Ciekawostki o produktach spożywczych

Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy i jego właściwości

Ocet jabłkowy ceniony jest w kręgach osób zainteresowanych naturoterapią i ziołolecznictwem.
Wiele prozdrowotnych korzyści wiąże się z jego stosowaniem, z czego spora część udowodniona została naukowo. Czytaj więcej

kurkuma

Kurkuma w naszym codziennym jadłospisie

Pisaliśmy już na temat dobroczynnego wpływu kurkumy na nasze zdrowie. W tym tekście chcielibyśmy nie tylko podsumować powody, dla których warto ją wykorzystać w kuchni, ale także wymienić kilka prostych sposobów na wkomponowanie tej wartościowej przyprawy w nasz codzienny jadłospis. Czytaj więcej

aloes

Aloes

Aloes rośnie w klimacie suchym i gorącym, głównie na sawannach Afryki, na Półwyspie Arabskim, na Antylach, w Meksyku i w rejonie Morza Śródziemnego.  Czytaj więcej

Czerwone wino

Czerwone wino

Często słyszymy różne teorie na temat alkoholu i jego wpływu na nasze zdrowie. Wino najczęściej oceniane jest bardziej pozytywnie na tle innych trunków. Czy jednak jego konsumpcja faktycznie jest dla nas korzystna? Czytaj więcej

Cukinia

Cukinia

Cukinia przywędrowała do nas z pięknych Włoch, gdzie nosi nazwę “zucchina” – mała dynia.
Ze względu na swój delikatny smak i zapach, jest produktem stosowanym i docenianym przez kucharzy i dietetyków na całym świecie.
Osoby chcące zrzucić kilka kilogramów są fanami cukinii #1, gdyż w jej 100 gramach znajduje się jedynie 15 kalorii.
Ponadto jest lekkostrawna, odkwasza organizm i stanowi bogate źródło wielu cennych witamin i minerałów. Czytaj więcej

kalafior

Kalafior na raka?

Kalafior na raka? Tak. Nie od dziś wiadomo, iż częste spożywanie kalafiora lub innych warzyw pochodzących z rodziny kapustowatych, znacznie obniża ryzyko powstania nowotworu (jamy ustnej, gardła, krtani, piersi, szyjki macicy, prostaty, pęcherza). Jego właściwości mogą nas także ochronić przed zachorowaniem na reumatoidalne zapalenie stawów oraz przed powstaniem wrzodów żołądka. Czytaj więcej

szparagi

Szparag lekarski

Białe, zielone, czy fioletowe…
Szparagi są warzywem widywanym w supermarketach, lecz niegoszczącym zbyt często na naszych stołach.  
Nadeszła więc pora, aby przyjrzeć się im bliżej. Czytaj więcej

Olej magnezowy

Olej magnezowy

Olej magnezowy, to nic innego, jak 31% roztwór chlorku magnezu. Wydobycie tego minerału rozpoczęto w 1982 roku. Znajduje się on 1600-2000 metrów pod ziemią na obszarze dawnego Morza Cechsztyńskiego (rozciągającego się niegdyś od Anglii po Rosję).  Czytaj więcej

Żurawina

Żurawina

Żurawina, to owoc o licznych właściwościach prozdrowotnych. Kto jej nie zna lub nie je, ten z pewnością wiele traci. 

