gościem na naszych stołach, choć jego prozdrowotne właściwości przewyższają znacznie inne produkty chętniej stosowane przez gospodynie w swoich domach.  Czytaj dalej

Głóg pospolity

Głóg pospolity

Głóg pospolity nie jest rośliną zbyt popularną. Jego właściwości doceniane są zwłaszcza przez osoby cierpiące na chorobę wieńcową i nadciśnienie. Co jeszcze warto wiedzieć na jego temat? Czytaj dalej

Właściwości kaszy gryczanej i zastosowanie w diecie

Kasza gryczana

Kasza gryczana pojawiła się na terenach polski w XIII wieku. Stało się to za sprawą Tatarów, przez co do dzisiejszego dnia, gdzieniegdzie nazywana jest Tatarką. Czytaj dalej

truskawki właściwości w diecie

Słodziutkie truskawki

Większość z nas czeka na moment pierwszych, soczystych, czerwonych, aromatycznych truskawek. Ich słodki smak Czytaj dalej

Właściwości tymianku i zastosowanie go w diecie

Tymianek

Jego nazwa pochodzi od greckiego słowa Thymon “do odkażania”. Czytaj dalej

Zastosowanie miodu w diecie

MIÓD- boski nektar

Nie od dziś wiadomo, że miód jest lekarstwem na wiele dolegliwości. Już Hipokrates i Pitagoras przypisywali mu wielką rolę w utrzymaniu zdrowia i długowieczności. Miód działa bakteriobójczo, wzmacnia serce, odżywia mózg, koi nerwy i goi rany. Czytaj dalej

Właściwości dzikiej róży

Dzika Róża

Dzika róża znana jest pod wieloma nazwami:  róża pospolita, róża polna, róża głogowa, róża cierniowa. Jest kolczastym krzewem o łukowato wygiętych pędach, zwykle przekraczającym 1 m wysokości.  Czytaj dalej

Pączki

Pączki, pączuszki…

Tłusty czwartek, obchodzony jest co roku w ostatni czwartek karnawału. Jest dniem wyczekiwanym przez wielu.  Czytaj dalej

Jak zrobić mleko migdałowe

Mleko Migdałowe

Prosta alternatywa dla wszystkich, którzy nie chcą pić mleka zwierzęcego lub mają uczulenie na laktozę. Czytaj dalej

Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy

Właściwości zawarte w oleju produkowanego z miąższu dojrzałych kokosów, wspaniale wpływają na stan i zdrowie ludzkiego organizmu. Przyjrzyjmy się mu bliżej. Czytaj dalej

Właściwości grejpfruta

Grejpfrut

Obecnie Grejpfrut uprawiany jest w wielu zakątkach ziemi. Największymi jego dostawcami do Polski, są: Turcja, Chiny, Republika Płd. Afryki, Izrael i Hiszpania. Czytaj dalej

awokado a odchudzanie

Awokado a odchudzanie

Awokado, inaczej smaczliwka, jest drzewem z rodziny wawrzynowatych. Rośnie w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Jego owoce, mimo to, iż bardzo kaloryczne, sprzyjają osiągnięciu smukłej sylwetki, oraz stanowią bogate źródło witamin i minerałów. Czytaj dalej

Właściwości czarnego bzu

Czarny bez

Czarny bez zwany bywa również drzewem życia, bzem lekarskim, bzem aptekarskim. Czytaj dalej

właściwości prozdrowotne czarnuszki

Czarnuszka – lek na wszystko

Czarnuszka jest jedną z tych roślin, której zastosowanie w medycynie ludowej i kosmetologii jest niezwykle szerokie. Jej tajniki i wspaniałe właściwości były znane już faraonowi Tutanchamonowi, Kleopatrze i Nefretete. Czytaj dalej

Słonecznik a zdrowie

Słoneczniki- piękne i zdrowe

Słonecznik oryginalnie pochodzi z południowych terenów Ameryki Północnej, obszaru dzisiejszego Meksyku. Był czczony przez ludność tubylczą Indian jako symbol boga słońca, Czytaj dalej

właściwości pokrzywy

Pokrzywa zwyczajna

Pokrzywa jest rośliną wieloletnią i osiąga nawet do 2 metrów wysokości. Jej liście są uważane za surowiec leczniczy, choć łodygi i korzenie także bogate są w dobroczynne substancje aktywne. Pokrzywa jest doceniana i wykorzystywana w medycynie naturalnej, jako remedium na wiele przypadłości. Czytaj dalej

Babka lancetowata

Babka lancetowata od starożytności doceniana była za swe prozdrowotne właściwości. W niektórych kręgach uważano, iż jest rośliną wręcz magiczną…. Czytaj dalej

