Cukinia

Cukinia


Cukinia przywędrowała do nas z pięknych Włoch, gdzie nosi nazwę “zucchina” – mała dynia.
Ze względu na swój delikatny smak i zapach, jest produktem stosowanym i docenianym przez kucharzy i dietetyków na całym świecie.
Osoby chcące zrzucić kilka kilogramów są fanami cukinii #1, gdyż w jej 100 gramach znajduje się jedynie 15 kalorii.
Ponadto jest lekkostrawna, odkwasza organizm i stanowi bogate źródło wielu cennych witamin i minerałów.

Wartości odżywcze cukinii

Witaminy: AB1 (tiamina)B3 (niacyna), CK.

Makro i mikroelementy: MagnezPotasWapńŻelazo.

Cukinia w jadłospisie

Cukinia jest jednym z tych warzyw, które można wkomponować zarówno w bardzo łagodne, jak i pikantne dania. Smakuje wyśmienicie pod każdą postacią, dlatego można z nią eksperymentować, piec, smażyć, gotować, faszerować, jeść z mięsem lub bez.
Świetnie smakuje w zapiekankach, sałatkach i drzemach. Nam bardzo przypadła do gustu w formie dania a’ la leczo, na które przepis znajduje się poniżej.

Pikantne leczo z cukinii

Składniki:

2-3 łyżki oleju kokosowego
2 średniej wielkości cukinie
1 cebula
2 czerwone papryki
2 ostre papryczki
8 średniej wielkości pomidorów
1 ząbek czosnku
Sól
Pieprz

Krok po kroku

Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kolejno: cebulę, czosnek, paprykę czerwoną, paprykę ostrą, cukinię i pomidory zachowując odstęp paru minut między każdym składnikiem. Danie jest gotowe, gdy wszystkie składniki zmiękną. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Serwować sugerujemy z ryżem brązowym, bądź kaszą jęczmienną.
Tym, którzy woleliby opcję mięsną, proponujemy wkroić do potrawy kiełbaskę chorizo.

Smacznego!

Kliknij i dowiedz się czegoś na temat roli kalafiora w profilaktyce antynowotworowej

Na podstawie:

https://nutridieta.pl/mikroelementy-makroelementy/witaminy/
http://bonavita.pl/cukinia-wlasciwosci-wartosci-odzywcze-witaminy-i-dietetyczne-przepisy
http://durszlak.pl/przepisy-kulinarne/cukinia