Czytaj więcej

Olej krokoszowy

Olej krokoszowy

Olej krokoszowy  jest olejem z krokosza barwierskiego (Carthamus tinctorius). Już w starożytnym Egipcie, stosowany był do produkcji szminek i innych kolorowych kosmetyków. Obecnie wykorzystuje się go również, jako tańszy zamienniik szafranu. Oryginalnie pochodzi z terenów Bliskiego Wschodu i Indii.
Czytaj więcej

Ostropest Plamisty

Ostropest plamisty

Ostropest plamisty, inaczej “święty ocet”,  rośnie w rejonie basenu Morza Śródziemnego w warunkach naturalnych. W Polsce bywa uprawiany na plantacjach.  Czytaj więcej

Olej lniany

Olej lniany

Olej lniany nie jest częstym gościem na naszych stołach, choć jego prozdrowotne właściwości przewyższają znacznie inne produkty chętniej stosowane przez gospodynie w swoich domach.  Czytaj więcej

Głóg pospolity

Głóg pospolity

Głóg pospolity nie jest rośliną zbyt popularną. Jego właściwości doceniane są zwłaszcza przez osoby cierpiące na chorobę wieńcową i nadciśnienie. Co jeszcze warto wiedzieć na jego temat? Czytaj więcej

Właściwości kaszy gryczanej i zastosowanie w diecie

Kasza gryczana

Kasza gryczana pojawiła się na terenach polski w XIII wieku. Stało się to za sprawą Tatarów, przez co do dzisiejszego dnia, gdzieniegdzie nazywana jest Tatarką. Czytaj więcej

Właściwości tymianku i zastosowanie go w diecie

Tymianek

Jego nazwa pochodzi od greckiego słowa Thymon “do odkażania”. Czytaj więcej

Zastosowanie miodu w diecie

MIÓD- boski nektar

Nie od dziś wiadomo, że miód jest lekarstwem na wiele dolegliwości. Już Hipokrates i Pitagoras przypisywali mu wielką rolę w utrzymaniu zdrowia i długowieczności. Miód działa bakteriobójczo, wzmacnia serce, odżywia mózg, koi nerwy i goi rany. Czytaj więcej

Właściwości dzikiej róży

Dzika Róża

Dzika róża znana jest pod wieloma nazwami:  róża pospolita, róża polna, róża głogowa, róża cierniowa. Jest kolczastym krzewem o łukowato wygiętych pędach, zwykle przekraczającym 1 m wysokości.  Czytaj więcej

Pączki

Pączki, pączuszki…

Tłusty czwartek, obchodzony jest co roku w ostatni czwartek karnawału. Jest dniem wyczekiwanym przez wielu.  Czytaj więcej

Jak zrobić mleko migdałowe

Mleko Migdałowe

Prosta alternatywa dla wszystkich, którzy nie chcą pić mleka zwierzęcego lub mają uczulenie na laktozę. Czytaj więcej

Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy

Właściwości zawarte w oleju produkowanego z miąższu dojrzałych kokosów, wspaniale wpływają na stan i zdrowie ludzkiego organizmu. Przyjrzyjmy się mu bliżej. Czytaj więcej

Właściwości grejpfruta

Grejpfrut

Obecnie Grejpfrut uprawiany jest w wielu zakątkach ziemi. Największymi jego dostawcami do Polski, są: Turcja, Chiny, Republika Płd. Afryki, Izrael i Hiszpania. Czytaj więcej

Słonecznik a zdrowie

Słoneczniki- piękne i zdrowe

Słonecznik oryginalnie pochodzi z południowych terenów Ameryki Północnej, obszaru dzisiejszego Meksyku. Był czczony przez ludność tubylczą Indian jako symbol boga słońca, Czytaj więcej

właściwości pokrzywy

Pokrzywa zwyczajna

Pokrzywa jest rośliną wieloletnią i osiąga nawet do 2 metrów wysokości. Jej liście są uważane za surowiec leczniczy, choć łodygi i korzenie także bogate są w dobroczynne substancje aktywne. Pokrzywa jest doceniana i wykorzystywana w medycynie naturalnej, jako remedium na wiele przypadłości. Czytaj więcej

Babka lancetowata

Babka lancetowata od starożytności doceniana była za swe prozdrowotne właściwości. W niektórych kręgach uważano, iż jest rośliną wręcz magiczną…. Czytaj więcej