Nagietek lekarski

Nagietek Lekarski

Nagietek jest rośliną jednoroczną, wyrastającą do 60 cm wysokości, zarówno ozdobną jak i leczniczą. Należy ona do rodziny astrowatych. Czytaj dalej

nori

Nori

“Nori”, czyli jadalne wodorosty.
Istnieje około 150 rodzajów wodorostów, z czego 20 można spotkać u wybrzeża Japonii. Są one bogatym źródłem żelaza, wapnia i jodu. Czytaj dalej

Rumianek

Rumianek Pospolity

Rumianek, to roślina jednoroczna, wyrastająca do 50 cm wysokości. Rozmnaża się ona z nasion wysiewanych wprost do gruntu. Najlepiej zrobić to we wrześniu. Kwitnie w czerwcu. W czasie wegetacji Czytaj dalej

Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa, to bylina wyrastająca do 80 cm wysokości. Surowcem leczniczym, wykorzystywanym w ziołolecznictwie, są jej liście. Czytaj dalej

Kozieradka pospolita

Kozieradka pospolita

Kozieradka pospolita, zwana również koniczyną grecką, należy do gatunku roślin z rodziny bobowatych. Jest rośliną roczną, wyrastającą do 60 cm. Ma charakterystyczny, trochę mdławy zapach. Czytaj dalej

Czarna borówka

Borówka Czernica

Inaczej zwana czarną borówką lub czarną jagodą. Należy do rodziny roślin wrzosowatych. Borówka jest drobną krzewinką, tworzącą kępy i lite łany. Rozmnaża się za pomocą nasion oraz kłączy. Krzewinki osiągają pełnię rozwoju w wieku 5-8 lat. Czytaj dalej

zielona pietruszka

Zielona pietruszka

Pietruszka jest rośliną dwuletnią pochodzącą z rodziny selerowatych. Ma pierzaste liście, żółtozielone kwiaty i biały korzeń.  Czytaj dalej

Koper Włoski

Koper włoski

Koper włoski w naszych warunkach klimatycznych jest rośliną dwuletnią, wyrastającą do 150 cm.  Czytaj dalej

brukselka

Dlaczego powinniśmy jeść brukselkę?

Prawdziwą nazwą brukselki jest “kapusta brukselska”. Powstała, jako wynik skrzyżowania jarmużu z kapustą. W Belgii była uprawiana od stuleci, a w obecnym czasie jej największymi producentami jest Holandia, Niemcy i Wielka Brytania. Jest to roślina Czytaj dalej

Jarmuż

Jarmuż, roślina o silnym działaniu przeciwnowotworowym.

Jarmuż, jest rośliną dwuletnią, należącą do rodziny kapustowatych. Długość jego łodyg dochodzi nawet do jednego metra. Jej jadalną częścią są zachwycające swą kolorystyką liście. Czytaj dalej

właściwości kapusty

Kapusta warzywna głowiasta

Kapusta warzywna głowiasta, roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Nie występuje w stanie dzikim, jedynie w uprawie. Mamy do wyboru jej dwa rodzaje: białą lub czerwoną (kolor nadają jej antocyjany). Czytaj dalej

Imbir

Imbir- przyprawa, czy lekarstwo?

Imbir jest rośliną uprawianą w Azji, Ameryce południowej, Afryce i na Wyspach Oceanu Spokojnego. Jest on stosowany jako przyprawa w kuchni, ale także jako lecznicze zioło w medycynie naturalnej. Imbir lekarski był jedną z pierwszych Czytaj dalej

Antynowotworowe właściwości siemienia lnianego

Siemię lnianie

Siemię lniane, to oczywiście nic innego, jak nasiona lnu. Len jest byliną dorastającą do 60 cm wysokości. W strefie klimatu umiarkowanego i subtropikalnego występuje 180 jego gatunków, z czego na terenach Polski można spotkać 6 rosnących w warunkach naturalnych i parę innych pod uprawą.

Czytaj dalej

właściwości nasion chia

Chia, nasiona szałwii hiszpańskiej

Chia (inaczej Szałwia Hiszpańska), jest rośliną pochodzącą z Meksyku. Właściwości jej maleńkich nasion były doceniane już przez Majów i Azteków.  Czytaj dalej

prozdrowotne właściwości czosnku niedźwiedziego

Czosnek niedźwiedzi

Czosnek niedźwiedzi, znany także pod nazwą dziki, od wieków cieszy się pozytywną opinią na temat jego wyjątkowych właściwości zdrowotnych i walorów smakowych. Rośnie dziko na terenach Europy, Azji mniejszej i Kaukazu. Roślina osiąga wysokość do 50 cm wysokości. Czosnek niedźwiedzi został nieco zapomniany przez mieszkańców naszego kraju, lecz Czytaj dalej