błonnik

Błonnik w naszej diecie


Czym jest błonnik? Jest podstawowym składnikiem roślin i drzew. Działa zbawiennie na układ pokarmy za sprawą celulozy. To ona wchłania wodę, pęcznieje, zwiększa perystaltykę jelit, przyczyniając się do usuwania złogów i toksyn z organizmu.

Wpływ błonnika na nasze zdrowie:

  • normalizuje perystaltykę jelit
  • pomaga utrzymać zdrowie jelit
  • obniża poziom cholesterolu
  • pomaga kontrolować poziom cukru
  • pomaga osiągnąć i utrzymać odpowiednią masę ciała.

Ile błonnika powinniśmy jeść?

Płeć poniżej 50 roku życia powyżej 50 roku życia
Mężczyźni 38 gram 30 gram
Kobiety 25 gram 21 gram

 

Jak możemy wprowadzić więcej błonnika w naszą codzienną dietę?

  • Na śniadanie jedz pełnoziarniste muesli, otręby, płatki owsiane.
  • Wybieraj pełnoziarniste alternatywy, np. zamiast białego chleba wybierz ten z mąki pełnoziarnistej. Zamiast białego ryżu, wybierz brązowy, dziki, kaszę jęczmienną lub makaron pełnoziarnisty.
  • Używaj pełnoziarnistych produktów podczas pieczenia. Zastępuj białą mąkę mąką pełnoziarnistą. Dodawaj do wypieków płatki owsiane i otręby.
  • Jedz fasolę, groszek, soczewicę.
  • Jedz więcej owoców i warzyw. Produkty te są nie tylko świetnym źródłem błonnika, ale także i witamin i minerałów.  

Bogatym źródłem błonnika jest:

  • mąka pełnoziarnista
  • otręby pszenne
  • orzechy
  • pestki
  • fasola, groch, soja, soczewica
  • owoce: porzeczka, jagoda, agrest, gruszka, malina, śliwka, jabłka, banan, awokado, 
  • warzywa: chrzan, brukselka, koper, kalafior, zielona fasolka, marchew, burak, karczoch,

Zwiększając ilość błonnika w diecie pamiętaj o tym, aby robić to stopniowo. Nagłe wzrost ilości spożywanego błonnika może powodować wzdęcia i skurcze. Proces podwyższania jego dawki powinien trwać co najmniej kilka tygodni, aby bakterie jelitowe miały czas się przystosować do zmiany.

Na podstawie:
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/fiber/art-20043983?pg=2

Kliknij i dowiedz się czego na temat ziołowego detoxu.