Nagietek lekarski

Nagietek Lekarski

Nagietek jest rośliną jednoroczną, wyrastającą do 60 cm wysokości, zarówno ozdobną jak i leczniczą. Należy ona do rodziny astrowatych. Czytaj więcej

nori

Nori

“Nori”, czyli jadalne wodorosty.
Istnieje około 150 rodzajów wodorostów, z czego 20 można spotkać u wybrzeża Japonii. Są one bogatym źródłem żelaza, wapnia i jodu. Czytaj więcej

Rumianek

Rumianek Pospolity

Rumianek, to roślina jednoroczna, wyrastająca do 50 cm wysokości. Rozmnaża się ona z nasion wysiewanych wprost do gruntu. Najlepiej zrobić to we wrześniu. Kwitnie w czerwcu. W czasie wegetacji Czytaj więcej

Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa, to bylina wyrastająca do 80 cm wysokości. Surowcem leczniczym, wykorzystywanym w ziołolecznictwie, są jej liście. Czytaj więcej

Kozieradka pospolita

Kozieradka pospolita

Kozieradka pospolita, zwana również koniczyną grecką, należy do gatunku roślin z rodziny bobowatych. Jest rośliną roczną, wyrastającą do 60 cm. Ma charakterystyczny, trochę mdławy zapach. Czytaj więcej

zielona pietruszka

Zielona pietruszka

Pietruszka jest rośliną dwuletnią pochodzącą z rodziny selerowatych. Ma pierzaste liście, żółtozielone kwiaty i biały korzeń.  Czytaj więcej

Koper Włoski

Koper włoski

Koper włoski w naszych warunkach klimatycznych jest rośliną dwuletnią, wyrastającą do 150 cm.  Czytaj więcej

brukselka

Dlaczego powinniśmy jeść brukselkę?

Prawdziwą nazwą brukselki jest “kapusta brukselska”. Powstała, jako wynik skrzyżowania jarmużu z kapustą. W Belgii była uprawiana od stuleci, a w obecnym czasie jej największymi producentami jest Holandia, Niemcy i Wielka Brytania. Jest to roślina Czytaj więcej

właściwości kapusty

Kapusta warzywna głowiasta

Kapusta warzywna głowiasta, roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Nie występuje w stanie dzikim, jedynie w uprawie. Czytaj więcej

Imbir

Imbir- przyprawa, czy lekarstwo?

Imbir jest rośliną uprawianą w Azji, Ameryce południowej, Afryce i na Wyspach Oceanu Spokojnego. Jest on stosowany jako przyprawa w kuchni, ale także jako lecznicze zioło w medycynie naturalnej. Imbir lekarski był jedną z pierwszych Czytaj więcej

Antynowotworowe właściwości siemienia lnianego

Siemię lnianie

Siemię lniane, to oczywiście nic innego, jak nasiona lnu. Len jest byliną dorastającą do 60 cm wysokości. W strefie klimatu umiarkowanego i subtropikalnego występuje 180 jego gatunków, z czego na terenach Polski można spotkać 6 rosnących w warunkach naturalnych i parę innych pod uprawą.

Czytaj więcej

właściwości nasion chia

Chia, nasiona szałwii hiszpańskiej

Chia (inaczej Szałwia Hiszpańska), jest rośliną pochodzącą z Meksyku. Właściwości jej maleńkich nasion były doceniane już przez Majów i Azteków.  Czytaj więcej

prozdrowotne właściwości czosnku niedźwiedziego

Czosnek niedźwiedzi

Czosnek niedźwiedzi, znany także pod nazwą dziki, od wieków cieszy się pozytywną opinią na temat jego wyjątkowych właściwości zdrowotnych i walorów smakowych. Rośnie dziko na terenach Europy, Azji mniejszej i Kaukazu. Roślina osiąga wysokość do 50 cm wysokości. Czosnek niedźwiedzi został nieco zapomniany przez mieszkańców naszego kraju, lecz Czytaj więcej