Chrzan

Chrzan- pyszny i zdrowy


Chrzan jest gatunkiem rośliny z rodziny kapustowatych. Występuje w Europie, Azji, Nowej Zelandii i Ameryce Północnej. W Polsce roślina ta występuje w stanie dzikim, oraz w uprawie.

Właściwości prozdrowotne chrzanu

  • Ma właściwości antybakteryjne i antygrzybicze.
  • Zawiera witaminę A, B1, B2, C.
  • Jest dobrym źródłem: sodu, potasu, wapnia, fosforu, żelaza.
  • Jest pomocny w leczeniu nieżytu żołądka, kamicy moczowej, gośćca, zapalenia korzonków nerwowych, bóli mięśni pleców.

Zastosowanie chrzanu w kuchni

Chrzan jest składnikiem wielu tradycyjnych potraw. Stosowany bywa, jako: 

  • dodatek do dań mięsnych, ryb i czerwonych buraczków: potarty, surowy chrzan zmieszany z cytryną, szczyptą cukru i wodą.
  • dodatek do jaj: potarty, surowy chrzan zmieszany ze śmietaną i majonezem.
  • dodatek do kiszonych ogórków: pokrojony korzeń (wpływa dodatnio na jędrność ogórków).
  • dodatek do sosów.

Przepis na śledziki w sosie chrzanowy

Porcja jest spora, a zatem idealna na okres przedświąteczny i świąteczny 🙂
Składniki:

  • 1 kg śledzi,
  • 0,5 kg pokrojonej cebuli w półplastry,
  • 3 łyżki chrzanu tartego ze śmietaną,
  • 3 łyżki musztardy francuskiej,
  • 3 łyżki majonezu,
  • zalewa: 1 litr wody, 1/2 szklanki octu, 5 łyżek oleju.

Wskazówki:
Śledzie moczymy  około pół godziny, następnie kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy warstwowo: raz śledzie, raz cebulę.  Każdą warstwę posypujemy pieprzem.
Na koniec robimy zalewę: na  1 litr wody przypada 1/2 szklanki octu i 5 łyżek oleju. Mieszaniną zalewamy śledzie i wstawiamy do lodówki na minimum 2 dni.
Po tym czasie możemy wyciągnąć miskę ze śledzikami z lodówki, odsączyć i polać sosem przed podaniem. Wykonanie sosu, to dosłownie 2 secundy. Mieszamy chrzan, majonez, musztardę ze sobą i gotowe! Talerz możemy udekorować ziołami.

Smacznego!

Kliknij i dowiedz się czegoś na temat aloesu.

Na podstawie: 

Schulz J., Uberhuber W., Leki z Bożej Apteki