błonnik

Błonnik w naszej diecie


Czym jest błonnik? Jest podstawowym składnikiem roślin i drzew. Działa zbawiennie na układ pokarmy za sprawą celulozy. To ona wchłania wodę, pęcznieje, zwiększa perystaltykę jelit, przyczyniając się do usuwania złogów i toksyn z organizmu.

Wpływ błonnika na nasze zdrowie:

  • normalizuje perystaltykę jelit
  • pomaga utrzymać zdrowie jelit
  • obniża poziom cholesterolu
  • pomaga kontrolować poziom cukru
  • pomaga osiągnąć i utrzymać odpowiednią masę ciała.

Ile błonnika powinniśmy jeść?

Płećponiżej 50 roku życiapowyżej 50 roku życia
Mężczyźni38 gram30 gram
Kobiety25 gram21 gram

 

Jak możemy wprowadzić więcej błonnika w naszą codzienną dietę?

  • Na śniadanie jedz pełnoziarniste muesli, otręby, płatki owsiane.
  • Wybieraj pełnoziarniste alternatywy, np. zamiast białego chleba wybierz ten z mąki pełnoziarnistej. Zamiast białego ryżu, wybierz brązowy, dziki, kaszę jęczmienną lub makaron pełnoziarnisty.
  • Używaj pełnoziarnistych produktów podczas pieczenia. Zastępuj białą mąkę mąką pełnoziarnistą. Dodawaj do wypieków płatki owsiane i otręby.
  • Jedz fasolę, groszek, soczewicę.
  • Jedz więcej owoców i warzyw. Produkty te są nie tylko świetnym źródłem błonnika, ale także i witamin i minerałów.  

Bogatym źródłem błonnika jest:

  • mąka pełnoziarnista
  • otręby pszenne
  • orzechy
  • pestki
  • fasola, groch, soja, soczewica
  • owoce: porzeczka, jagoda, agrest, gruszka, malina, śliwka, jabłka, banan, awokado, 
  • warzywa: chrzan, brukselka, koper, kalafior, zielona fasolka, marchew, burak, karczoch,

Zwiększając ilość błonnika w diecie pamiętaj o tym, aby robić to stopniowo. Nagłe wzrost ilości spożywanego błonnika może powodować wzdęcia i skurcze. Proces podwyższania jego dawki powinien trwać co najmniej kilka tygodni, aby bakterie jelitowe miały czas się przystosować do zmiany.

Na podstawie:
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/fiber/art-20043983?pg=2

Kliknij i dowiedz się czego na temat ziołowego detoxu.