Lecznicze właściwości porzeczki

Czarna porzeczka


Czarna porzeczka jest gatunkiem należącym do rodziny agrestowatych. Oryginalnie pochodzi z Europy i Azji. Jest krzewem bezcierniowym o wysokości do 2 metrów. Jego owocem jest czarna, okrągła jagoda.

Czarna porzeczka a zdrowie

Surowcem lekarskim czarnej porzeczki jest jej liść zawierający olejek eteryczny, flawonoidy, sole mineralne, garbniki, cukier, kwasy organiczne i witaminę C.

Czarna porzeczka wykazuje działanie:

  • ściągające,
  • napotne,
  • przeciwgorączkowe,
  • przeciwgośćcowe,
  • moczopędne.

Napary z liści czarnej porzeczki mają także zastosowanie w chorobach nerek i pęcherza moczowego, nieżytach żołądka, nieżytach jelit, biegunkach, kolkach oraz przy migrenie. 

Owoc czarnej porzeczki

Czarna porzeczka jest środkiem dietetycznym i witaminowym. Zawiera aż cztery razy więcej witaminy C niż pomarańcza, więc nasze dzienne zapotrzebowanie może być zaspokojone już 40 gramami owocu.

Czarna porzeczka w diecie

Czarna porzeczka jest popularnym składnikiem dżemów, galaretek, soków i win. Świetnym sposobem na wkomponowanie jej w nasz codzienny jadłospis (w sezonie), jest dodawanie owocu do porannego szejka, płatków owsianych bądź ciast. Porzeczkami obsypać możemy także pyszne racuchy, naleśniki lub desery lodowe.

Kliknij i poznaj właściwości zdrowotne orzecha włoskiego.